Chleb owocowy

Słodki, ciężki, ciemny chlebek napakowany suszonymi owocami. Nazwano go chlebem, ale raczej przypomina aromatyczne ciasto, z wyglądu przypominające keksa. Chleb jest zwarty, zdrowy, soczysty, z dużą ilością orzechów i owoców. Piecze się go szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia.

Najczęściej pieczony jest na mące pełnoziarnistej. Jest popularny szczególnie w południowej części Niemiec i w Austrii. Dobrze zapakowany np. w folię aluminiową i przechowywany w suchym i ciemnym miejscu utrzymuje długo świeżość.

Można jeść go jak ciasto do kawy, albo podać na śniadanie z masłem w towarzystwie owocowej herbaty.

W okresie świątecznym można do ciasta dodać również przyprawę do piernika, aby ciasto było bardziej aromatyczne.

Składniki:

  • 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 150g płynnego miodu
  • 150g orzechów laskowych
  • 150g daktyli suszonych, bez pestek
  • 150g fig suszonych
  • 150g rodzynek
  • 100g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
  • przyprawa do piernika (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać (nie za drobno).
  2. Daktyle i figi pokroić (nie za drobno).
  3. Kandyzowaną skórkę cytrynową posiekać drobno.
  4. W jednej misce wymieszać orzechy, daktyle, figi, kandyzowaną skórkę i rodzynki.
  5. Jajka ubić na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo miód, a następnie rum.
  6. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem (i ewentualnie przyprawą do piernika). Dodać do ubitej masy jajecznej, miksując na niskich obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.
  7. Wyłączyć mikser i dodać przygotowane bakalie. Wymieszać dokładnie szpatułką lub łyżką drewnianą.
  8. Ciasto wyłożyć do keksówki (o długości 30 cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłożyć ciasto równomiernie.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół).
  10. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Następnie owinąć w folię aluminiową i pozostawić na 2- 3 dni, aby przeszło smakiem.

Uwaga:

  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: lebkuchen.lohnt-sich.com

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 18

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: wysoki
Chleb owocowy Chleb owocowy Chleb owocowy