Lubisz ten przepis? Udostępnij na
19 Komentarzy

Przepis na tartę bogatą w dużą ilość różnorodnych orzechów zatopionych w karmelu. Tarta jest słodka jak przystało na karmel. Karmel twardnieje w lodówce i przy krojeniu tarta jest twarda i ładnie daje się pokroić. Gdy postoi parę minut na stole, karmel mięknie i robi się lejący. Przepis pochodzi z tego blogu.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 2 łyżki płynnej słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 duże żółtko
- 200g mąki pszennej
- 40g cukru
- szczypta soli
- 110g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki
Karmel:
- 1 ¾ szklanki różnych orzechów
- 1 ½ łyżeczki miodu
- 1 ¼ szklanki cukru pudru
- ½ szklanki wody
- 1/3 szklanki płynnej słodkiej śmietany 30- 36%
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Śmietanę wymieszać z żółtkiem. Mąkę, cukier, sól i masło zagnieść najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Dodać stopniowo wymieszane żółtko ze śmietaną i zagnieść ciasto chwilkę, tylko do połączenia składników. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 10- 15 minut.
- Ciasto wykleić w formie na tartę (o średnicy 26cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką (lub rozwałkować ciasto i przenieść do formy). Ciasto wstawić ponownie na 30 minut do lodówki.
- Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku 15 minut w temperaturze 190°C. Po tym czasie ściągnąć papier z fasolą i piec kolejne 10- 15 minut do zarumienienia się ciasta. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
- Orzechy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w piekarniku. (Należy uważać, bo jedne orzechy mogą się szybciej rumienić niż drugie. Orzechy powinny być lekko zarumienione). Odstawić do ostygnięcia.
- Orzechy przełożyć do miseczki, dodać miód i wymieszać.
- Wodę wlać do garnka z grubym dnem. Wsypać cukier i gotując na średnim ogniu, nie mieszając, skarmelizować go. Garnek ściągnąć z pieca i dodać śmietanę szybko mieszając. (Masa będzie się mocno pienić. Mieszać, aż karmel dobrze połączy się ze śmietanę). Na końcu wmieszać szczyptę soli. Karmel połączyć z orzechami i wypełnić nim ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Smacznego.
Uwaga: 1 szklanka= 250ml
 |
Czas przygotowania:
|
około 50 min. |
 |
Czas pieczenia:
|
około 25- 30 min. |
 |
Czas oczekiwania:
|
około 40- 45 min. |
 |
Liczba porcji:
|
około 12 |
 |
Trudność: |
średnie |
 |
Koszt: |
wysoki |


Lubisz ten przepis? Udostępnij na
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie
Polityka prywatności.
Najczęściej komentowane