Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
103 Komentarzy

Ciasto balowe

Ciasto jest delikatne i lekkie, proste w przygotowaniu. Jest bogate w różnego rodzaju warstwy: biszkopt, masa budyniowa, herbatniki, masa krówkowa, krakersy, bita śmietana. Jest słodkie, sycące, ale przede wszystkim pyszne. Ciasto należy przygotować co najmniej dzień wcześniej, aby herbatniki i krakersy zmiękły. Wtedy ciasto będzie rozpływać się dosłownie w ustach. Polecam.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jaja
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 4 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250g masła

Poncz:

  • ok. 1 ½ szklanki soku pomarańczowego

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • ok. 140g herbatników (20sztuk)
  • niecałe 100g krakersów (20 sztuk)
  • 400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie biała)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą).
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miskując, dodać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną o wymiarach około 35x 24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą (lub dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 200°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.

2

  1. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  2. Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Nałożyć niegrubą warstwę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i go nasączyć.

3

  1. Nałożyć resztę masy. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, na masie ułożyć krakersy, na krakersach ubitą śmietanę ze śmietan-fix.

4

5

  1. Z góry posypać startą czekoladą.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20- 25min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto balowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Anulko[/b] jeśli tylko się nie przypalił to możesz go spokojnie użyć ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anulka · 7 lat temu
    Joanna, przetrzymalam biszkopt w piekarniku o jakieś 10 minut za dlugo:(((
    Jest dosyć suchy. Zastanawiam się czy jesli nasączę i posmaruje jak należy, to może zmięknie do niedzieli i goście nie zauważą ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 7 lat temu
    Kolejne ciasto które zrobiłam i poprostu miodzio, pyszne POLECAM!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Marto[/b] do mas polecam prawdziwe masło tj. bez dodatku oleju. Masło łaciate extra jest dobre. Jeśli nie przeszkadza Ci w masie smak margaryny to "Kasia" też może być.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martak. · 7 lat temu
    Witam.
    Chcę zrobić to ciasto balowe, ale mam jedno dręczące mnie pytanie - odnośnie jakiego typu "masła" mam użyć?
    Czy to chodzi o margarynę " Kasia" czy o prawdziwe masło np. "Łaciate 83%".
    Niech mi ktoś podpowie, bo nie chcę zepsuć już na starcie takiego apetycznego ciacha :-)
    Dziękuję z góry za pomoc! Pozdrawiam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 7 lat temu
    To ciasto jest przebojem nieustannie je piekę na różne okazje, wszyscy się domagają. W pracy też zrobilo furrore :)) pozdrawiam!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Klaudio[/b] następnym razem dodaj więcej mąki. Ja daję łyżkę z wielką górką, ile się maksymalnie da ;-) Jedna łyżka kopiata ma 20g.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 7 lat temu
    Walasnie zrobilam to ciasto. Mam tylko jedno pytanie-watpliowsc; krem budyniowy wyszedl mi strasznie rzadki. Dlaczego tak moglo sie stac? wczesniej robilam krolewiec i tamten krem (z dwoch rodzajow mąki) byl gesty. A teraz bardzo lejący. Budyń dobrze polaczyl sie z maslem, tylko ta konsystencja pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 7 lat temu
    Ciasto gotowe , włożone do lodówki , już nie mogę doczekać się jutra
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Asieńko[/b] powinna być lekko ciepła lub zimna. Lekko ciepłą łatwiej jest rozsmarować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asieńka · 7 lat temu
    a mam jeszcze jedno pytanie jak nakladam warstwe tej masy z mleka to ma byc ostudzone czy cieple ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asieńka · 7 lat temu
    dziękuje za szybką odpowiedz .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Asieńko[/b] tak, mleko należy gotować 3 godz. (patrz punkt 1).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asieńka · 7 lat temu
    czesc . kupilam mleko slodzone pasteryzowane czy musze go gotowac ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    Wybrałam ten przepis ze względu na apetyczne zdjęcie Ciasto wyszło fantastyczne,smaczne,z lekką nutą kwasku,a to za sprawą ponczu z soku pomarańczowego. Pracochłonne,ale opłaca się zrobić. Gościom smakowało od pierwszego do ostatniego kęsa:) I naprawdę rozpływa się w ustach mniammm...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Dominiko[/b] oczywiście, że możesz dodać kakao i zamienić czekoladę :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 7 lat temu
    wiele razy robiłam juz to ciasto i zawsze wychodzi rewelacyjnie a jakby troszke je zmodyfikowac i do ubitej śmietany dodać kakao? masa wyjdzie brązowa a zamiast posypać czekoladą mleczna to białą? zawsze to jakaś zmiana
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karus0407 · 7 lat temu
    [i][b]Ciasto jest cudownie pyszne sprawdza się również w fotmie tortu! polecam ja robiłam na brytwance w formie serduszka :D[/b][/i]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 8 lat temu
    Rewelacja! Miałam w trakcie robienia kilka wypadków, a i tak sie udało. Ciasto jest pyszne:) Na pewno każdemu posmakuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 8 lat temu
    Wygląda smakowicie :P zaraz zaczynam robić, dam znać jak wyszło.
    P.S. Uwielbiam Twojego bloga, skorzystałam już z kilku przepisów

Polub nas na ...

Początek strony