Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
134 Komentarzy

tort z masą cukrową

Tort jest zrobiony z biszkoptu kakaowego i przełożony masą serową z bananami. Cały tort obłożony jest masą czekoladową i cukrową. W masie serowej nie ma dużo cukru, aby w połączeniu z masą cukrową i masą czekoladową, tort nie był za słodki. Masa cukrowa została wykonana według przepisu: „Masa cukrowa”, a sposób wykonania róż z masy cukrowej znajdziecie tutaj: „Róże z masy cukrowej”.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 140g cukru
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 4 banany
  • 500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 śmietan- fix
  • 1- 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Masa czekoladowa:

  • 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 150g masła

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić.
  2. Biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki.
  3. Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera.
  4. Dolny krążek biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu (lub przełożyć do tortownicy).
  5. Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na biszkopcie. Na banany wyłożyć masę serową i przykryć drugim krążkiem. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  6. Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
  7. Przygotować masę cukrową. Obłożyć nią tort, a z reszty masy zrobić dekorację.

Smacznego.

tort z masą cukrową

tort z masą cukrową

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emilia · 6 lat temu
    Czy biszkoptu nie trzeba niczym nasączyć? Nie będzie suchy?
    Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Moniko[/b] tort pokryty masą wstaw normalnie do lodówki jak każde inne ciasto. Nie trzeba go w niczym zamykać, bądź przykrywać. Najlepiej zrób go dzień, dwa wcześniej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 6 lat temu
    A chciałam zapytać jak przechowywać ten tort z masa cukrowa w lodowce szczelnie zamkniety ?czy jak pokryc masa przed samym podaniem ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Moniko[/b] tak, tylko ugotowane słodkie mleko skondensowane lub masę krówkową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 6 lat temu
    Witam czy mogło by byc zamiast masy czekoladowej mleko skondensowane utarte z masłem ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Marto[/b] ciasto ma średnicę 26cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 6 lat temu
    A jak duże mniej więcej wychodzi takie ciasto ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Marto[/b] banany pasują do masy krówkowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 6 lat temu
    Czy zamiast masy serowej mogę dać krówkową ? Czy banany będą wtedy pasowały ? pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Aniu[/b] zarówno brzoskwinie (najlepiej z puszki) jak i posiekane Maltesersy będą tutaj pasować. Możesz dać do masy brzoskwinie i Maltesersy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 6 lat temu
    Witam:) planuję zrobić ten tort na urodziny taty, zastanawiam się jednak czym mogłabym i czy w ogóle jest możliwość zastąpienia bananów. Myślałam o brzoskwiniach ale prawdopodobnie źle wpłyną na masę serową. Myślałam również o cukierkach Maltesers, gdyż jesteśmy w domy ich oddanymi amatorami,ale również mam wątpliwości co do tego pomysłu.Bardzo proszę o radę.Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Beciu[/b] Zanim ciasto zostanie pokryte masą cukrową, powinno być schłodzone w lodówce, aby było bardziej stabilne. Przed obłożeniem ciasta masą cukrową, wyciągnij ciasto wcześniej z lodówki, aby masa maślana była lekko miękka, wtedy masa cukrowa dobrze przyklei się do niej.
    Jak upiec biszkopt zajdziesz tutaj: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-biszkoptowe/344-przepis-na-biszkopt-uniwersalny"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata G · 6 lat temu
    Pani Joanno czy jak dam tort do lodowki z krmem czekolodowym czy po tym czasie masa cukrowa i tak sie przyklei na zimnym kremie? i jak najlepiej upiec biszkopt zeby nie opadl?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    majuffka · 6 lat temu
    Chciała bym serdecznie podziękować za radę oraz oczywiście za przepis co prawda tort nie wyszedł mi piętrowy, bo masa sie pokruszyła, ale i tak efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania i synek był szczęśliwy, a goście zadowoleni i rozsmakowani w torcie
    [img]http://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1045219_4902131120392_1630736127_n.jpg
    [/img]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Natalko[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalka · 6 lat temu
    Czy zanim pokryje tort masa to mom go posmarować kremem maslanym????
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Majuffko[/b] obłóż oba torty tak samo tj. górę i bok. Spodu nie trzeba. Masie nic się nie stanie od biszkoptu :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    majuffka · 6 lat temu
    Witam, mam pytanie Chciała bym zrobić ten tort pietrowym i mam pytanie, czy jak dół obłoże lukrem, to góra, by się trzymać musi byćobłożona lukrem cała (łącznie ze spodem) czy jeśli na lukrze bedzie goły biszkopt to nic sie z masa nie stanie? Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    maniusia · 6 lat temu
    szukalam tortu na chrzciny wnusia i dotarlam do twojego. Tam smacznie wyglada, ze zaczynam jutro. jak zrbie pokarze efekt. bardzo dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maja · 6 lat temu
    Zrobiłam ten tort bez masy cukrowej. Wyszedł wybornie! Moja córka zjadła cały kawałek! A mój bratanek wziął aż 2 dokładki. Świetny przepis. Dziękuję

Polub nas na ...

Początek strony