Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
20 Komentarzy

Okrągła chałka

Nic by nie było szczególnego w tej chałce, gdyby nie jest kształt. Bardzo mi się spodobał i postanowiłam sama taką zapleść. Przy dobrym opisie wcale nie jest trudna do zrobienia. Zaplata się nią, układając 4 wałki ciasta na krzyż, a kolejno przekłada niżej leżący wałek, nad wałek leżący obok (instrukcja poniżej). Chałka smakuje jak dobra, zwyczajna chałka. Z góry posypana jest grubym cukrem. Cukier można zastąpić sezamem lub płatkami migdałowymi.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 250ml mleka
  • 50g cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • 75g miękkiego masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • skórka starta z połowy cytryny

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • trochę mleka
  • ewentualnie: gruby cukier, sezam lub płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, startą skórkę cytrynową i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając  haka do zagniatania ciasta). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. (Ciasto można przygotować dzień wcześniej wieczorem i przykryte pozostawić do wyrośnięcia w lodówce do dnia następnego. Ciasto wyciągnąć z lodówki godzinę wcześniej przed dalszym wyrabianiem).
  3. Po wyrośnięciu, ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 4 części i uformować z nich kule. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut.

02

  1. Kolejno uformować z nich 4 wałki (u mnie na ok. 40cm każdy).

03

  1. Ułożyć po dwa wałki na krzyż, przeplatając je.

04

  1. Wałki przekładamy w koło, zaplatając je dość ściśle. Należy przełożyć niżej leżący wałek nad wałek leżący obok.

05

  1. W taki sposób przełożyć następne 3 wałki leżące niżej z pozostałych stron. (Zawsze mamy mieć po 2 wałki z każdej strony).

06

  1. Tak postępować dalej, przekładając zawsze wałki leżące niżej nad wałki leżące obok.

07

  1. Zaplatać, aż wałki się skończą. Pozostałe końcówki wałków włożyć pod spód chałki.
  2. Chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut, aby jeszcze podrosła.

08

  1. Gotową chałkę posmarować jajkiem rozkłóconym z małą ilością mleka. Posypać grubym cukrem (sezamem lub płatkami migdałowymi).
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C. (Po 30 minutach przykryłam folią aluminiową z góry, bo chałka była już wystarczająco zarumieniona).

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony: www.kuriositaetenladen.blogspot.com

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 1,5 -2 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Okrągła chałka

Okrągła chałka

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 1 miesięcy temu
    Czy mleko mogę zastąpić kefirem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Wydaje mi się, że tak, ale tak na oko to myślę, że trzeba użyć więcej kefiru tak o 50- 100 ml więcej. Może użyj tyle co w przepisie, a jak ciasto będzie za zwięzłe do dodaj więcej kefiru
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Zielińska · 2 lat temu
    Chałkę robiłam już kilka razy - przepis jest fantastyczny i ważne, że pokazała Pani na zdjęciach sposób zaplatania bo bez tego pewnie byłoby mi ciężko
    Raz tylko najprawdopodobniej zaplotłam zbyt ciasno i wszystko po wyrośnięciu w piecu mi się rozjechało. Co wcale nie przeszkodziło w tym, aby ją ze smakiem zjeść, ale na pokazywanie się nie nadawała niestety
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tatiana · 3 lat temu
    Chałka wychodzi wspaniała. Absolutnie rewelacyjny przepis, bardzo dobrze rozpisany. Ciesze się, że znalazłam tak dobrą stronę. Z całą pewnością nie skończy się tylko na tym przepisie. Będę tu częstym gościem. Pozdrawiam serdecznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Aniu[/b] Gdy wyrobisz ciasto, dodać rodzynki i wyrób ponownie ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 3 lat temu
    Przyznaję sie bez bicia, pieke dużo ale z tymi drożdżowymi to mi średnio wychodzi-wyjątkiem była "prosta drożdżówka" z Twojego przepisu Joanno, która wyszła super i smakowała. Więc zadam pewnie banalne dla Was pytanie, czy do tego przepisu można dodać uwielbiane przez moją córke rodzynki? Jeśli nie zaszkodzi to w niczym to w jakim momencie powinnam je dodać? Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jadwiga · 3 lat temu
    przepis wypróbowałam jest rewelacyjny,
    dziękuję
    Jadwiga
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Linduchaa · 4 lat temu
    Chałkę zrobiłam dokładnie według przepisu, tylko zamiast cukrem posypałam kruszonką którą uwielbiam.;) Wyśmienity wypiek, dziękuję;))))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sandra · 4 lat temu
    Nawet nie spodziewałam się, że ta chałka może być taka pyszna. Na pewno nie zrobiłam jej po raz ostatni. Jestem zachwycona
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anima vilis · 5 lat temu
    Upiekłem ta chałke,naprawde jest super.mało pracy,a efekt wzrokowy i smakowy jest w 100% zadowalajacy.Dzieciaki wcinaja az im sie uszy trzesa,nie wspominajac o zonie.Dziekuje za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 5 lat temu
    Ta chałka jest absolutnie pyszna. Długo szukałam przepisu właśnie na taką chałkę. Ciasto jest delikatne, puszyste, lekko słodkie. Rewelacja. Z tej ilości składników zrobiłam 4 mniejsze chałki, każda w innym kształcie, bo dzieci mi pomagały, ale wszystkie tak samo piękne. Zamiast skórki z cytryny dałam pół łyżeczki ekstraktu waniliowego.
    Sposób zaplatania na okrągło bardzo mi się spodobał. Pięknie to wychodzi. Dziękuję za ten przepis, będę do niego często wracała.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kass · 7 lat temu
    [quote][b]Kass[/b] jasne, że możesz :lol: Tą chałkę też znalazłam na necie, tylko podaję zawsze linka skąd biorę ;-) A tak apropos to twarda jesteś z tą dietą ;-)[/quote]
    Jestem :)) ... ale piekę dla reszty rodziny, niech się tuczą:)))
    Dziekuję i pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    majka · 7 lat temu
    Wow, jestem pod wrazeniem! Chalka wyglada przepieknie. Az szkoda jej jesc
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Kass[/b] jasne, że możesz :lol: Tą chałkę też znalazłam na necie, tylko podaję zawsze linka skąd biorę ;-) A tak apropos to twarda jesteś z tą dietą ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kass · 7 lat temu
    Piękna chałka! bardzo podoba mi się to zaplatanie...czy mogę wykorzystać ten sposób w innej chałce? nie chcę popełnić plagiatu:) a bardzo mi się podoba, pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Smaczny Dom · 7 lat temu
    Uwielbiam takie przeplatance:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Wygląda wspaniale. Bardzo lubię chałki, są takie mięciutkie i smakowite Fajny sposób zaplatania:)
    Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Atria · 7 lat temu
    Przeurocza!Ja tam umiem zapleść tylko w prosty warkocz..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zauberi · 7 lat temu
    piękna!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Amber · 7 lat temu
    Ach cudna! I to zaplatanie. Bardzo mnie pociąga.Pyszny widok!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wiosenka27 · 7 lat temu
    Wiem, że określenie śliczna to banal ale to wlaśnie można o tej chalce powiedzieć:)

Polub nas na ...

Początek strony