Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

tarta karmelowa z orzechami

Przepis na tartę bogatą w dużą ilość różnorodnych orzechów zatopionych w karmelu. Tarta jest słodka jak przystało na karmel. Karmel twardnieje w lodówce i przy krojeniu tarta jest twarda i ładnie daje się pokroić. Gdy postoi parę minut na stole, karmel mięknie i robi się lejący. Przepis pochodzi z tego blogu.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 2 łyżki płynnej słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 duże żółtko
  • 200g mąki pszennej
  • 40g cukru
  • szczypta soli
  • 110g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki

Karmel:

  • 1 ¾ szklanki różnych orzechów
  • 1 ½ łyżeczki miodu
  • 1 ¼ szklanki cukru pudru
  • ½ szklanki wody
  • 1/3 szklanki płynnej słodkiej śmietany 30- 36%
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Śmietanę wymieszać z żółtkiem. Mąkę, cukier, sól i masło zagnieść najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając  haka do zagniatania ciasta. Dodać stopniowo wymieszane żółtko ze śmietaną i zagnieść ciasto chwilkę, tylko do połączenia składników. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 10- 15 minut.
  2. Ciasto wykleić w formie na tartę (o średnicy 26cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką (lub rozwałkować ciasto i przenieść do formy). Ciasto wstawić ponownie na 30 minut do lodówki.
  3. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku 15 minut w temperaturze 190°C. Po tym czasie ściągnąć papier z fasolą i piec kolejne 10- 15 minut do zarumienienia się ciasta. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  4. Orzechy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w piekarniku. (Należy uważać, bo jedne orzechy mogą się szybciej rumienić niż drugie. Orzechy powinny być lekko zarumienione). Odstawić do ostygnięcia.
  5. Orzechy przełożyć do miseczki, dodać miód i wymieszać.
  6. Wodę wlać do garnka z grubym dnem. Wsypać cukier i gotując na średnim ogniu, nie mieszając, skarmelizować go. Garnek ściągnąć z pieca i dodać śmietanę szybko mieszając. (Masa będzie się mocno pienić. Mieszać, aż karmel dobrze połączy się ze śmietanę). Na końcu wmieszać szczyptę soli. Karmel połączyć z orzechami i wypełnić nim ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25- 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 40- 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

tarta karmelowa z orzechami

tarta karmelowa z orzechami

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (19)

  1. Joanna

Nowa Ciemniejszy kolor karmelu uzyskasz gotując go nieco dłużej. Tylko należy uważać, żeby nie przeholować, bo za ciemny karmel robi się gorzki.

  Załączniki
 
  1. nowa

Hmm.. ja też nie wiem co zrobiłam nie tak, ale mój karmel jest raczej bardziej złoty niż brązowy. Chciałabym, aby wyszedł tak idealny jak na zdjęciu. Jak to osiągnąć? Wstawiłam tartę do lodówki i zostawię ją na noc. Może jutro karmel zmieni kolor...

  Załączniki
 
  1. Kasia

Bardzo dziękuję za ten przepis! Zrobiłam tartę na mikołajki - wyszła przepyszna Nie dość, że jest na prawdę smaczna, to jeszcze efektowna. Rodzina była zachwycona! Będę tu zaglądać regularnie :lol:

  Załączniki
 
  1. magda

tarta zrobiona jutro degustacja mam nadzieję że wyszla pyszna

  Załączniki
 
  1. Agnieszka Ww

Tak wyszła mi taka biaława konsystencja. Nie byłam pewna jak długo to karmelizować - czyli aż zbrązowieje .Wydawało mi się że już jest wystarczająco gęsty i dodałam śmietanki i dlatego wyszło jak wyszło . Dzięki i pozdrawiam .
Ps . Teraz w...

Tak wyszła mi taka biaława konsystencja. Nie byłam pewna jak długo to karmelizować - czyli aż zbrązowieje .Wydawało mi się że już jest wystarczająco gęsty i dodałam śmietanki i dlatego wyszło jak wyszło . Dzięki i pozdrawiam .
Ps . Teraz w piekarniku jest szarlotka z migdałami :-)

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Agnieszko mam rozumieć, że wyszła Ci biała konsystencja, a nie złocista? to znaczy, że nie skarmelizowałać cukru, tylko zrobiłaś z cukru syrop. Musisz pozostawić go na patelni tak długo, aż uzyskasz jasnobrązowy kolor.

  Załączniki
 
  1. Agnieszka Ww

Witam

Wczoraj robiłam tartę z orzechami w karmelu - niestety zamiast karmelu wyszedł mi bardziej lukier . Jest przepyszna ponieważ uwielbiam ciasta z orzechami . Proszę mi napisać jak postępować aby wyszedł mi taki karmel jak pani. Będę bardzo...

Witam

Wczoraj robiłam tartę z orzechami w karmelu - niestety zamiast karmelu wyszedł mi bardziej lukier . Jest przepyszna ponieważ uwielbiam ciasta z orzechami . Proszę mi napisać jak postępować aby wyszedł mi taki karmel jak pani. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź .
Ps. Z pani przepisów korzystam często - ciasta są przepyszne . Pozdrawiam bardzo serdecznie
Agnieszka Ww

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. just-great-food

Trafiliśmy tu przez wykrywacz-smaku.pl Dziękujemy za zamieszczenie tego przepisu, bo tarta jest rewelacyjna (zrobiliśmy), pozdrawiamy!

  Załączniki
 
  1. Maly-kuchcik

Juz taką robia, jest rewelacyjna
przepisjak najbardziej na 5+
pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. nathalia8

wow!ale cudo!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony