Lubisz ten przepis? Udostępnij na
45 Komentarzy

Pyszny sernik z małymi kawałkami jabłka, nutą karmelu i orzechami. Mogłoby się tak wprawdzie wydawać, ale masa krówkowa wcale nie jest dominująca. Jest jej niedużo i jej smak jest delikatnie wyczuwalny. Dodatkowo do środka dodałam kawałki jabłek. Pasowałyby z pewnością również i gruszki. Do tego jeszcze cały sernik posypany jest posiekanymi orzechami. Pomimo tylu dodatków ciągle smak sernika stoi na pierwszym miejscu. Bardzo smaczny, polecam.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 70g cukru
- 100g masła lub margaryny
- 200g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
Masa serowa:
- 750g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub Quark
- 150g cukru
- 4 jajka
- 120ml soku jabłkowego
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (opakowanie na ½ litra mleka)
Dodatkowo:
- ok. 300g jabłek (1,5- 2 sztuki)
- 400- 500g masy krówkowej (orzechowej lub kajmak bez dodatków)
- garść posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
- Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz). Dno wykleić kruchym ciastem, nakłuć widelcem i podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.


- W tym czasie jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę.
- Na podpieczonym spodzie rozsmarować pół puszki masy krówkowej (Rozsmarować od razu na ciepłym cieście. Od ciepła masa krówkowa zmięknie i będzie się łatwo rozprowadzać). Na masie krówkowej rozłożyć kawałki jabłek.


- Przygotować masę serową. Twaróg utrzeć mikserem z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Na końcu dodać budyń i sok jabłkowy.
- Masę serową wyłożyć na jabłka.

- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia.
- Na górze sernika rozsmarować pozostałą masę krówkową i posypać orzechami.

- Wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego.
 |
Czas przygotowania:
|
około 30 min. |
 |
Czas pieczenia:
|
około 75 min. |
 |
Czas oczekiwania:
|
około 30 min. |
 |
Liczba porcji:
|
około 20 |
 |
Trudność: |
średnie |
 |
Koszt: |
średni |


Lubisz ten przepis? Udostępnij na
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie
Polityka prywatności.
Najczęściej komentowane