Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

mazurek czekoladowy

Prosty mazurek na bardzo kruchym cieście z polewą czekoladową. Najładniej wygląda mazurek ozdobiony ładnie zawiniętym brzegiem z ciasta. Polewę możecie ozdobić według gustu. Ja wykorzystałam kandyzowaną skórkę pomarańczową i migdały.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 4 żółtka
  • 150g cukru pudru
  • 400g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

  • 50g masła
  • 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 50g cukru

Do dekoracji:

  • np. migdały bez skórki, kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym żółtku. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 60 minut.
  2. Ciasto rozwałkować, od razu na papierze do pieczenia, na duży placek, większy od wielkości formy (użyłam formy o wymiarach 30x 40cm). Placek przyciąć do wymiarów formy. Ciasto, razem z papierem do pieczenia, włożyć do formy.

02

  1. Z resztek zrobić ozdobny brzeg. (Podzieliłam ciasto na 4 części: dwie większe i dwie mniejsze. Z każdej części uformowałam po 2 wałeczki, które skręciłam ze sobą. Skręcone wałeczki ułożyłam na brzegach ciasta.)

03

04

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować polewę czekoladową. Masło, śmietanę, połamaną na kawałki czekoladę i cukier przełożyć do garnka. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do połączenia składników.
  3. Polewę wylać na ciasto. (Można odłożyć łyżkę polewy na bok i przeznaczyć ją do dekoracji bazich kotków, zanurzając w niej grubsze końcówki migdałów).
  4. Udekorować mazurka według uznania.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 60 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

mazurek czekoladowy

mazurek czekoladowy

mazurek czekoladowy

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (15)

  1. Joanna

Jadziu spokojnie do poniedziałku wytrzyma. Możesz go trzymać w lodówce lub w chłodnym miejscu.

  Załączniki
 
  1. Jadzia

Dziękuję za odpowiedź - mazurek gotowy, co prawda inny spód, ale polewa ze zmienionymi składnikami cudownie mleczna!
Mam jeszcze pytanie dot. przechowywania - w piekarniku najlepiej? Czy jednak z taką polewą warto w lodówce? No i jaki czas...

Dziękuję za odpowiedź - mazurek gotowy, co prawda inny spód, ale polewa ze zmienionymi składnikami cudownie mleczna!
Mam jeszcze pytanie dot. przechowywania - w piekarniku najlepiej? Czy jednak z taką polewą warto w lodówce? No i jaki czas będzie zjadliwy? Dziś zrobiony, do Poniedziałku wytrzyma? No, chyba że nie wytrzyma bo go zjemy Pozdrawiam!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Jadziu możesz zrobić z mleczną, ale zrób z takich proporcji: 200g czekolady mlecznej, 75g śmietany, 30g masła i bez cukru.

  Załączniki
 
  1. Jadzia

Zamierzam się do zrobienia tego mazurka tylko mam pytanie - słodka czekolada może być? Lub chociaż pół na pół? Nie lubię gorzkiej czekolady ani gorzkich czekoladowych polew, chyba, że ta jest inna? Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Natalia

Mmmmmmmmmmm ,place lizać!

  Załączniki
 
  1. ula

no nie dość że robie dokladnie wedlug przepisów to jeszcze mi literka l (eu) nie wchodzi. przepraszam. zrobilam spód jutro będzie polewa. wygląda dobrze tylko mi się wszystko zlalo w jedno tzn. te waleczki nie wyszly. ale się nie przejmuję....

no nie dość że robie dokladnie wedlug przepisów to jeszcze mi literka l (eu) nie wchodzi. przepraszam. zrobilam spód jutro będzie polewa. wygląda dobrze tylko mi się wszystko zlalo w jedno tzn. te waleczki nie wyszly. ale się nie przejmuję. pozdrawiam.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Ulo a faktycznie, masz rację. Możesz dać masło lub margarynę do ciasta :-)

  Załączniki
 
  1. ula

pytanie techniczne: w skadnikach jest margaryna w opisie przygotowania utrzeć maso. to jak mam dac maso czy margarynę bo ja naprawdę początkująca i robie wedug przepisów. pozdrawiam.

  Załączniki
 
  1. Wiki

jest pyszne ! robiłam je w zeszłym roku i w tym roku też zrobię

  Załączniki
 
  1. Joanna

Sylwio użyj 100ml śmietany, czyli mniej niż połowę szklanki.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony