Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
103 Komentarzy

Ciasto balowe

Ciasto jest delikatne i lekkie, proste w przygotowaniu. Jest bogate w różnego rodzaju warstwy: biszkopt, masa budyniowa, herbatniki, masa krówkowa, krakersy, bita śmietana. Jest słodkie, sycące, ale przede wszystkim pyszne. Ciasto należy przygotować co najmniej dzień wcześniej, aby herbatniki i krakersy zmiękły. Wtedy ciasto będzie rozpływać się dosłownie w ustach. Polecam.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jaja
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 4 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250g masła

Poncz:

  • ok. 1 ½ szklanki soku pomarańczowego

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • ok. 140g herbatników (20sztuk)
  • niecałe 100g krakersów (20 sztuk)
  • 400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie biała)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą).
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miskując, dodać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną o wymiarach około 35x 24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą (lub dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 200°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.

2

  1. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  2. Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Nałożyć niegrubą warstwę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i go nasączyć.

3

  1. Nałożyć resztę masy. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, na masie ułożyć krakersy, na krakersach ubitą śmietanę ze śmietan-fix.

4

5

  1. Z góry posypać startą czekoladą.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20- 25min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto balowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wiOla · 6 lat temu
    Witam. Mam pytanie odnośnie słodkiej śmietany 30 - 36%, w którym momencie mam ją wykorzystać skoro bita śmietana ma być zrobiona jak podano w przepisie z 2 opakowań śmietany fix?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 6 lat temu
    Moje ulubione ciasto. Ja daję mniej cukru (po pół szklanki) bo i tak jest słodkie. Ciasto musi spędzić noc w lodówce żeby przeszło smakami. Jest naprawdę genialne. dziękuję za przepis!;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Ewelino[/b] jest napisane w ostatnim punkcie. Proszę czytać dokładnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewelina · 6 lat temu
    A do czego dodaje Pani smietany??? nei jest wogole napisane. z gory dziekuje za odpowiedz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kucharzyk · 6 lat temu
    Ciasto wygląda znakomicie a jutro się okaże czy również znakomicie smakuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Ewelino[/b] śmietanę ubijasz tylko ze śmietan- fix (patrz ostatni punkt).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewelina · 6 lat temu
    Bardzo proszę o przepis jak zrobic w tym placku ta bitą smietane.. jest ujeta w skladnikach ale nei jak ja zrobic
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Asiu[/b] nie trzeba. Ja użyłam tylko soku pomarańczowego. Można oczywiście zrobić również poncz z alkoholem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 6 lat temu
    Witam! Do ponczu nie trzeba dodac alkoholu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Marto[/b] teoretycznie możesz zrobić budyń z proszku w mniejszej ilości mleka, ale ta masa z przepisu jest smaczniejsza.
    Użyj zwykłej formy prostokątnej o wymiarach około 35x24cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marta · 6 lat temu
    Jeszcze jedno pytanie. Czy moge zrobic to w zwykłej blasze czy musi byc do tego jakas forma? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marta · 6 lat temu
    Ja mam pytanie czy zamiast bawic sie w robienie masy bydyniowej moge kupic budyn i potem jak ostygnie dodawac te masło???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Martyno[/b] możesz użyć samych herbatników, ale bez obaw, krakersy świetnie tu pasują :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 7 lat temu
    Mam pytanie, czy można zastąpić krakersy znowu herbatnikami? nie wiem czy te krakersy pasuja, bo przecież są słone..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Leno[/b] można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lena · 7 lat temu
    czy takie cudowne ciasto można zrobić bez problemu w kształcie tortu, wykorzystując dosyć dużą tortownicę? czy należałoby w takim wypadku jakoś je zmodyfikować?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 7 lat temu
    Do Joasi: Jeśli chodzi o wyciaganie z blachy zwyklej tez nie ma problemu ja w takiej wlasnie pieklam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Krusiu[/b] ciasto kroi sie dobrze. Z wyciąganiem też nie powinnaś mieć większego problemu. Najbardziej lubię formy z odpinanym brzegiem, wtedy w ogóle odpada problem z wyciąganiem ciasta z formy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    krusia · 7 lat temu
    Ciasto wygląda cudnie, mam tylko obawę czy nie będzie problemu z krojeniem na kawałki i wyciąganiem ciasta z blachy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anulka · 7 lat temu
    Więc placuszek stoi w lodówce,czeka na gości:) Jedynie mam takie zastrzezenie, iz bardzo kiepsko się rozsmarowuje masa krówkowa.Ale co tam,efekt końcowy się liczy najbardziej!

Polub nas na ...

Początek strony