Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
61 Komentarzy
Szarlotka sypana

Szarlotka sypana to łatwa szarlotka składająca się z jabłek i samych sypkich składników, takich jak: mąka, proszek do pieczenia, kasza manna i cukier. Wystarczy wymieszać sypkie składniki, zetrzeć jabłka i już szarlotka prawie gotowa. Nie zawiera jajek, a tłuszczu nie dodaje się bezpośrednio do ciasta, tylko wiórki masła pokrywają szarlotkę z wierzchu. Szarlotka jest smaczna i prosta.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru

Nadzienie:

  • ok. 2,5 kg kwaśnym jabłek (najlepiej odmiana: szara reneta)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 200 g zimnego masła (plus trochę do posmarowania formy)

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odsączyć. (Nie wyciskać całego soku z jabłek, tylko lekko odcisnąć! Jabłka muszą pozostać wilgotne). Dodać cukier i cynamon. Wymieszać.
  2. Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać i podzielić na 3 części.
  3. Dno formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35 x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Papier i boki formy wysmarować masłem. Wsypać jedną część sypkich składników. Rozłożyć połowę jabłek. Przykryć drugą częścią sypkich składników, wyłożyć resztę jabłek i rozłożyć resztę sypkich składników. Z wierzchu pokryć ciasto równomiernie wiórkami z masła. (Masłem pokryć całą powierzchnię ciasta).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250 ml.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony Ewy Wachowicz.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Szarlotka sypana Szarlotka sypana Szarlotka sypana

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    katarzyna · 7 lat temu
    Właśnie upiekłam tą szarlotkę,nie byłam do końca przekonana czy się upiecze a tu proszę jak urosła:). W całym domu pachnie,ślicznie dziękuję za przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ilona · 7 lat temu
    niedawno wyjęłam szarlotkę z piekarnika i jak dla mnie super ciasto: tanie, bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu.
    jedyny błąd jaki popełniłam to niepotrzebnie osłodziłam jabłka, a i tak do mąki i manny wsypałam tylko troszkę ponad 1 szkl cukru, to wg mnie ciasto wyszło bardzo słodkie - poza tym polecam gorąco bo jest pyszne - następnym razem poprzestanę na 1 szkl cukru do mąki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 7 lat temu
    BARDZO WAŻNE JEST PRZY TYM PRZEPISIE ZAZNACZENIE ŻE JABŁKA NADAJĄ SIĘ TYLKO TE DO ROZPIEKANIA,/UTARTYCH ABSOLUTNIE NIE ODSĄCZAĆ!!/ PONIEWAŻ SOK KTÓRY PUSZCZĄ PODCZAS PIECZENIA ZWIĄŻE SYPKIE SKŁADNIKI. TEN PRZEPIS POWINIEN ZACZYNAĆ SIĘ WŁAŚNIE OD TAKIEGO ZDANIA POCZĄTKOWEGO. CZASEM PÓŹNĄ WIOSNĄ SZARE RENETY NIE MAJĄ JUŻ TAKIEJ WILGOCI I SAMEMU TRZEBA OCENIĆ CZY NIE NALEŻY NP: POLAĆ PO WARSTWACH /JABŁEK!!/ ODROBINY WODY Z SOKIEM CYTRYNOWYM, POMARAŃCZOWYM LUB TYLKO SAMĄ WODĄ Z ODROBINĄ CUKRU. SAMO CIASTO NAZYWA SIĘ "AMERYKAŃSKĄ SZARLOTKĄ" I JEST NAPRAWDĘ PYSZNE.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    isabella · 7 lat temu
    Zrobilam dzisaj twoje ciasto jest pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marlena · 7 lat temu
    czy można maso zastapic margaryną??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mateusz · 7 lat temu
    Dziś zrobiłem szarlotkę sypaną, mam jednak pewien problem. Otóż na spodzie blaszki zostało bardzo dużo mąki. Właściwie cały spód jest biały.
    Jaki jest tego powód?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 7 lat temu
    Kiedyś już robiłam szarlotkę sypaną i faktycznie jest przepyszna, zrobiłam furorę kiedy podałam ją na przyjęciu na gorąco z lodami waniliowymi Polecam naprawdę smakuje wspaniale. Mniam chyba zaraz pójdę zrobić szarlotkę taka mnie ochota naszła
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bozena Soltysik · 8 lat temu
    No i nikt nie wytrzymal. Jeszcze cieple poszlo pod noz. Syn wzial dokladke, ja tez zjadlam dwa kawalki. Jak dla mnie odrobine za slodkie. Nastepnym razem troche zredukuje ilosc cukru w suchych produktach jak i w jablkach. Doskonale smakuje ze smietana: bita jak i dobra, gesta i lekko kwasna. Ciasto proste, szybkie i bardzo smaczne, a ta chrupiaca gorka pachnaca maslem - pyyyyycha! Tak wiec czekam na nastepne, nowe przepisy, a tym czasem wertuje wczesniejsze :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bozena Soltysik · 8 lat temu
    Kupilam dzisiaj specialnie szara renete i wlaśnie upieklam to ciasto - pierwszy raz. Jeszcze stygnie. Az boje sie je pokroić... Pachnie przepięknie w calym domu. No to za pare godzin zobacze co mi z tego wyszlo :-) Moimi testerami ciast sa moi chlopcy. Jesli zniknie ta szarlotka tak szybko jak zniklo ciasto styropian w weekend, to bedzie nastepnym hitem na moim stole :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    halina · 8 lat temu
    wypróbuję ten przepis, ciasto wygląda apetycznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 8 lat temu
    Kiedyś zrobiłam dając zamiast jabłek rozpołowione śliwki węgierki. też pychotka :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    madzik1984 · 8 lat temu
    przepyszne ciasto i bardzo latwe, ale nie kazde jablka sa odpowiednie. mieszkam w szkocji i nie ma tu takich jak w przepisie i zrobilam z innymi i mialy za duzo soku i ciasto sie nie dopieklo ale za drugim razem zrobilam z innymi i .... wyszlo wysmienite i ten smak przypieczonego maselka...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justiina · 8 lat temu
    Szarlotka wyśmienita! Łatwa w przygotowaniu i pyszna. Polecam jak najbardziej ten przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justiina · 8 lat temu
    Właśnie jestem w trakcie robienia:)Napiszę jeszcze dzisiaj jak wyszła:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 8 lat temu
    Bardzo fajne ciasto, piekłam podobną szarlotke i stwierdzam że jest pyszna:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 8 lat temu
    Jaka piękna Uwielbiam szarlotkę do popoudniowej kawy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 8 lat temu
    Cuuuudowna! Alez mi się zachciało szarlotki!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 8 lat temu
    lubie to ciasto pamiętam jak sie taką szarlotkę na ZPT w podstawówce piekło...;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    myniolinka · 8 lat temu
    pyszności! jeszcze sypanej nie robiłam ale mam na nią wielką ochotę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 8 lat temu
    bardzo fajna szarlotka jeszcze nigdy takiej nie robiłam. Pozdrawiam

Polub nas na ...

Początek strony