Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
103 Komentarzy

Ciasto balowe

Ciasto jest delikatne i lekkie, proste w przygotowaniu. Jest bogate w różnego rodzaju warstwy: biszkopt, masa budyniowa, herbatniki, masa krówkowa, krakersy, bita śmietana. Jest słodkie, sycące, ale przede wszystkim pyszne. Ciasto należy przygotować co najmniej dzień wcześniej, aby herbatniki i krakersy zmiękły. Wtedy ciasto będzie rozpływać się dosłownie w ustach. Polecam.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jaja
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 4 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250g masła

Poncz:

  • ok. 1 ½ szklanki soku pomarańczowego

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • ok. 140g herbatników (20sztuk)
  • niecałe 100g krakersów (20 sztuk)
  • 400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie biała)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą).
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miskując, dodać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną o wymiarach około 35x 24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą (lub dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 200°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.

2

  1. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  2. Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Nałożyć niegrubą warstwę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i go nasączyć.

3

  1. Nałożyć resztę masy. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, na masie ułożyć krakersy, na krakersach ubitą śmietanę ze śmietan-fix.

4

5

  1. Z góry posypać startą czekoladą.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20- 25min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto balowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 4 lat temu
    ciasto wygląda fantastycznie! Mam tylko pytanie, czy ten biszkopt wychodzi niski ? Zrobiłam tak jak w przepisie i nie wiem czy rąk powinno być czy to ja coś poknocilam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agniecha · 4 lat temu
    Ciasto rewelacja, mam tylko małe zastrzeżenie co do ilości cukru dodawanego do budyniu - moim zdaniem powinno być mniej. Ciastko i tak jest bardzo słodkie. Zrobiłam nawet mały wywiad w rodzinie odnośnie masy budyniowej i nikt nie daje aż tyle cukru. Ale poza tym - naprawdę super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 4 lat temu
    Pani Joanno! Dla mnie jest Pani geniuszem! Pani przepisy są świetne. Ciasto balowe rewelacyjne! Wszystkie składniki wspòłgrają ze sobą idealnie polecam z apetytem Ewa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 5 lat temu
    Ciasto rewelacyjne ! Każdy laik je zrobi, jeśli ściśle zastosuje się do przepisu. Ciasto Balowe zrobiło furorę wśród moich znajomych. Wszystko ze sobą współgra, więc niech nikt się nie martwi solonymi krakersami :-).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Anka[/b] zwykłe solone. Bardzo dobrze pasują do całości.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anka · 5 lat temu
    Hej Czy krakersy, które mam użyć, mają być takie " klasyczne " solone czy jakieś specjalne bez soli? Trochę obawiam się tego smaku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Marzeno[/b] jeśli lubisz to tak. Ja nie używam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 5 lat temu
    czy kremówkę można zastąpić bitą śmietaną w proszku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Elżbieta Donocik · 5 lat temu
    Bardzo atrakcyjne i smaczne ciasto.Trochę bałam się słonych krakersów, ale świetnie komponują się z całością.
    Pani Joanno, przyznam się, ze na chwilę "zdradziłam" Panią na rzecz innej,dość znanej strony, ale wróciłam truchcikiem :-) Z Pani strony wszystkie ciasta udają się i są po prostu smaczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Justyno[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 5 lat temu
    czy zamiast krakersów można użyć herbatników? :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Kornelio[/b] 3 Bit jest podobne. Tutaj jest przepis: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-na-krakersach-i-herbatnikach/324-przepis-na-3-bit"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kornelia · 5 lat temu
    to ciato to chyba 3 bit.. ale i tak smacznie wyglada
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 lat temu
    Upiekłam to ciasto, jest fantastyczne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ata · 6 lat temu
    Ciasto bardzo dobre, jedyna zmiana to dałam pół puszki masy krówkowej, polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Aneto[/b] za długo ubijałaś śmietanę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aneta · 6 lat temu
    smietanka ubila sie dodalam pod koniec fiksu i wyszlo maslo!!:(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    whiteada · 6 lat temu
    Kapitalne ciasto, sprawdziło się w 100%, w różnych środowiskach z różnymi gustami. Na pewno będzie stałym bywalcem na rodzinnym stole. Super przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 6 lat temu
    wiOla "na krakersach ubitą śmietanę (tą o którą pytasz) ze śmietan-fix." Ubijasz to razem. Czytajcie uważnie bo wszystko jest napisane. Możesz zamiast śmietan-fixów dodać trochę żelatyny do tej śmietany, ja tak wolę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 6 lat temu
    Śmietan fix to usztywniacz do śmietany. Te dwa opakowania śmietan fixu dodaje się do śmietany 30℅ aby śmietana była sztywna. Śmietana 30% ubita z dodatkiem dwóch śmietanfixów jest ostatnim elementem cista czyli na samej górze, posypana startą cczekalodą.

Polub nas na ...

Początek strony