Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort zimowy

Tort miał być zimowy, śnieżny, dlatego jest cały biały. Jest bogaty w różne rodzaje ciast. Są dwa blaty ciasta babkowego, biszkopt i ciasto kruche. Tort jest wysoki i lekki. W smaku jest dość neutralny, delikatny, z dodatkiem białej czekolady.

Składniki:
Ciasto ucierane:

  • 250g margaryny
  • 200g cukru
  • szczypta soli
  • 6 jajek
  • 250g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek słodkiej, płynnej śmietany 30%

Ciasto kruche:

  • 130g mąki pszennej
  • 40g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 80g masła

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 90g cukru

Warstwa gruszkowa:

  • 6 gruszek (ok. 800g)
  • ok. 1 płaskiej łyżki cukru
  • 250ml wody
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej

Bita śmietana:

  • 200g słodkiej płynnej śmietany 30%
  • 100g białej czekolady

Krem z creme fraiche:

  • 400g creme fraiche
  • 30g cukru
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Poncz:

  • ok. 300ml wody
  • ok. 150ml rumu
  • 3 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 200g białej czekolady
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • ewentualnie śmietan-fix

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować bitą śmietanę. Czekoladę połamać na małe kawałki. Podgrzać śmietanę, ale nie gotować. Dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić na noc do lodówki. (Śmietana musi być dobrze schłodzona. Musi być co najmniej 3 godz. w lodówce, a najlepiej całą noc.)
  2. Przygotować ciasto ucierane. Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę i śmietanę dodać i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 28cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 30- 35min. w temperaturze 180°C. (Sprawdzić patyczkiem). Gdy ciasto ostygnie, przeciąć go na pół tak, aby powstały 2 krążki.
  3. Zagnieść składniki na ciasto kruche. Ciasto wykleić w tortownicy o średnicy 28cm, wyłożonej papierem do pieczenia. (Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i następnie zapiąć obręcz.) Ciasto nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku około 15min. w temperaturze 180°C.
  4. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Kolejno dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać stopniowo do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 28cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 20min. w temperaturze 180°C.
  5. Na paterę położyć ciasto kruche.
  6. 100g białej czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę rozsmarować na cieście kruchym. Przykryć dolnym krążkiem ciasta ucieranego.
  7. Wymieszać wszystkie składniki na poncz.
  8. Ciasto ucierane ułożone na paterze nasączyć częścią ponczu.
  9. Przygotować warstwę gruszkową. Gruszki umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Gruszki gotować razem ze 150ml wody i cukrem ok. 10- 15min, aż lekko zmiękną. Resztę wody wymieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać do gotujących się gruszek i gotować co najmniej 1 min, aż całość zgęstnieje. Gruszki wyłożyć na ciasto ucierane. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki, aby warstwa gruszkowa stężała.
  10. Przygotować krem z creme fraiche. Creme fraiche wymieszać z cukrem. Słodką śmietanę ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z creme fraiche. Część kremu rozsmarować na warstwie gruszkowej.
  11. Kolejno nałożyć biszkopt. Biszkopt nasączyć ponczem.
  12. Schłodzoną śmietanę czekoladową ubić na sztywno. Śmietanę rozsmarować na biszkopcie. Przykryć drugim krążkiem ciasta ucieranego. Nasączyć resztą ponczu. Bok i górę tortu posmarować resztą kremu z creme fraiche. Tort wstawić do lodówki na ok. 1 godz.
  13. 300g słodkiej śmietany ubić na sztywno. Można dodać śmietan-fix. Dalej ubijając można dodać łyżeczkę cukru. Tort udekorować śmietaną.
  14. 100g czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Z czekolady zrobić wzorki na papierze do pieczenia. Wzorki wstawić do lodówki. Gdy zastygną, ściągnąć z papieru i udekorować nimi tort.

Smacznego Smile.

Tort zimowy

Tort zimowy

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony