Karpatka

Przepis na klasyczną karpatkę. Karpatka zrobiona jest z lekkiego ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i kremowej masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę. Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach i smakuje świetnie.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:

Ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 1 szklanka mąki pszennej (= 150 g)
  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)

Masa budyniowa:

  • 3 szklanki mleka (750 ml)
  • 300 g masła, temperatura pokojowa (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy).
  • ¾ szklanki cukru (= 150 g)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej (lub 80 g)
  • 4 kopiate łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej (lub 80 g)
  • 2 żółtka

Do posypania:

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto parzone: Wodę zagotować z masłem. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać na raz mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na niskiej mocy palnika, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie).

2

  1. Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.

Wmiksowane pierwsze i drugie jajko:

3

Wmiksowane trzeci i czwarte jajko:

Wmiksowane piąte jajko (po lewej) i dodatkowo wymieszane szpatułką (po prawej):

5

  1. Ciasto podzielić na 2 części.
  2. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.

6

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.

7

  1. Przygotować masę budyniową: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować 1 minutę. (Budyń będzie gęsty). Garnek ściągnąć z pieca. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając bardzo często energicznie trzepaczką, aby budyń, który jest bardzo gęsty, pozostał w miarę gładki.

8

  1. Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać stopniowo chłodny budyń.

9

  1. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny (lub do dnia następnego).
  2. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Uwaga:

  • Przed podaniem ciasto najlepiej wyciągnąć trochę wcześniej z lodówki, aby masa zmiękła.
Kuchnia

Kuchnia:

Polska

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Karpatka Karpatka Karpatka

Powiązane przepisy