Okrągła chałka


Drożdżowa chałka o pięknym, kulistym kształcie. Wcale nie jest trudna do wykonania. Zaplata się nią, układając 4 wałki ciasta na krzyż, a następnie przekłada niżej leżący wałek, nad wałek leżący obok (instrukcja poniżej). Chałka smakuje jak dobra, klasyczna chałka. Z góry posypana jest grubym cukrem. Cukier można zastąpić sezamem lub płatkami migdałowymi.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 50 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 75 g masła, temperatura pokojowa
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko (rozmiar M)
- skórka starta z połowy cytryny
Dodatkowo:
- 1 jajko
- trochę mleka
- ewentualnie: gruby cukier, sezam lub płatki migdałowe do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, startą skórkę cytrynową i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Ciasto można zagnieść ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. (Ciasto można przygotować dzień wcześniej wieczorem i przykryte pozostawić do wyrośnięcia w lodówce do dnia następnego. Ciasto wyciągnąć z lodówki godzinę wcześniej przed dalszym wyrabianiem).
- Wrośnięte ciasto chwilę zagnieść, podzielić na 4 równe części i uformować z nich kule. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut.
- Następnie uformować z nich 4 wałki (u mnie na ok. 40 cm długości).
- Ułożyć po dwa wałki na krzyż, przeplatając je.
- Wałki przekładamy w koło, zaplatając je dość ściśle. Należy przełożyć niżej leżący wałek nad wałek leżący obok.
- W taki sposób przełożyć następne 3 wałki leżące niżej z pozostałych stron. (Zawsze mamy mieć po 2 wałki z każdej strony).
- Tak postępować dalej, przekładając zawsze wałki leżące niżej nad wałki leżące obok.
- Zaplatać, aż wałki się skończą. Pozostałe końcówki wałków włożyć pod spód chałki.
- Chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut, aby jeszcze podrosła.
- Gotową chałkę posmarować jajkiem rozkłóconym z małą ilością mleka. Posypać grubym cukrem (sezamem lub płatkami migdałowymi).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Po 30 minutach przykryłam folią aluminiową z góry, bo chałka była już wystarczająco zarumieniona).
Źródło: Przepis pochodzi ze strony: www.kuriositaetenladen.blogspot.com
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.