Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
61 Komentarzy
Szarlotka sypana

Szarlotka sypana to łatwa szarlotka składająca się z jabłek i samych sypkich składników, takich jak: mąka, proszek do pieczenia, kasza manna i cukier. Wystarczy wymieszać sypkie składniki, zetrzeć jabłka i już szarlotka prawie gotowa. Nie zawiera jajek, a tłuszczu nie dodaje się bezpośrednio do ciasta, tylko wiórki masła pokrywają szarlotkę z wierzchu. Szarlotka jest smaczna i prosta.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru

Nadzienie:

  • ok. 2,5 kg kwaśnym jabłek (najlepiej odmiana: szara reneta)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 200 g zimnego masła (plus trochę do posmarowania formy)

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odsączyć. (Nie wyciskać całego soku z jabłek, tylko lekko odcisnąć! Jabłka muszą pozostać wilgotne). Dodać cukier i cynamon. Wymieszać.
  2. Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać i podzielić na 3 części.
  3. Dno formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35 x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Papier i boki formy wysmarować masłem. Wsypać jedną część sypkich składników. Rozłożyć połowę jabłek. Przykryć drugą częścią sypkich składników, wyłożyć resztę jabłek i rozłożyć resztę sypkich składników. Z wierzchu pokryć ciasto równomiernie wiórkami z masła. (Masłem pokryć całą powierzchnię ciasta).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250 ml.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony Ewy Wachowicz.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Szarlotka sypana Szarlotka sypana Szarlotka sypana

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aga · 6 lat temu
    Fajny przepis,prosty,zrobiłam ze słodkich jabłek,zmniejszyam nieco ilośc cukru i trochę za mało słodkie,więc oryginalne (z przepisu)proporcje są idealne,wydaje mi się,że lepiej obrać jabłka,bo nie obrałam i czuć skórki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emilia · 6 lat temu
    piekłam to ciasto po raz drugi,pierwsze wyszło wyśmienite... dlatego mieliśmy ochote na jeszcze jedno... niestety wszystko z robiłam dokladnie jak wczesniej i tak samo jak w przepisie, niestety nie wyszlo.... manna jest wyczuwalna w smaku(twarda) sama nie wiem czy to z powodu margaryny? czy było jej za mało?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula_uk · 6 lat temu
    [quote]jest to moje pierwsze ciasto, no i kompletnie mi sie nie udalo, mimo ze robilam wszystko jak w przepisie pachnie niesamowicie,aż ślinka cieknie.. ale mąki, z kaszą nie będę jadła :)[/quote]

    dziwnie dziwnie..bo ja czytalam ze to ciasto nie moze nie wyjsc! moze jablka nie byly wystaczajaco soczyste ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula_uk · 6 lat temu
    to ciasto jest BOSKIE! uzyjcie kwasnich jablek wtedy jest balans i ja moje obieram bo jakos ze skorka tego nie widze:) wyszlo extra.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marzena · 6 lat temu
    no pięknie ja zawsze coś pokrzanie,ciasto w piekarniku.pomyliłam sie i zamiast ciasta, dalam na wierzch jabłka,będzie cos z tego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ina · 6 lat temu
    Ciasto się rozsypuje po przekrojeniu łyżeczką,jest za słodkie!!! Trochę poprawiłam smak sokiem z całej cytryny.Poprawiła się również twarda skórka.A po pierwszym kęsie również zabrakło mi rodzynek.Trzeba je będzie jakoś ''zmęczyć''.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jola · 6 lat temu
    Zrobiłam ciasto i udało się! Pyszne, łatwe w przyrządzaniu i baardzooo słodkie, mimo, że dodałam mniej cukru niż w przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewelina · 6 lat temu
    wyszło bardzo pyszne super smakuje ciepła z lodami waniliowymi i bitą śmietaną :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gniewko · 6 lat temu
    Witam.
    O godzinie 20 przeczytałem przepis, a już o godz. 23:30 smakuje mi wybornie Troszkę nie trzymałem się przepisu.
    Zupełnie mi wyleciało z głowy, że mam dać do szarlotki proszek do pieczenia.
    Jabłka nie zostały starte, a zszatkowane na plasterki (polecam tę zmianę).
    Suchą masę podzieliłem na dwie tylko części - jedna na spód, druga na wierzch.
    Masełka 20 dkg.
    Zapomniałem też posypać bułką tartą blachę, ale na pierwszy rzut oka nie zaszkodziło to ciastu.
    Piszę na ''gorąco'', bo ledwie ją z piekarnika wyjąłem.
    Pozdrawiam wszystkich
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 6 lat temu
    Witam!
    Szarlotka wysza rewelacyjnie! Dzieci zjaday po kilka kawaków na raz ;-).
    Rzeczywiscie trochę za slodka,jeśli jablka są slodkie, można zmniejszyć ilość cukru. Polecam zwlaszcza tym, którzy nie przepadają za ugniataniem czy ucieraniem ciasta ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 6 lat temu
    [quote]Mi, niestety, szarlotka nie wyszła. Była bardzo niska, ciasto (szczególnie to na wierzchu) kompletnie się nie upiekło, sama mąka i jabłka. Robiłam wszystko dokładnie jak w przepisie.[/quote]
    Jeśli daaś tylko mąkę i jabka ,to może się nie upiec w przepisie są i inne skadniki :)są różne piekarniki,może należaloby przetrzymać 10 -15 min. dluzej w piekarniku. ja piekam ciut duzej,bo czekaam aż ciasto zrumieni się na wierzchu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 6 lat temu
    to moje pierwsze ciasto od 10 lat dzięki niemu nabralam ochoty na pieczenie i baaaardzo dziekuję. Ciasto rewelacyjne, wszyscy zachwyceni. Osobiście jedynie użyam 1i1/4szkl.cukru, bo nie lubię ciast przesodzonych.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 6 lat temu
    jest to moje pierwsze ciasto, no i kompletnie mi sie nie udalo, mimo ze robilam wszystko jak w przepisie pachnie niesamowicie,aż ślinka cieknie.. ale mąki, z kaszą nie będę jadła
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 6 lat temu
    Mi, niestety, szarlotka nie wyszła. Była bardzo niska, ciasto (szczególnie to na wierzchu) kompletnie się nie upiekło, sama mąka i jabłka. Robiłam wszystko dokładnie jak w przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Grzegorz · 6 lat temu
    Szarlotka banalna w produkcji, tania i smaczna, jednak podana w tym przepisie ilość cukru jest zdecydowanie za duża. Według mnie powinno być chociaż o pół szklanki cukru mniej. Inaczej wychodzi nam naprawdę słodkie ciasto, w którym cukier maskuje smak jabłek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Julie · 6 lat temu
    To pierwsze w życiu ciasto które mi wyszlo i które pochwalil nawet mój mąż! Sama nie przepadam za szarlotkami ale ta nawet mnie bardzo smakuje - lubię chrupiący wierzch oraz brak rodzynek.
    Ten przepis to strzal w 10 - serdecznie dziękuję! :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marta · 6 lat temu
    Udało się! Jak mi się udało, to już każdemu musi. Wyszła trochę za słodka. Pewnie dlatego, że dałam mniej jabłek. Miałam około 1,5 kg startych, a i tak nie zmieściłoby mi się wszystko w blaszce (wymiary podobne do sugerowanych). Przepyszny chrupiący wierzch. Mniam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 6 lat temu
    Ciasto zrobiłam dzisiaj. Jest PYSZNE :-) !!!!.Już dawno nie jadłam tak pysznej szarlotki. Jeśli chodzi o cukier o rzecz gustu, wydaję mi się jednak, że to również zależy od jabłek jakie zostaną użyte. GORĄCO POLECAM - jak dla mnie PYCHA :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    KASIA · 6 lat temu
    WITAM , ZROBIŁAM JUŻ DRUGIE CIASTO Z TEJ STRONKI OBA PYCHA I JAKIE PROSTE W PRZYGOTOWANIU. SZARLOTKA SYPANA PIĘCIOMINUTOWA (WŁAŚNIE TAKIE CIASTA LUBIE). NAJLEPIEJ SMAKUJE JAK TROCHĘ POLEŻY I NACIĄGNIE SOCZKIEM Z JABŁUSZEK.DZIECI WCINAŁY AŻ MIŁO BYŁO PATRZEĆ. POZDRAWIAM.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    maria · 6 lat temu
    właśnie wyjęłam z piekarnika... niebo w gębie!!

Polub nas na ...

Początek strony