Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Koszyczek wielkanocny

Czyż nie ładnie wyglądałyby święconki we własnoręcznie upieczonym koszyku? Poniżej przedstawiam Wam przepis na drożdżowy koszyk wielkanocny. Koszyk jest duży. Zrobiłam go z podwójnej porcji na chałkę. Ważne jest, aby uformowane wałki z ciasta były w miarę jednakowe. Wtedy koszyk będzie ładnie wyglądał i upiecze się równomiernie.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • ok. 1kg mąki pszennej
  • 500ml mleka
  • 40- 50g drożdży
  • 50g masła
  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • trochę mleka
  • wykałaczki i folia aluminiowa
  • ewentualnie: lukier, czekolada

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić. Ostudzić.
  2. Formę na babkę (o średnicy 22cm) lub miskę żaroodporną (ok. 22cm) odwrócić do góry dnem i owinąć folią aluminiową.

02

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1- 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
  2. Do dużej miski wsypać większość pozostałej mąki (nie całą na raz, może nie będzie takiej potrzeby. U mnie troszkę mąki zostało). Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, roztopione masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto, dosypując mąkę w miarę potrzeby. Ciasto powinno odchodzić ładnie od ręki i się nie kleić. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. Po wyrośnięciu, ciasto zagnieść ponownie. 1/4 ciasta odstawić na bok i przykryć ściereczką.  3/4 ciasta podzielić na 12 części i uformować z nich 12 wałków (3 wałeczki mogą być troszkę dłuższe. Będą potrzebne do zaplatania na dole formy, gdzie średnica jest największa). 6 wałków ułożyć na krzyż na formie, a 5 pozostałych przepleść przez nie w koło (2 krótsze wałki przepleść u góry,a następnie 3 dłuższe). 

03

05

  1. Ostatni wałek podzielić na 6 małych wałeczków i tymi wałeczkami połączyć zwisające końcówki.

04

06

  1. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min., na dolnej półce piekarnika, w temperaturze 180°C. (W razie potrzeby przykryć z góry folią aluminiową).

07

  1. Kolejno należy uformować ucho koszyka. Z pozostałego ciasta zrobić 2 wałki i zapleść je ze sobą. Chcąc dokładnie odmierzyć rozstaw uchwytu, należy przyłożyć go do formy dokładnie przez jej środek. Kolejno posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Piec około 20min. w temperaturze 180°C.
  2. Po upieczeniu pozostawić części do ostygnięcia. Kolejno oddzielić ciasto od formy i folii. Przymocować ucho za pomocą wykałaczek. Koszyk można dodatkowo ozdobić lukrem, bądź czekoladą.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50 min.
trudnosc Trudność: trudne
koszt Koszt: niski

Koszyczek wielkanocny

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony