Przepis na prostą babkę, idealną do popołudniowej herbaty, jak również na święta. Babka jest puszysta, mięciutka, wilgotna, mocno cytrynowa i nie za słodka.
Składniki:
Ciasto:
350g mąki pszennej
300g cukru
250g masła lub margaryny
6 jajek (rozmiar M)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
sok wyciśnięty z 2 cytryn
2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku (jedno jajko miksować ok. 1- 2 minuty), w międzyczasie dolewając stopniowo sok z cytryn.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na końcu wmieszać posiekaną, kandyzowaną skórkę cytrynową.
Ciasto przełożyć do formy na babkę z kominkiem o średnicy 22cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto posypać cukrem pudrem.
Uwaga:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Pyszna, wilgotna babka wypiek udał się za pierwszym razem. Ładnie wyrosła. Trochę mocno czuć proszek do pieczenia... następnym razem spróbuję dać nieco mniej...
Faktycznie 50 minut to chyba troszkę za dużo. Piekłam pół godziny i małe babeczki były akurat, a duży baranek poleżał w piekarniku jeszcze 10 minut dłużej. Dodałam troszkę mniej cukru, a i tak wyszło słodziutkie Ciasto pulchne, wilgotne, tak jak trzeba. Jak najbardziej polecam ☺️
Ciasto tak urosło, że wylewało się z formy, paliło i śmierdziało w całym mieszkaniu. Za dużo proszku do pieczenia! Żeby je ratować, musiałam wybierać półsurowe ciasto, z nadzieją, że reszta ciasta się jeszcze rozleje i wypełni dziurę po wybieraniu. Guzik! Poza tym, brzegi się zdążyły przypalić gdy ciasto jeszcze nie wypieczone w środku. Tragedia...
Ja oczywiście w gorącej wodzie kąpana więc przeczytałam składniki, wrzuciłam wszystko do jednego garnka, a potem wzięłam się za czytanie przepisu... Na dodatek jajka i margaryna zimne z lodówki. Ale i tak wyszła wspaniała i wyrosła pięknie więc polecam serdecznie !
Zrobilam dzis na bazie mąki bezglutenowej i wyszla przepysznie! Jedynie dalam troche mniej soku z cytryny, zamiast kandyzyowanej to skórka i na gore lukier
Ja upiekłam ją dzisiaj, miałam zanieść do pracy ale nie dosyć, że wyrosła trochę to jeszcze nie mogłam jej odkleić od sylikonowej formy, w której normalnie piekę... Mimo iż w smaku jest ok, to jak mam częstować babką pokruszoną z poodrywanymi kawałkami??? :(... pierwszy raz miało miejsce coś takiego, zawsze piekę w sylikonowej formie...
Babka jest wilgotna. Aby uniknąć zakalca, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę z proszkiem należy wmieszać tylko do połączenia się składników. Tak samo wmieszać skrórkę.
Witam serdecznie. Niestety u mnie babka wyrosła bardzo mało. co z tego, że w smaku dobra skoro całościowo był to zakalec Czy dwie cytryny to nie za dużo? Moja Mama do babki daje tylko pół. twoja babka na zdjęciu wygląda wspaniale. Co u mnie mogło pójść nie tak? Piekłam w silikonowej foremce, ale mojej bratowej babka (co prawda piaskowa) wyrosła ponad formę, też silikonową). Liczę na podpowiedź.Życzę wszystkim radosnych i rodzinnych świąt.
Ja nie dodawałem skórki z cytryny, ale na jak juz cale ciasto zmikswalem to dodalem jednego banana pokrojnego na małe kawałeczki i jeszcze raz zmiksowałem ciasto było cudowne
Najczęściej komentowane