Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
23 Komentarzy

Brownie z wiśniami

Przepis na mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem wiśni. Ciasto jest bardzo smaczne, mocno czekoladowe (zawiera bowiem aż 3 tabliczki czekolady) i mocno gliniaste. Dodatek wiśni sprawia, że brownie jest jeszcze bardziej soczyste.

Składniki:

  • 200g masła
  • 300g czekolady gorzkiej
  • 100g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 150g wiśni ze słoika + 4 łyżki soku z wiśni (lub świeże wiśnie, wypestkowane. Sok można pominąć.)

Sposób przygotowania:

  1. 200g czekolady i masło roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna).
  2. 100g czekolady posiekać na nieduże kawałki.
  3. Kakao, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać w miseczce.
  4. Jajka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli ubić mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, na mniejszych obrotach, dodać stopniowo roztopioną czekoladę.
  5. Wmieszać posiekaną czekoladę.
  6. Dodać wymieszane kakao z mąką i proszkiem i delikatnie wymieszać.
  7. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. (W wersji bezglutenowej proszę posypać formę mąką bezglutenową). Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy.
  8. Na cieście rozłożyć wiśnie. Ciasto polać z góry 4 łyżkami soku z wiśni.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 175°C.

Smacznego.

Uwaga: Nie należy sprawdzać ciasta patyczkiem. W środku ciasto jest dość wilgotne, gliniaste i może się obkleić na patyczku.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35- 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Brownie z wiśniami 

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 4 lat temu
    Bardzo dziękuję za przepis!
    Jestem zarówno na diecie bezglutenowej jak i bezlaktozowej dlatego też przepis podbił moją kuchnię szturmem. Ciasto jest pyszne i - jak na standardy diety bezglutenowej - tanie.
    Polecam przepis i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 5 lat temu
    Bardzo dziękuję!:) No to do dzieła!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Marto[/b] możesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 5 lat temu
    Czy masło mogę zastąpić margaryną? (wersja dla diety bezmlecznej) Będę wdzięczna za odpowiedź, bo ciasto wygląda zachęcająco. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 6 lat temu
    Dziękuję bardzo za odpowiedź i za linka-na pewno się przyda! Biorę się za pieczenie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Paulo[/b] weź formę 24x 36cm i zrób z 1,5 porcji. Tutaj znajdziesz przelicznik foremek: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przelicznik-form-do-pieczenia"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 6 lat temu
    Wygląda super-tylko mam pytanie- nie mam tak dużej tortownicy i mniej wiecej jak dużą powinnam wziąć normalna blachę? Jedną mam 24 na 36 cm, a drugą coś około 25 na 30cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Nino[/b] tak, mogą. Myślę, że czereśnie będą najlepsze. Z góry życzę smacznego ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nina · 6 lat temu
    Mam zamiar jutro upiec to ciasto i chcę się poradzić.. Nie mam wiśni w słoiku i zastanawiam się czy zamiast wiśni mogą być czereśnie bądź truskawki ( bo mam kompoty z zeszłego roku). Proszę o radę:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 6 lat temu
    I też się udało! ze strachu, że jedno ciasto może się nie udać, postanowiłam zrobić dwa i Brownie był tym drugim. Smakował wszystkim, a najbardziej mnie, bo lubię połączenie czekolady i wiśni. Jest moooocno czekoladowe i o to chodzi!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Barbara Trusewicz · 6 lat temu
    Wczoraj wieczorem zrobilam to ciasto i zostawiam na noc do wystygnięcia. REWELACJA! Pyszne, mocno czekoladowe ciacho! Smakowalo nawet mojemu mężowi, a to krytyk jakich malo:)Pochwalę się też, że wyszlo mi leipiej niż na zalączonych do tego przepisu zdjęciach Robi się je bardzo szybko, a smakuje naprawdę wybornie! POLECAM!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Peterpan[/b] więcej nie ma potrzeby dawać ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    peterpan · 6 lat temu
    A co tak mało tej mąki w tym przepisie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Joon[/b] :-) Proponuję wypróbować po kolei wszystkie. Jestem ogólnie fanem czekoladowych wypieków i byłoby mi ciężko zdecydować się na jeden przepis 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    joon · 7 lat temu
    Szukałam ostatnio dobrych przepisów na brownies i muszę Ci powiedzieć, że Twoje są wspaniałe, aż nie wiedziałam na które się zdecydować! A Ty mi utrudniasz zadanie dodając nowe, pyszne przepisy!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 7 lat temu
    idealne połączenie czekolady i wiśni...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Jejku, kocham brownies~! Wygląda odlotowo!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maggie · 7 lat temu
    Od brownies jestem uzalezniona! Z dodatkiem wisni musza smakowac wybornie...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Karmel-itko[/b] ja również :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka · 7 lat temu
    jestem zadeklarowaną fanką tak mocno czekoladowych, ciężkich placków i ciast. ach!

Polub nas na ...

Początek strony