Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
134 Komentarzy

tort z masą cukrową

Tort jest zrobiony z biszkoptu kakaowego i przełożony masą serową z bananami. Cały tort obłożony jest masą czekoladową i cukrową. W masie serowej nie ma dużo cukru, aby w połączeniu z masą cukrową i masą czekoladową, tort nie był za słodki. Masa cukrowa została wykonana według przepisu: „Masa cukrowa”, a sposób wykonania róż z masy cukrowej znajdziecie tutaj: „Róże z masy cukrowej”.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 140g cukru
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 4 banany
  • 500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 śmietan- fix
  • 1- 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Masa czekoladowa:

  • 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 150g masła

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić.
  2. Biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki.
  3. Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera.
  4. Dolny krążek biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu (lub przełożyć do tortownicy).
  5. Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na biszkopcie. Na banany wyłożyć masę serową i przykryć drugim krążkiem. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  6. Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
  7. Przygotować masę cukrową. Obłożyć nią tort, a z reszty masy zrobić dekorację.

Smacznego.

tort z masą cukrową

tort z masą cukrową

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Magdaleno[/b] właśnie nie bardzo rozumiem. Masa czekoladowa jest po to, aby masa cukrowa miała się do czego przykleić. A Ty pytasz czy jeszcze kolejną warstwę należy dać pod tą masę czekoladową? Wystarczy biszkopt posmarować jedną masą i na to lukier plastyczny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 4 lat temu
    Witam serdecznie mam pytanie czy przed położeniem masy czekoladowej na tort trzeba to wysmarować jeszcze jakims kremem czy wystarczy na sam biszkopt hm....mam nadzieje ze zrozumiała Pani moje pytanie pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 4 lat temu
    Dziękuję bardzo za odpowiedz Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Olu[/b] 2 dni wcześniej. Ogólnie torty polecam przygotowac co najmniej dzień przed imprezą, aby zrobiły się stabilne i przeszły smakiem. Wyjątkiem są torty bezowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 4 lat temu
    Witam czy można tort zrobić 2 dni wcześniej czy lepiej zrobić dzień wczesniej biszkopt natomiast resztę zrobić w dniu imprezy wiadomo kilka godzin przed gośćmi ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olga · 4 lat temu
    Dziękuję za odpowiedź, szukałam w internecie porad i różne znalazłam. Dam znać ile użyłam może komuś innemu się przyda ta wskazówka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Olgo[/b] nie kupuję gotowej masy, ale wydaje mi się, że 500g to może być mało. Wziełabym 1kg. Lepiej wziąć więcej i niech zostanie, niż miałoby zabraknąć. Jak Ci zostanie to możesz zrobić bogatszą dekorację, albo zostawić masę na następny raz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olga · 4 lat temu
    Witam, zastanawiam się ile masy potrzebne jest na obłożenie tortu i ozdoby? Czy myśli Pani że 500g wystarczy? Chcę użyć gotowej z racji braku czasu na próby i błędy z masą cukrową.
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 4 lat temu
    Zrobiłam ten tort jest PYSZNY!!! Dziękuję. Miałam problem z masą cukrową pierwszy raz ją robiłam wyszła mi trochę za sztywna. Nie wiem może powinnam rozpuścić żelatynę w troszeczkę większej ilości wody. Cukru pudru zużyłam nawet nie połowę :-/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Aniu[/b] wielkość formy zawsze jest podana w opisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 5 lat temu
    Witam!
    Chciałam się dowiedzieć na jaką wielkość tortownicy jest to przepis?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 5 lat temu
    Pani Joanna jak się człowiek nie zna na pieczeniu to tak już jest, że popełnia sporo gaf i zadaje masę pyatń w związku z tym czy zamiast śmietan fix mogę dodać żelatyne (teraz dopiro zrozumiałam, że kupiłam zamiast śmietan fix, zwykłą bitą śmietane śnieżke... eh).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Asiu[/b] a co pisze u ciebie na opakowaniu? Ja znam tylko, aby ubić lekko śmietane i dodać fix i ubić, aż śmietana będzie sztywna. Ewentualnie można dodać cukier waniliowy, ale niekoniecznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 5 lat temu
    Witam, czy fix smietan przygotowac wg przepisu na opakowaniu czy po prostu połączyc je ze słodką śmietaną 30%?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Iwono[/b] opłatek możesz położyć bezpośrednio na masę czekoladową. Zrobiłabym wówczas masę czekoladową z dodatkiem białej czekolady. Możesz również z niej zrezygnować i dać bita śmietanę. (Opłatek może się trochę pozwijać, ale jak nabierze wilgoci, to powinien się wyprostować). Poza tym tego typu informacja powinna być dołączona do opłatka, według zaleceń producenta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 5 lat temu
    Witam,
    Chciałabym ten tort udekorowac opłatkiem z nadrukiem. Czy na masę czekoladową mogę zamiast masy cukrowej dać samą bitą śmietanę lub tę masę serową ze środka tortu a na to opłatek + dekoracje? Czy śmietana nie spłynie z czekolady? Ewentualnie pominąć masę czekoladową? pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Aniu[/b] tego nie mogę podać, bo i tak najczęściej piekę na niemieckich produktach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 5 lat temu
    Pani ASiu jaki ser kupić na ten wyśmienicie wyglądający tort?prosze o dokładna nazwę,pozdr.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Gosiu[/b] tak, możesz użyć tej masy do dekoracji. Możesz dodać białą czekoladę. Możesz dać jej trochę więcej np. 150g. Gotową masę możesz zabarwić, tylko stopniowo dodawaj barwnik, aby za bardzo jej nie rozrzedzić. A smak ma maślano- czekoladowy.
    Gdyby masa zrobiła się za rzadka, włóż ją na chwilę do lodówki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosia · 5 lat temu
    Wspaniały tort :o)
    mam pytanie do masy maslanej...czy można ją użyć jako masy ozdobnej-dekoracyjnej i wyciskać ją np.przez rękaw cukierniczy nadając różne kształty na górze i po bokach?czy nie rozpłynie się?i czy można zamienić czekoladę na białą i dodatkowo dodać barwnik (lub kilka po podzieleniu masy na partie).Czy masa ma czekoladowy czy bardziej maślany smak?Dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam :o)

Polub nas na ...

Początek strony