Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Brownie z wiśniami

Przepis na mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem wiśni. Ciasto jest bardzo smaczne, mocno czekoladowe (zawiera bowiem aż 3 tabliczki czekolady) i mocno gliniaste. Dodatek wiśni sprawia, że brownie jest jeszcze bardziej soczyste.

Składniki:

  • 200g masła
  • 300g czekolady gorzkiej
  • 100g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 150g wiśni ze słoika + 4 łyżki soku z wiśni (lub świeże wiśnie, wypestkowane. Sok można pominąć.)

Sposób przygotowania:

  1. 200g czekolady i masło roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna).
  2. 100g czekolady posiekać na nieduże kawałki.
  3. Kakao, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać w miseczce.
  4. Jajka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli ubić mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, na mniejszych obrotach, dodać stopniowo roztopioną czekoladę.
  5. Wmieszać posiekaną czekoladę.
  6. Dodać wymieszane kakao z mąką i proszkiem i delikatnie wymieszać.
  7. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. (W wersji bezglutenowej proszę posypać formę mąką bezglutenową). Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy.
  8. Na cieście rozłożyć wiśnie. Ciasto polać z góry 4 łyżkami soku z wiśni.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 175°C.

Smacznego.

Uwaga: Nie należy sprawdzać ciasta patyczkiem. W środku ciasto jest dość wilgotne, gliniaste i może się obkleić na patyczku.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35- 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Brownie z wiśniami 

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (23)

  1. Kasia

Bardzo dziękuję za przepis!
Jestem zarówno na diecie bezglutenowej jak i bezlaktozowej dlatego też przepis podbił moją kuchnię szturmem. Ciasto jest pyszne i - jak na standardy diety bezglutenowej - tanie.
Polecam przepis i pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Marta

Bardzo dziękuję! No to do dzieła!

  Załączniki
 
  1. Joanna

Marto możesz.

  Załączniki
 
  1. Marta

Czy masło mogę zastąpić margaryną? (wersja dla diety bezmlecznej) Będę wdzięczna za odpowiedź, bo ciasto wygląda zachęcająco. Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Paula

Dziękuję bardzo za odpowiedź i za linka-na pewno się przyda! Biorę się za pieczenie

  Załączniki
 
  1. Joanna

Paulo weź formę 24x 36cm i zrób z 1,5 porcji. Tutaj znajdziesz przelicznik foremek: Kliknij na ten link

  Załączniki
 
  1. Paula

Wygląda super-tylko mam pytanie- nie mam tak dużej tortownicy i mniej wiecej jak dużą powinnam wziąć normalna blachę? Jedną mam 24 na 36 cm, a drugą coś około 25 na 30cm.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Nino tak, mogą. Myślę, że czereśnie będą najlepsze. Z góry życzę smacznego ;-)

  Załączniki
 
  1. Nina

Mam zamiar jutro upiec to ciasto i chcę się poradzić.. Nie mam wiśni w słoiku i zastanawiam się czy zamiast wiśni mogą być czereśnie bądź truskawki ( bo mam kompoty z zeszłego roku). Proszę o radę

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

I też się udało! ze strachu, że jedno ciasto może się nie udać, postanowiłam zrobić dwa i Brownie był tym drugim. Smakował wszystkim, a najbardziej mnie, bo lubię połączenie czekolady i wiśni. Jest moooocno czekoladowe i o to chodzi!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony