Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
134 Komentarzy

tort z masą cukrową

Tort jest zrobiony z biszkoptu kakaowego i przełożony masą serową z bananami. Cały tort obłożony jest masą czekoladową i cukrową. W masie serowej nie ma dużo cukru, aby w połączeniu z masą cukrową i masą czekoladową, tort nie był za słodki. Masa cukrowa została wykonana według przepisu: „Masa cukrowa”, a sposób wykonania róż z masy cukrowej znajdziecie tutaj: „Róże z masy cukrowej”.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 140g cukru
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 4 banany
  • 500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 śmietan- fix
  • 1- 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Masa czekoladowa:

  • 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 150g masła

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić.
  2. Biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki.
  3. Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera.
  4. Dolny krążek biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu (lub przełożyć do tortownicy).
  5. Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na biszkopcie. Na banany wyłożyć masę serową i przykryć drugim krążkiem. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  6. Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
  7. Przygotować masę cukrową. Obłożyć nią tort, a z reszty masy zrobić dekorację.

Smacznego.

tort z masą cukrową

tort z masą cukrową

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karolina · 7 lat temu
    dziękuję serdecznie za odpowiedź. będę piekła ten tort na zamówienie. zależy mi żeby był dość wysoki i dał się podzielić na ok 16 porcji. nie wiem, czy trzymać się porcji, czy zrobić, np. z 1,5..
    stąd też pytanie o wagę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Karolino[/b] na 12 porcji spokojnie a jak się postarasz i pokroisz cieńsze kawałki to może i na więcej. Nie mam pojęcia ile tort może ważyć. Nigdy nie ważyłam żadnego ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karolina · 7 lat temu
    witam, na ile (około) porcji można podzielić taki tort? jaka jest jego orientacyjna waga? z góry serdecznie dziękuję za odpowiedz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kuba · 7 lat temu
    mam 11 lat i chciałbym zrobić taki tort dla mamy ale nie wiem ile kosztują składniki czy ktoś mi powie ?
    proszę o odpowiedz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Natalio[/b] tak, możesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 7 lat temu
    witam, tort wygląda przepysznie:) chciałabym, spytać czy twaróg można zastąpić serkiem mascarpone. i reszte przepisu na krem zostawić bez zmian? uwielbiam mascarpone:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Eryka Ka · 7 lat temu
    juz za kilka dni mam zamiar wypróbować ten torcik , wydaje się łatwy i moze byc smaczny a pozytywne komentarze tylko zachęcają do wypróbowania przepisu boję sie troche tej masy cukrowej ale mam nadzieje ze nic nie zepsuje moze jakieś sugestie dotyczące tego gdzie mogę dostać glukozę , gdzie sie w nią zaopatrzyłyście ? trochę mi śpieszno z tym tortem poniewaz ma on być niespodzianką dla siostry na jej urodziny juz za tydzien gorąco pozdrawiam ;**
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 7 lat temu
    Bardzo dziękuję za ten przepis - robiłam tort pierwszy raz w życiu i wyszedł!!! Mało tego był przepyszny!!!! Smakował wszystkim bez wyjątku Z masy cukrowej zrobiłam synka ulubioną małpkę George i był zachwycony.
    Jeszcze raz dziękuję bo dzięki Pani byłam dumna jak paf, że taki ze mnie wyborny cukiernik
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Natalio[/b] powiedziałabym, ża taka średnia ;-) Myślę, że możesz ją użyć do tortu o innym kształcie, jeśli pozostawisz trochę odstępu od brzegu ciasta, aby po nałożeniu drugiego blatu z góry nic nie wypłynęło.
    Napisz później jak zrobiłaś :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 7 lat temu
    Pani Joanno mam pytanie ta masa serowa po zrobieniu jest luźna czy gęsta. Pytam się bo chcę zrobić taki tort ale inny ksztalt i potrzebowalabym raczej gęstej masy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 7 lat temu
    Dziękuję! Wszyscy byli zachwyceni, a w szczególności ta najważniejsza, czyli mała jubilatka:) tort pyszny i, co najważniejsze, niezbyt słodki. Jeszcze raz bardzo dziękuję - będę korzystać częściej z Pani przepisu:) Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 7 lat temu
    Dziękuję bardzo za odpowiedź - jutro zabieram się do roboty:) Robię dzień wcześniej, bo bardzo boję się tej masy cukrowej - będę robić po raz pierwszy, miejmy nadzieję, że się uda, to córcia będzie zachwycona i na pewno dam znać po niedzieli jaki był efekt pracy:) Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Edyto[/b] jak najbardziej możesz zrobić dzień wcześniej. Nawet powinnaś :-) Ja każdy tort robię dzień, dwa wcześniej. Musi poleżeć co najmniej przez parę godzin w lodówce. Uważaj tylko, żeby tort nie dotykał tylniej ścianki lodówki, aby nie pojawiły się na masie cukrowej kropelki wody (nie wiem czy we wszystkich lodówkach, ale w tych starszych na pewno ;-) )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 7 lat temu
    Chciałabym zrobić ten tort, jednak dzień przed urodzinami. Czy można spokojnie przechować go w lodówce do następnego dnia? Jak on to "zniesie"? Będę Bardzo wdzięczna za odpowiedź, ponieważ tort wygląda prześlicznie i smakowicie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    irmina · 8 lat temu
    witam po raz pierwszy robiłam tort. Ten przepis jest świetny tort wyglądał ślicznie, był smaczny, co najważniejsze nie za słodki... wprost idealny:) Polecam bardzo, robi wrażenie na rodzinie i znajomych;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Luiza · 8 lat temu
    Moja Droga po raz pierwszy wyszedł mi biszkopt dzięki Tobie!
    Bardzo dziękuję za wspaniały przepis! pozdrawiam serdecznie i zaczynam Cię "śledzić"
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgosia · 8 lat temu
    Super przepis :-) za pierwszym razem ciasto nie wyszło ale za drugim było przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Urszula · 8 lat temu
    Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, twoje torty są prześliczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Urszulo[/b] możesz obłożyć tort masą marcepanową, obojętne czy jest nasączony, czy nie. Zanim nałożysz masę marcepanową (tak samo cukrową) powinnaś posmarować go całego masą (inaczej marcepan nie będzie się miał do czego przykleić i przy krojeniu będzie odchodził). Bezpośrednio pod masę marcepanową i cukrową nie powinna znajdować się bita śmietana. Najlepsza jest masa maślana lub budyniowa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Urszula · 8 lat temu
    [quote][b]Doroto[/b] dowolnie, to co lubicie. Mogą być wiśnie (jeśli będą kwaśne to dodaj więcej cukru do sera. Masa serowa nie jest za słodka) lub np. brzoskwinie lub gruszki z puszki.[/quote]
    Czy na nasączony tort można położyć masę marcepanową, i czy bitą śmietaną może być posmarowany po bokach czy musi być masa z masłem.

Polub nas na ...

Początek strony