Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Brownie z wiśniami

Przepis na mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem wiśni. Ciasto jest bardzo smaczne, mocno czekoladowe (zawiera bowiem aż 3 tabliczki czekolady) i mocno gliniaste. Dodatek wiśni sprawia, że jest dodatkowo soczyste.

Składniki:

  • 200g masła
  • 300g czekolady gorzkiej
  • 100g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 150g wiśni ze słoika + 4 łyżki soku z wiśni (lub świeże wiśnie, wypestkowane. Sok można pominąć.)

Sposób przygotowania:

  1. 200g czekolady i masło roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna).
  2. 100g czekolady posiekać na nieduże kawałki.
  3. Kakao, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać w miseczce.
  4. Jajka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli ubić mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, na mniejszych obrotach, dodać stopniowo roztopioną czekoladę.
  5. Wmieszać posiekaną czekoladę.
  6. Dodać wymieszane kakao z mąką i proszkiem i delikatnie wymieszać.
  7. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. (W wersji bezglutenowej proszę posypać formę mąką bezglutenową). Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy.
  8. Na cieście rozłożyć wiśnie. Ciasto polać z góry 4 łyżkami soku z wiśni.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min. w temperaturze 175°C.

Smacznego Smile.

Uwaga: Nie należy sprawdzać ciasta patyczkiem. W środku ciasto jest dość wilgotne, gliniaste i może się obkleić na patyczku.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35- 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Brownie z wiśniami 

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony