Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
17 Komentarzy
Okrągła chałka

Drożdżowa chałka o pięknym, kulistym kształcie. Wcale nie jest trudna do wykonania. Zaplata się nią, układając 4 wałki ciasta na krzyż, a następnie przekłada niżej leżący wałek, nad wałek leżący obok (instrukcja poniżej). Chałka smakuje jak dobra, klasyczna chałka. Z góry posypana jest grubym cukrem. Cukier można zastąpić sezamem lub płatkami migdałowymi.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 75 g masła, temperatura pokojowa
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • skórka starta z połowy cytryny

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • trochę mleka
  • ewentualnie: gruby cukier, sezam lub płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, startą skórkę cytrynową i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Ciasto można zagnieść ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. (Ciasto można przygotować dzień wcześniej wieczorem i przykryte pozostawić do wyrośnięcia w lodówce do dnia następnego. Ciasto wyciągnąć z lodówki godzinę wcześniej przed dalszym wyrabianiem).
  3. Wrośnięte ciasto chwilę zagnieść, podzielić na 4 równe części i uformować z nich kule. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut.

2

  1. Następnie uformować z nich 4 wałki (u mnie na ok. 40 cm długości).

3

  1. Ułożyć po dwa wałki na krzyż, przeplatając je.

4

  1. Wałki przekładamy w koło, zaplatając je dość ściśle. Należy przełożyć niżej leżący wałek nad wałek leżący obok.

5

  1. W taki sposób przełożyć następne 3 wałki leżące niżej z pozostałych stron. (Zawsze mamy mieć po 2 wałki z każdej strony).

6

  1. Tak postępować dalej, przekładając zawsze wałki leżące niżej nad wałki leżące obok.

7

  1. Zaplatać, aż wałki się skończą. Pozostałe końcówki wałków włożyć pod spód chałki.
  2. Chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut, aby jeszcze podrosła.

8

  1. Gotową chałkę posmarować jajkiem rozkłóconym z małą ilością mleka. Posypać grubym cukrem (sezamem lub płatkami migdałowymi).
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Po 30 minutach przykryłam folią aluminiową z góry, bo chałka była już wystarczająco zarumieniona).

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: www.kuriositaetenladen.blogspot.com

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Okrągła chałka Okrągła chałka Okrągła chałka

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 9 miesięcy temu
    Czy mleko mogę zastąpić kefirem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 9 miesięcy temu
      Wydaje mi się, że tak, ale tak na oko to myślę, że trzeba użyć więcej kefiru tak o 50- 100 ml więcej. Może użyj tyle co w przepisie, a jak ciasto będzie za zwięzłe do dodaj więcej kefiru
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Zielińska · 3 lat temu
    Chałkę robiłam już kilka razy - przepis jest fantastyczny i ważne, że pokazała Pani na zdjęciach sposób zaplatania bo bez tego pewnie byłoby mi ciężko
    Raz tylko najprawdopodobniej zaplotłam zbyt ciasno i wszystko po wyrośnięciu w piecu mi się rozjechało. Co wcale nie przeszkodziło w tym, aby ją ze smakiem zjeść, ale na pokazywanie się nie nadawała niestety
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tatiana · 3 lat temu
    Chałka wychodzi wspaniała. Absolutnie rewelacyjny przepis, bardzo dobrze rozpisany. Ciesze się, że znalazłam tak dobrą stronę. Z całą pewnością nie skończy się tylko na tym przepisie. Będę tu częstym gościem. Pozdrawiam serdecznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 lat temu
    Przyznaję sie bez bicia, pieke dużo ale z tymi drożdżowymi to mi średnio wychodzi-wyjątkiem była "prosta drożdżówka" z Twojego przepisu Joanno, która wyszła super i smakowała. Więc zadam pewnie banalne dla Was pytanie, czy do tego przepisu można dodać uwielbiane przez moją córke rodzynki? Jeśli nie zaszkodzi to w niczym to w jakim momencie powinnam je dodać? Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jadwiga · 4 lat temu
    przepis wypróbowałam jest rewelacyjny, dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Linduchaa · 4 lat temu
    Chałkę zrobiłam dokładnie według przepisu, tylko zamiast cukrem posypałam kruszonką którą uwielbiam.;) Wyśmienity wypiek, dziękuję;))))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sandra · 5 lat temu
    Nawet nie spodziewałam się, że ta chałka może być taka pyszna. Na pewno nie zrobiłam jej po raz ostatni. Jestem zachwycona
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    majka · 8 lat temu
    Wow, jestem pod wrazeniem! Chalka wyglada przepieknie. Az szkoda jej jesc
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kass · 8 lat temu
    Piękna chałka! bardzo podoba mi się to zaplatanie...czy mogę wykorzystać ten sposób w innej chałce? nie chcę popełnić plagiatu:) a bardzo mi się podoba, pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Smaczny Dom · 8 lat temu
    Uwielbiam takie przeplatance:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 8 lat temu
    Wygląda wspaniale. Bardzo lubię chałki, są takie mięciutkie i smakowite Fajny sposób zaplatania:)
    Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Atria · 8 lat temu
    Przeurocza!Ja tam umiem zapleść tylko w prosty warkocz..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zauberi · 8 lat temu
    piękna!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Amber · 8 lat temu
    Ach cudna! I to zaplatanie. Bardzo mnie pociąga.Pyszny widok!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wiosenka27 · 8 lat temu
    Wiem, że określenie śliczna to banal ale to wlaśnie można o tej chalce powiedzieć:)

Polub nas na ...

Początek strony