Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
10 Komentarzy

Koszyczek wielkanocny

Czyż nie ładnie wyglądałyby święconki we własnoręcznie upieczonym koszyku? Poniżej przedstawiam Wam przepis na drożdżowy koszyk wielkanocny. Koszyk jest duży. Zrobiłam go z podwójnej porcji na chałkę. Ważne jest, aby uformowane wałki z ciasta były w miarę jednakowe. Wtedy koszyk będzie ładnie wyglądał i upiecze się równomiernie.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • ok. 1 kg mąki pszennej
  • 500ml mleka
  • 40- 50g świeżych drożdży
  • 50g masła
  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • trochę mleka
  • wykałaczki i folia aluminiowa
  • ewentualnie: lukier, czekolada

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić. Ostudzić.
  2. Formę na babkę (o średnicy 22cm) lub miskę żaroodporną (ok. 22cm) odwrócić do góry dnem i owinąć folią aluminiową.

02

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1- 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Do dużej miski wsypać większość pozostałej mąki (nie całą na raz, może nie będzie takiej potrzeby. U mnie troszkę mąki zostało). Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, roztopione masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto, dosypując mąkę w miarę potrzeby. Ciasto powinno odchodzić ładnie od ręki i się nie kleić. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. Po wyrośnięciu, ciasto zagnieść ponownie. 1/4 ciasta odstawić na bok i przykryć ściereczką.  3/4 ciasta podzielić na 12 części i uformować z nich 12 wałków (3 wałeczki mogą być troszkę dłuższe. Będą potrzebne do zaplatania na dole formy, gdzie średnica jest największa). 6 wałków ułożyć na krzyż na formie, a 5 pozostałych przepleść przez nie w koło (2 krótsze wałki przepleść u góry,a następnie 3 dłuższe). 

03

05

  1. Ostatni wałek podzielić na 6 małych wałeczków i tymi wałeczkami połączyć zwisające końcówki.

04

06

  1. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, na dolnej półce piekarnika, w temperaturze 180°C. (W razie potrzeby przykryć z góry folią aluminiową).

07

  1. Kolejno należy uformować ucho koszyka. Z pozostałego ciasta zrobić 2 wałki i zapleść je ze sobą. Chcąc dokładnie odmierzyć rozstaw uchwytu, należy przyłożyć go do formy dokładnie przez jej środek. Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C.
  2. Po upieczeniu pozostawić części do ostygnięcia. Kolejno oddzielić ciasto od formy i folii. Przymocować ucho za pomocą wykałaczek. Koszyk można dodatkowo ozdobić lukrem, bądź czekoladą.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50 min.
trudnosc Trudność: trudne
koszt Koszt: niski

Koszyczek wielkanocny

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 5 lat temu
    Piękny:-) A u mnie...ach :-(... za drugim razem wyszedł, mniej ładny... wszystko mi podczas pieczenia zsuwało się (poziome paski koszyczka). Na razie zamroziłam i czeka do Świąt. Mój "paskudnik" ma większe dziury pomiędzy splotami i docelowo miał być i jest bez rączki, ale i tak jestem z niego dumna :-) Ciepło pozdrawiam:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 6 lat temu
    Przepiękny. Dziękuję za przepis, bo chcę zrobić coś takiego na konkurs do szkoły. Myślę, że się uda. :-) ;-) 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 7 lat temu
    Piękny!!! Mam nadzieję tylko, że nie jest zbytnio skomplikowany i sama dam radę go wykonać na święta :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 7 lat temu
    piękny! Po prostu piękny!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Bijano[/b] to mój pierwszy i jakoś wyszedł ;-) Trzeba mieć trochę cierpliwości przy zaplataniu ;-) Do świąt jest jeszcze trochę czasu, więc można poćwiczyć, robiąc taką "koszykową" chałkę np. na niedzielne śniadanie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 7 lat temu
    piekny jest! super pomysl, az mni korci, tylko, czy sie uda....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 7 lat temu
    ale on fantastycznie wygląda! świetna ozdoba wielkanocnego stołu :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 7 lat temu
    Cudownie wygląda. Piękny koszyczek:)

Polub nas na ...

Początek strony