Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
8 Komentarzy
Mazurek czekoladowy

Prosty mazurek czekoladowy. Mazurek na bardzo kruchym cieście z polewą czekoladową. Ozdobiony jest baziami zrobionymi z kandyzowanej skórki pomarańczowej i migdałów.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 4 żółtka
  • 150 g cukru pudru
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

  • 50 g masła
  • 100 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g cukru pudru

Do dekoracji:

  • migdały bez skórki
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Ciasto chwilę zagnieść, aby zmiękło. Następnie rozwałkować na duży placek (większy od wielkości dużej blachy z piekarnika), od razu na papierze do pieczenia. (Moja blacha ma wymiar ok. 30x 40cm). Placek przyciąć do wymiarów formy. Ciasto, razem z papierem, przełożyć na blachę.
  3. Z resztek zrobić ozdobny brzeg. (Podzieliłam ciasto na 4 części: dwie większe i dwie mniejsze. Z każdej części uformowałam wałeczek i ułożyłam na brzegach ciasta).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować polewę czekoladową. Masło (pokrojone na kawałki), śmietanę, czekoladę (połamaną na kawałki) i cukier puder przełożyć do garnka. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż do połączenia się składników.
  6. Odłożyć 1 łyżkę polewy na bok (do dekoracji bazich kotków, zanurzając w niej grubsze końce migdałów). Resztę polewy ostudzić i wylać na ciasto.
  7. Ciasto udekorować jak na zdjęciach lub według uznania.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Mazurek czekoladowy Mazurek czekoladowy Mazurek czekoladowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jadzia · 3 lat temu
    Dziękuję za odpowiedź - mazurek gotowy, co prawda inny spód, ale polewa ze zmienionymi składnikami cudownie mleczna!
    Mam jeszcze pytanie dot. przechowywania - w piekarniku najlepiej? Czy jednak z taką polewą warto w lodówce? No i jaki czas będzie zjadliwy? Dziś zrobiony, do Poniedziałku wytrzyma? No, chyba że nie wytrzyma bo go zjemy Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jadzia · 3 lat temu
    Zamierzam się do zrobienia tego mazurka tylko mam pytanie - słodka czekolada może być? Lub chociaż pół na pół? Nie lubię gorzkiej czekolady ani gorzkich czekoladowych polew, chyba, że ta jest inna? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 6 miesięcy temu
      Jadziu, możesz zrobić z mleczną, ale zrób z takich proporcji: 200g czekolady mlecznej, 75g śmietany, 30g masła i bez cukru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 5 lat temu
    Mmmmmmmmmmm ,place lizać!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiki · 5 lat temu
    jest pyszne ! robiłam je w zeszłym roku i w tym roku też zrobię
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sylwia · 6 lat temu
    Witam! jestem niezmiernie zadowolona że odkryłam tę stronę. zamierzam wykorzystać parę przepisów w niedługim czasie. mam pytanie odnośnie ilości śmietany użytej do masy. 100g to tak na oko ile w szklance to będzie bo się średnio orientuję? wolę na ml. Z góry dziękuję za podpowiedź:) Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ola bantkowska · 6 lat temu
    ale pyszny i wyglada normalnie jak czekoladka i mam nadzieje ze dobre to jest ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 7 lat temu
    Cudownie ozdobiony ten Twój mazurek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 7 lat temu
    Pięknie ozdobiony:)

Polub nas na ...

Początek strony