Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
64 Komentarzy
Babka marmurkowa

Klasyczna babka marmurkowa. Babka jest puszysta, miękka, po prostu idealna. Jest również łatwa do przygotowania. Do jej wykonania potrzebne są składniki, które zazwyczaj mamy w domu.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g masła (lub margaryny)
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 375 g mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka

Do części kakaowej:

  • 20 g kakao
  • 20 g cukru
  • 2-3 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Formy na babkę z kominkiem (o średnicy 24 cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i posypanej mąką. Odstawić na bok.
  2. Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, aromat i szczyptę soli. Następnie dodawać po jednym jajku. (Jedno jajko miksować ok. ½ minuty).
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę na przemian z mlekiem w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę mleka, resztę mąki i resztę mleka), mieszając tylko do połączenia się składników.
  4. 2/3 ciasta wyłożyć do przygotowanej formy.
  5. Do reszty ciasta wmieszać kakao, cukier i mleko. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i widelcem zrobić szlaczek.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C).
  7. Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Babkę posypać cukrem pudrem.

Uwaga:

  • Nie należy używać mniejszej formy. Ciasto zmieści się do mniejszej, ale rośnie bardzo dużo i z takiej formy na pewno się wyleje.

Źródło: Przepis pochodzi z książki dr. Oetkera: "1000, Die besten Backrezepte".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Babka marmurkowa Babka marmurkowa Babka marmurkowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    b.p · 7 lat temu
    a jeśli nie mam proszku do pieczenia czy ciasto się uda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bozenna · 7 lat temu
    Upieklam w koncu,,super.Smakowala super i dla mnie i dla mojej 91 letniej Cioci,ktorej zawiozlam kawalek. Powazylam,odmiezylam szklankami,lyzeczkami i mam juz miarki po canadyjsku..Dziekuje serdecznie za przepis,pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marge · 7 lat temu
    Mozna dodac wanilii w plynie, aromat waniliowy, albo samemu przygotowac "cukier waniliowy" z prawdziwa wanilia, i taki uzywac zamiast cukru w torebeczce. Zawsze wychodzi.

    [quote]Czy jeśli nie dodam cukru waniliowego (nie mam w domu) to babka będzie nadal smaczna?[/quote]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    adriana · 7 lat temu
    Czy jeśli nie dodam cukru waniliowego (nie mam w domu) to babka będzie nadal smaczna?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    bogusia · 7 lat temu
    i już się piecze :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 7 lat temu
    Rewelacyjny i prosty przepis. Babka wyszla wyśmienita:) Użylam nieco mniejszej silikonowej formy niż podanej w przepisie, ponieważ nie dosyponowalam inną, ale na szczęscie wypiek zakończyl się pomyślnie;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 7 lat temu
    Witam.Jestem z zawodu piekarz-cukiernik jak 20lat temu upiekam produkcję babki z zakalcem tak od tamtej pory tego nie robilam nie mam ręki do ciast babkowych , ale ten przepis jest rewelacyjny udalo mi się w niedzielę to bylo prawdziwe święto babkowe dziękuję za super przepis .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 7 lat temu
    Babka przepyszna.! zrobiłam 15 min i po babce.;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    goshia · 7 lat temu
    Dzisiaj upiekłam :-) SUPER PRZEPIS POLECAM !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 8 lat temu
    I znowu ją piekę, na święta idealna!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 8 lat temu
    Zaraz się biorę za pieczenie Potrzebuję na jutro ciasta, które szybko i łatwo zrobić i na który mam składniki - ten jest idealny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kristiana · 8 lat temu
    Bardzo smaczna jest ta babka , ładnie rośnie , jest puszysta , i nie jest sucha , chyba upiekę ją na Wielkanoc
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marzena · 8 lat temu
    Babka pierwsza klasa, piekę właśnie ją już drugi raz, rewelacja!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    symcio · 8 lat temu
    super zara sie wlasnie upiecze urosla bardzo fajnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna · 8 lat temu
    Dziś skorzystałam z tego przepisu.W moim piekarniku wystarczyło 40min.pieczenia.
    Babka rewelacyjna.Mąż z Synkiem nie mogli się najeść-tak im posmakowała.Jutro robię drugą na niedzielę,bo z tej zostały tylko okruchy.
    ***DZIĘKUJĘ ZA WYŚMIENITY PRZEPIS***
    ***********PALCE LIZAĆ**************
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Malgoska z Pueblo CO · 8 lat temu
    Dlugo szukalam dobrego przepisu na babke marmurkowa. Dzisiaj wyprobowalam - i piatka z plusem. A jeszcze z polewa czekoladowa - niebo w gebie. Musze dodac, ze zmodyfikowalam ilosc proszku do pieczenia. Na mojej wysokosci (1430m npm)ilosc proszku do pieczenia zmniejsza sie o polowe. Inaczej ciasto wyrosnie nad miare i pozniej zawsze klapnie. Zmniejszylam, wyroslo, nie klapnelo. Przepis serdecznie polecam, i dziekuje za zamieszczenie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pati · 8 lat temu
    Wasnie siedzi w piekarniku i rosnie he he Na zdjęciach wygląda relelacyjnie , oby mi też taka wyszla Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justynaaaaaaa · 8 lat temu
    dzisiaj ja robilam i musze powiedziec, ze przepis jest swietny:) babka slicznie wyrosla i jest b.pulchna!:) dziekuje za przepis;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 8 lat temu
    przed chwilą upiekłam, po prostu rewelacja :-) pięknie wyrosła :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 8 lat temu
    Wspaniała, piękna baba!:)

Polub nas na ...

Początek strony