Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
64 Komentarzy
Babka marmurkowa

Klasyczna babka marmurkowa. Babka jest puszysta, miękka, po prostu idealna. Jest również łatwa do przygotowania. Do jej wykonania potrzebne są składniki, które zazwyczaj mamy w domu.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g masła (lub margaryny)
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 375 g mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka

Do części kakaowej:

  • 20 g kakao
  • 20 g cukru
  • 2-3 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Formy na babkę z kominkiem (o średnicy 24 cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i posypanej mąką. Odstawić na bok.
  2. Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, aromat i szczyptę soli. Następnie dodawać po jednym jajku. (Jedno jajko miksować ok. ½ minuty).
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę na przemian z mlekiem w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę mleka, resztę mąki i resztę mleka), mieszając tylko do połączenia się składników.
  4. 2/3 ciasta wyłożyć do przygotowanej formy.
  5. Do reszty ciasta wmieszać kakao, cukier i mleko. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i widelcem zrobić szlaczek.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C).
  7. Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Babkę posypać cukrem pudrem.

Uwaga:

  • Nie należy używać mniejszej formy. Ciasto zmieści się do mniejszej, ale rośnie bardzo dużo i z takiej formy na pewno się wyleje.

Źródło: Przepis pochodzi z książki dr. Oetkera: "1000, Die besten Backrezepte".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Babka marmurkowa Babka marmurkowa Babka marmurkowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 5 lat temu
    właśnie włożyłam do pieca, moja forma ma 23 cm mam nadzieje, że się nie wyleje :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    SAGATAGA · 6 lat temu
    super, extra, pyszne...3 razy, z innych przepisow sie nie udalo, chcialam, raz jeszcze, ostatni raz sprobowac...i...wspaniale wyszlo, dziekuje za przepis, zapisuje i przechowuje!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 6 lat temu
    Jak nie mam foremki do babki to mogę użyć tortownicy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 6 lat temu
    Babka wyszła idealna! Jest pyszna!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 7 lat temu
    beznadzieja, babka w ogole nie jest puszysta, zakalec jednym slowem, gdzie wszstko co do grama bylo tak jak w przepisie, krok po kroku. ; )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 7 lat temu
    Udało się!! Dzis po raz pierwszy upiekłam babke i jedt idealna! Pieke dużo i często ale babki zawsze sie bałam. Jedtem taka z siebie dumna, że aż porobiłam jej zdjecia, które tu zamieszcze dla potomnych jak tylko się dowiem jak to się robi;) Dziękuje Joanno:) te święta jak i kilka poprzednich upłynął u Nas pod znaliem Domowych Wypieków- kolejny raz przygotowałam ciasto jubileuszowe, wypróbowałam również mazurek kokosowo malowe i oczywiscie rewelacja jak wszystko tutaj. Widac, że nie trafiają tu przypadkowe przypisy. Wesołych Świąt Joanno:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 7 lat temu
    Joanno, na którym poziomie w piekarniku pieczesz babkę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 7 lat temu
    Pierwszy raz piekłam babkę i wyszła mi pyszna i taka jak na zdjęciu,rewelacja.Polecam ten przepis :lol: .Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 7 lat temu
    Joanno pierwszy raz wżyciu mam zamiar upiec babkę. Mam już specjalną foremkę i wybrałam ten przepis. Tylko powiedz mi czy ja ma zmierzyć góre tej foremki czy spód? :-? bo ona jest dużo szersza na górze a dół ma malutką średnicę. Dziękuje za odpowiedz
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Mierzysz średnicę otworu, tą najszerszą część. Czyli jak postawisz formę na blacie, gotową do nałożenia ciasta, to jest to góra
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ata · 7 lat temu
    upiekłam tą babkę kilka dni temu i muszę powiedzieć że wyszła pyszna, polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    maja · 7 lat temu
    Jaka uzywalyscie foremke do tej babki? czy kazda z Was miala forme taka jak w przepisie? 24 cm? ja mam 21 i sie boje, ze bedzie za malutka :C
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 7 lat temu
    babka wyszła smakowita, Kupiłam formę z kominem i ładnie się upiekła
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nadia · 7 lat temu
    Joanno, taką babkę lepiej miksować czy ucierać w makutrze?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Krysia · 7 lat temu
    Babka wyszła mi przepyszna. Niemal tak jak na zdjęciach. Rewelacyjna w smaku i wyglądzie i co najważniejsze, nie jest sucha, ma odpowiednią wilgotność. Pycha!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bozenna · 7 lat temu
    :-) :-) witam,,Agnieszko,,pieke co jakis czas te babke,,wychodzi mi swietna,moze za bardzo przypalasz,w Polsce sa temperatury 180C,,ja mieszkam w Canadzie i pieke w 350F. Pieke na dole piekarnika,zeby nie przypalic z gory za duzo.300g masla lub margaryny,moze sprobuj raz z margaryna.Ja wole margaryne do ciast, nie slona.Pieklam juz multi razy i zawsze mi wychodzi.Na poczatku mialam problemy z mierzeniem na cup z gramow,ale juz wiem wszystko.Jest zawsze super...powodzenia,napewno uda sie w koncu,
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 7 lat temu
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi. O dziwo, babki rosną ładnie i nie wychodzą zakalce, ale po przekrojeniu nie są takie jak powinny wyglądać. Może faktycznie produkty nie są odpowiednio ogrzane. W tym tygodniu spróbuję jeszcze raz i napiszę czy w końcu wyszła. Tak szybko się nie poddam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marge · 7 lat temu
    [quote] Nie wiem co robię źle, a wciąż pojawia mi się ten sam problem. Babki po upieczeniu wydają się bardzo tłuste i są ciemne. .[/quote]

    Agnieszko, a na jakiej wysokosci nad poziomem morza ty to pieczesz? Z pozoru glupie pytanie, ale jak jestes tak jak ja, powyzej 5,000 stop (okolo 1,500 m), to musisz zredukowac proszek do pieczenia o polowe. Wysokosc n.p.m. nie szkodzi ciastom drozdzowym, ale "zabija" ciasta na proszku (sodzie tez). One za bardzo rosna, i potem sie zapadaja, jak pekniety balonik. Moze to jest powodem twojego braku sukcesu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 7 lat temu
    Mam problem z Twoimi babkami. Próbowałam już piec zebrę, babkę waniliowo-kakaową oraz babkę marmurkową. Nie wiem co robię źle, a wciąż pojawia mi się ten sam problem. Babki po upieczeniu wydają się bardzo tłuste i są ciemne. Co może być tego przyczyną? Dodam, że zachowuję proporcje i nic nie zmieniam w procesie przygotowania. Inne Twoje przepisy wychodzą mi rewelacyjnie, a babki jakoś nie :-? Z góry dziękuję za pomoc.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tłusta, ciemna? za dużo to nie mówi. Domyślam się, że wyszła do tego niewyrośnięta? Wydaje mi się, że masz ogólnie problem z przygotowaniem ciasta babkowego. Trudno powiedzieć,gdzie popełniasz błąd, bo na to może mieć wpływ wiele rzeczy. Główne zasady przy robieniu takiego ciasta to:
      1. Produkty muszą być ocieplone do temperatury pokojowej. (Wyciągnij wszystko na blat co najmniej godzinę wcześniej)
      2. Tłuszcz i jajka muszą być porządnie utarte. Jajka dodajemy stopniowo.
      3. Mąkę (z proszkiem do pieczenia i ew. kakao) należy wmieszać delikatnie szpatułką do puszystej, ubitej masy. Mieszamy tylko chwilkę, aż składniki się połączą. Za długie mieszanie może spowodować, że babka się nie uda.
      4. Upieczoną babkę najlepiej studzić stopniowo zaczynając od lekko uchylonych drzwiczek piekarnika. Zbyt gwałtowna zmiana temperatury może spowodować opadnięcie babki i zakalec.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marge · 7 lat temu
    [quote]a jeśli nie mam proszku do pieczenia czy ciasto się uda[/quote]
    Bez proszku nic z tego nie bedzie. Mozna sprobowac dodac sody oczyszczonej (baking soda), ale to niezupelnie to samo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]b.p[/b] proszę dodać proszek.

Polub nas na ...

Początek strony