Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
66 Komentarzy
Domek z piernika

Domek z piernika to idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Domek złożony jest z ciasta piernikowego, udekorowany lukrem królewskim i słodkościami. Gdybym wiedziała, że moje dzieci będą, aż tak zachwycone tym domkiem już dawno bym go zrobiła :) Z początku bały się go nawet dotknąć, tylko podziwiały. Później poszły paluszki w ruch.

Ciasto jest bardzo smaczne. Nadaje się nie tylko na domek, ale można również wykorzystać je na pierniczki. Ciasto po upieczeniu bardzo szybko twardnieje. Dlatego ściany i dach domku należy wyciąć zaraz po wyciągnięciu blachy z piekarnika. Można również bez pośpiechu wyciąć części przed pieczeniem, ale wtedy brzegi ciasta podczas pieczenia się zaokrąglą. Gotowy domek zaczyna mięknąć najczęściej już na następny dzień, a w kolejne dni robi się już całkowicie mięciutki. Polecam upiec go najlepiej kilka dni przed świętami.

Ciasto bardzo dobrze się przechowuje. Jeśli chcemy upiec z tego ciasta pierniczki, to wystarczy to zrobić na dwa dni wcześniej i pozostawić pierniczki odkryte, aby wsiąknęły wilgoć z powietrza i zrobiły się miękkie. Możemy upiec je również dużo wcześniej, np. miesiąc przed świętami. Wtedy należy włożyć je do puszek, aby nie miały dostępu powietrza. Z czasem zmiękną, a jeśli będziemy je chcieli zjeść wcześniej, a będą jeszcze trwarde, wystarczy wyciągnąć z puszki i pozostawić odkryte, aby zmiękły.

Składniki:

Ciasto piernikowe:

  • 250 g płynnego miodu
  • 250 g brązowego cukru (ewentualnie zwykłego)
  • 100 g masła
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 jajko

Lukier:

  • 1 białko
  • ok. 200 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • dowolne słodkości do ozdobienia domku
  • cukier puder do posypania (jako śnieg)

Sposób przygotowania:

  1. Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę wymieszać osobno z przyprawą korzenną i kakao. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodać do mąki.
  3. Jajko wmieszać do ostudzonego miodu. Miód połączyć z mąką i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  4. Z twardego kartonu przygotować szablony. Wyciąć 4 prostokąty o wymiarach 16x 14cm (2 na dach i 2 na przednią i tylnią ścianę domku). W dwóch prostokątach (na ścianę przednią i tylnią) ściąć dłuższy bok ukośnie w trójkąt na wysokości 5cm (inaczej mówiąc, należy odmierzyć 5cm wzdłuż dłuższego boku i powyżej ściąć w trójkąt). Wyciąć dwa prostokąty o wymiarach 12x 5cm (ściany boczne).

2

  1. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Ciasto podzielić na pół. Zagnieść ponownie (ciasto jest twarde i należy je ponownie zagnieść, aby zmiękło i dało się rozwałkować).
  3. Jedną połowę ciasta rozwałkować na blasze, na całej jej powierzchni.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (termoobieg: 160°C).
  5. W tym czasie rozwałkować na drugiej blasze drugą połowę ciasta.
  6. Po upieczeniu pierwszego ciasta, rozłożyć na nim wszystkie szablony i wyciąć wszystkie elementy. (Należy zrobić to w miarę szybko, bo ciasto szybko twardnieje. Jeden szablon nie zmieścił mi się na pierwszej blasze i musiałam go wyciąć z drugiego ciasta).
  7. Upiec drugie ciasto. Wyciąć z niego podłogę pod domek (jak największą, musi być większa niż podstawa domu, która ma wymiary 12x 14cm). Z resztek można wyciąć np. choinki.

3

  1. Białko ubić na sztywno. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier puder. Powstały lukier przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia i odciąć róg. Lukrem przykleić ściany do podłogi. Poczekać chwilę, aż lukier zaschnie. Następnie przykleić dach.
  2. Domek udekorować dowolnie, resztą lukru plus słodkościami. Na końcu można posypać go z góry cukrem pudrem.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: www.kuechengoetter.de.

Domek z piernika Domek z piernika Domek z piernika

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 5 lat temu
    Witam Moja skromna uwaga. Najpierw zrobić formę na domek,później wyciąć elementy domku z ciasta i następnie upiec. Zawsze jest łatwiej i nic się nie pokruszy podczas docinania ciasta przed pieczeniem. Pozdrawiam :-D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 5 lat temu
    Mam pytanie odnośnie miękkości piernika, ponieważ robiłam taki domek w ubiegłym roku i ledwo doczekał świąt, gdyż piernik zmiękł i trochę sie załamywał, co powinnam zrobić, żeby był twardy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    amelia · 5 lat temu
    ten domek jest pyszny! na początku nie wyszedł lecz za drugim razem..... po prostu niebo w gębie!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    pala · 5 lat temu
    fajny ten domek pycha ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 5 lat temu
    Witam, przepis ciekawy, jeśli ktoś chce zrobić kształty z tego piernika, bo nie wiem jak u innych, ale mój jest dosyć twardy :/. Powiedziałabym nawet chrupiący. Strasznie słodki. Smaczny w smaku. Pozdrawiam i dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marlena · 6 lat temu
    Witam.
    Ja zrobiłam taki domek razem z córą przed świętami i wygląda świetnie aż żal jeść:) Przepis naprawdę jest super i dlatego na drugi dzień zrobiliśmy pierniczki, wyszły wyśmienite i naprawdę miękkie, rozeszły się momentalnie. Serdecznie polecam. Wszystkiego naj w Nowym Roku!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    flakizolejem · 6 lat temu
    Witam ponownie.
    Domki zrobiłam 4 Jeden duży i 3 małe. Robią furorę i są naprawdę, nieskromnie, piękne Dziękuję za natchnienie i pomoc, życzę jednocześnie wesołych.
    Anna R.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    flakizolejem · 6 lat temu
    Witam.
    A co jeśli ciasto będzie leżeć krócej niż 12h? Noc mi się nieco skróciła...
    Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 6 lat temu
    czym moge zastapic ta przyprawe korzenna?? nie mieszkam w polsce i mam problem z ta przyprawa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna Dydyk · 6 lat temu
    A można najpierw wyciąć kształty i dopiero potem wyłożyć na blachę i upiec ? A jak pani skleiła dach ? Bo widzę, że tam na samej górze jest taki jakby wałeczek pomiędzy ścianami dachu ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak, możesz najpierw wyciąć wszystkie kształty. Dach to najtrudniejsza część do sklejenia. Ja posmarowałam lukrem wszystkie brzegi wszystkich ścian i przyłożyłam równocześnie dwie połówki dachu i trzymałam, aż się sklei. Pomiędzy połówkami na górze powstała szczelina i wypełniłam ją paskiem z lukru, niczym więcej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 6 lat temu
    Bardzo ładnie wyglada na zdjęciu, ale ja nie mogę go skleić, wszystko zjeżdża. Co robić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 6 lat temu
    Świetny przepis, domek nam się udal doskonale. Dziękujemy:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 6 lat temu
    Witam chcialam zrobic ciasteczka dla cori do szkoly dla dzieci zeby zaniosla na swieta. Czy moge je upiec w sobote i w niedziele wieczorem ozdobic kolorowymi pisakami i spakowac zeby zaniosla w poniedzialek rano czy moga zostac na wierzchu zeby tak jak piszesz zmiekly.???
    Z gory dziekuje za informacjie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marika · 6 lat temu
    Jakiego konkretnie miodu dodać? I czy to jest porcja na jeden domek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 6 lat temu
    Domek sliczny napewno uzyje przepisu na tegoroczne swieta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marta78 · 7 lat temu
    Domek super na zdjęciu, ale nie każdy potrafi zrobić takie cudeńko - mi nie wyszedł.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna Zimoch · 7 lat temu
    strzal w 10!!!!!!!
    super przepis!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    An · 7 lat temu
    Czy ciasta z przepisu wystarczy tylko na ten mały domek? Czy jeszcze coś zostanie? Chyba podwoję ilość, bo chcę zrobić trochę większy i do tego elementy dookoła domu typu choinki, sanie Mikołaja itp. Bardzo fajny przepis i śliczna chatka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 7 lat temu
    Witam serdecznie,
    mam mały problem próbowałam zrobić domek z piernika, ale niestety nie poszło mi zbyt dobrze Składniki dokładnie odmierzyłam na wadze, ale z tego wszystkiego wyszło mi coś na kształt kruszonki, która nie chciała się w żaden sposób ze sobą połączyć. Co mogłam zrobić źle i jak temu zaradzić. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marked. · 7 lat temu
    A można wyciąć odpowiednie kształty przed upieczeniem piernika? Chciałabym zrobić witrażowe okna. Co Pani o tym sądzi?

Polub nas na ...

Początek strony