Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
48 Komentarzy
Babka cytrynowa

Przepis na prostą babkę, idealną do popołudniowej herbaty, jak również na święta. Babka jest puszysta, mięciutka, wilgotna, mocno cytrynowa i nie za słodka.

Składniki:

Ciasto:

  • 350g mąki pszennej
  • 300g cukru
  • 250g masła lub margaryny
  • 6 jajek (rozmiar M)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku (jedno jajko miksować ok. 1- 2 minuty), w międzyczasie dolewając stopniowo sok z cytryn.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na końcu wmieszać posiekaną, kandyzowaną skórkę cytrynową.
  3. Ciasto przełożyć do formy na babkę z kominkiem o średnicy 22cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Ciasto posypać cukrem pudrem.

Uwaga:

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Babka cytrynowa Babka cytrynowa Babka cytrynowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    POLA · 28 dni temu
    Pyszna, wilgotna babka wypiek udał się za pierwszym razem. Ładnie wyrosła. Trochę mocno czuć proszek do pieczenia... następnym razem spróbuję dać nieco mniej...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 3 miesięcy temu
    Super Babka,ale zaduzo cukru, a j dalam nawet 200 g i jeszcze zaslodki,ale tak pozatym przepis bardzo dobry
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    RenKa · 7 miesięcy temu
    Zrobiłam na Wielkanoc. PALCE LIZAĆ!!! REWELACJA!!! Dziękuję za przepis, będę robić na kolejne okazje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 7 miesięcy temu
    Faktycznie 50 minut to chyba troszkę za dużo. Piekłam pół godziny i małe babeczki były akurat, a duży baranek poleżał w piekarniku jeszcze 10 minut dłużej. Dodałam troszkę mniej cukru, a i tak wyszło słodziutkie Ciasto pulchne, wilgotne, tak jak trzeba. Jak najbardziej polecam ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maciek · 7 miesięcy temu
    Wyszła bardzo dobra, ale wydaje mi się że 50 min to za dużo bo się troszke spaliło. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zuzia · 7 miesięcy temu
    Ciasto tak urosło, że wylewało się z formy, paliło i śmierdziało w całym mieszkaniu. Za dużo proszku do pieczenia! Żeby je ratować, musiałam wybierać półsurowe ciasto, z nadzieją, że reszta ciasta się jeszcze rozleje i wypełni dziurę po wybieraniu. Guzik! Poza tym, brzegi się zdążyły przypalić gdy ciasto jeszcze nie wypieczone w środku. Tragedia...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgorzata Niepiekło · 7 miesięcy temu
    Jutro się okaże czy nie ma zakalca
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dżudi · 7 miesięcy temu
    Ja oczywiście w gorącej wodzie kąpana więc przeczytałam składniki, wrzuciłam wszystko do jednego garnka, a potem wzięłam się za czytanie przepisu... Na dodatek jajka i margaryna zimne z lodówki. Ale i tak wyszła wspaniała i wyrosła pięknie więc polecam serdecznie !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 8 miesięcy temu
    Czy można tą babkę upiec w keksowce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maja · 1 lat temu
    Zrobilam dzis na bazie mąki bezglutenowej i wyszla przepysznie! Jedynie dalam troche mniej soku z cytryny, zamiast kandyzyowanej to skórka i na gore lukier
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 1 lat temu
    Ja upiekłam ją dzisiaj, miałam zanieść do pracy ale nie dosyć, że wyrosła trochę to jeszcze nie mogłam jej odkleić od sylikonowej formy, w której normalnie piekę... Mimo iż w smaku jest ok, to jak mam częstować babką pokruszoną z poodrywanymi kawałkami??? :(... pierwszy raz miało miejsce coś takiego, zawsze piekę w sylikonowej formie...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ula · 2 lat temu
    czy można dać połowe mąki ziemniaczanej? by ciasto było bardziej piaskowe?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patyy · 2 lat temu
    Poda ktos skaldniki w szklankach (250ml) nie posiadam wagi.:(:(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 2 lat temu
    Czy można użyć soku z jednej cytryny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 2 lat temu
    Pięknie wygląda. Ciasto takie zwarte ale wygląda na delikatne. Zrobię na święta taką babkę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 2 lat temu
    Witam,
    szukam przepisu na wilgotną babkę cytrynową z której nie zrobi się zakalec (a bywało już i tak ). Czy ta babka spełni moje oczekiwania?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Babka jest wilgotna. Aby uniknąć zakalca, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę z proszkiem należy wmieszać tylko do połączenia się składników. Tak samo wmieszać skrórkę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olcia · 3 lat temu
    Można zastąpić margarynę olejem? W jakiej ilości?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 4 lat temu
    Witam serdecznie. Niestety u mnie babka wyrosła bardzo mało. co z tego, że w smaku dobra skoro całościowo był to zakalec Czy dwie cytryny to nie za dużo? Moja Mama do babki daje tylko pół. twoja babka na zdjęciu wygląda wspaniale. Co u mnie mogło pójść nie tak? Piekłam w silikonowej foremce, ale mojej bratowej babka (co prawda piaskowa) wyrosła ponad formę, też silikonową). Liczę na podpowiedź.Życzę wszystkim radosnych i rodzinnych świąt.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Andrzej · 5 lat temu
    Ja nie dodawałem skórki z cytryny, ale na jak juz cale ciasto zmikswalem to dodalem jednego banana pokrojnego na małe kawałeczki i jeszcze raz zmiksowałem ciasto było cudowne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    paula · 5 lat temu
    Witam,
    chciałam zapytać, czy z tego przepisu mogę upiec małe babeczki?
    Nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań?

    Z góry dziękuję za odpowiedź!

Polub nas na ...

Początek strony