Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
7 Komentarzy
Chleb owocowy

Słodki, ciężki, ciemny chlebek napakowany suszonymi owocami. Nazwano go chlebem, ale raczej przypomina aromatyczne ciasto, z wyglądu przypominające keksa. Chleb jest zwarty, zdrowy, soczysty, z dużą ilością orzechów i owoców. Piecze się go szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia.

Najczęściej pieczony jest na mące pełnoziarnistej. Jest popularny szczególnie w południowej części Niemiec i w Austrii. Dobrze zapakowany np. w folię aluminiową i przechowywany w suchym i ciemnym miejscu utrzymuje długo świeżość.

Można jeść go jak ciasto do kawy, albo podać na śniadanie z masłem w towarzystwie owocowej herbaty.

W okresie świątecznym można do ciasta dodać również przyprawę do piernika, aby ciasto było bardziej aromatyczne.

Składniki:

  • 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 150g płynnego miodu
  • 150g orzechów laskowych
  • 150g daktyli suszonych, bez pestek
  • 150g fig suszonych
  • 150g rodzynek
  • 100g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
  • przyprawa do piernika (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać (nie za drobno).
  2. Daktyle i figi pokroić (nie za drobno).
  3. Kandyzowaną skórkę cytrynową posiekać drobno.
  4. W jednej misce wymieszać orzechy, daktyle, figi, kandyzowaną skórkę i rodzynki.
  5. Jajka ubić na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo miód, a następnie rum.
  6. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem (i ewentualnie przyprawą do piernika). Dodać do ubitej masy jajecznej, miksując na niskich obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.
  7. Wyłączyć mikser i dodać przygotowane bakalie. Wymieszać dokładnie szpatułką lub łyżką drewnianą.
  8. Ciasto wyłożyć do keksówki (o długości 30 cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłożyć ciasto równomiernie.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół).
  10. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Następnie owinąć w folię aluminiową i pozostawić na 2- 3 dni, aby przeszło smakiem.

Uwaga:

  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: lebkuchen.lohnt-sich.com

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 18

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: wysoki
Chleb owocowy Chleb owocowy Chleb owocowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony