Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
19 Komentarzy

tarta karmelowa z orzechami

Przepis na tartę bogatą w dużą ilość różnorodnych orzechów zatopionych w karmelu. Tarta jest słodka jak przystało na karmel. Karmel twardnieje w lodówce i przy krojeniu tarta jest twarda i ładnie daje się pokroić. Gdy postoi parę minut na stole, karmel mięknie i robi się lejący. Przepis pochodzi z tego blogu.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 2 łyżki płynnej słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 duże żółtko
  • 200g mąki pszennej
  • 40g cukru
  • szczypta soli
  • 110g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki

Karmel:

  • 1 ¾ szklanki różnych orzechów
  • 1 ½ łyżeczki miodu
  • 1 ¼ szklanki cukru pudru
  • ½ szklanki wody
  • 1/3 szklanki płynnej słodkiej śmietany 30- 36%
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Śmietanę wymieszać z żółtkiem. Mąkę, cukier, sól i masło zagnieść najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając  haka do zagniatania ciasta. Dodać stopniowo wymieszane żółtko ze śmietaną i zagnieść ciasto chwilkę, tylko do połączenia składników. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 10- 15 minut.
  2. Ciasto wykleić w formie na tartę (o średnicy 26cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką (lub rozwałkować ciasto i przenieść do formy). Ciasto wstawić ponownie na 30 minut do lodówki.
  3. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku 15 minut w temperaturze 190°C. Po tym czasie ściągnąć papier z fasolą i piec kolejne 10- 15 minut do zarumienienia się ciasta. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  4. Orzechy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w piekarniku. (Należy uważać, bo jedne orzechy mogą się szybciej rumienić niż drugie. Orzechy powinny być lekko zarumienione). Odstawić do ostygnięcia.
  5. Orzechy przełożyć do miseczki, dodać miód i wymieszać.
  6. Wodę wlać do garnka z grubym dnem. Wsypać cukier i gotując na średnim ogniu, nie mieszając, skarmelizować go. Garnek ściągnąć z pieca i dodać śmietanę szybko mieszając. (Masa będzie się mocno pienić. Mieszać, aż karmel dobrze połączy się ze śmietanę). Na końcu wmieszać szczyptę soli. Karmel połączyć z orzechami i wypełnić nim ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25- 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 40- 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

tarta karmelowa z orzechami

tarta karmelowa z orzechami

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Nowa[/b] Ciemniejszy kolor karmelu uzyskasz gotując go nieco dłużej. Tylko należy uważać, żeby nie przeholować, bo za ciemny karmel robi się gorzki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    nowa · 4 lat temu
    Hmm.. ja też nie wiem co zrobiłam nie tak, ale mój karmel jest raczej bardziej złoty niż brązowy. Chciałabym, aby wyszedł tak idealny jak na zdjęciu. Jak to osiągnąć? Wstawiłam tartę do lodówki i zostawię ją na noc. Może jutro karmel zmieni kolor...;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 lat temu
    Bardzo dziękuję za ten przepis! Zrobiłam tartę na mikołajki - wyszła przepyszna Nie dość, że jest na prawdę smaczna, to jeszcze efektowna. Rodzina była zachwycona! Będę tu zaglądać regularnie :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    magda · 5 lat temu
    tarta zrobiona jutro degustacja mam nadzieję że wyszla pyszna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka Ww · 5 lat temu
    Tak wyszła mi taka biaława konsystencja. Nie byłam pewna jak długo to karmelizować - czyli aż zbrązowieje .Wydawało mi się że już jest wystarczająco gęsty i dodałam śmietanki i dlatego wyszło jak wyszło . Dzięki i pozdrawiam .
    Ps . Teraz w piekarniku jest szarlotka z migdałami :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] mam rozumieć, że wyszła Ci biała konsystencja, a nie złocista? to znaczy, że nie skarmelizowałać cukru, tylko zrobiłaś z cukru syrop. Musisz pozostawić go na patelni tak długo, aż uzyskasz jasnobrązowy kolor.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka Ww · 5 lat temu
    Witam

    Wczoraj robiłam tartę z orzechami w karmelu - niestety zamiast karmelu wyszedł mi bardziej lukier . Jest przepyszna ponieważ uwielbiam ciasta z orzechami . Proszę mi napisać jak postępować aby wyszedł mi taki karmel jak pani. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź .
    Ps. Z pani przepisów korzystam często - ciasta są przepyszne . Pozdrawiam bardzo serdecznie
    Agnieszka Ww
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    just-great-food · 7 lat temu
    Trafiliśmy tu przez wykrywacz-smaku.pl Dziękujemy za zamieszczenie tego przepisu, bo tarta jest rewelacyjna (zrobiliśmy), pozdrawiamy!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maly-kuchcik · 7 lat temu
    Juz taką robia, jest rewelacyjna przepisjak najbardziej na 5+
    pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    nathalia8 · 7 lat temu
    wow!ale cudo!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 7 lat temu
    uwielbiam tarty z takimi dodatkami
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 7 lat temu
    Wygląda bosko! Mniam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kass · 7 lat temu
    Jakie pyszności! takie tarty to ja uwielbiam:)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Patricia[/b] Thanks so much for the recipe :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patricia Scarpin · 7 lat temu
    I am so glad to know you liked the recipe! Your tart looks amazing!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mniamusne.blox.pl · 7 lat temu
    Karmel i orzechy, no co za cudowności :)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka · 7 lat temu
    cudo, cudo!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zauberi · 7 lat temu
    uwielbiam orzechy tarta wygląda pysznie! U mnie też dziś tarta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Panna Malwinna · 7 lat temu
    zakochałam się od pierwszego wejrzenia. przecież to kulinarne dzieło sztuki! będzie mi się teraz ta tarta po nocach śniła

Polub nas na ...

Początek strony