Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

ciasto czekoladowe z orzechami pekan

Bardzo czekoladowe ciasto. Przypomina brownies (i taka jest też jego oryginalna nazwa), ale w odróżnieniu od prawdziwego brownies  ciasto jest troszkę bardziej puszyste i jest tylko lekko „gliniaste”. Ciasto jest pyszne i do tego jest w nim sporo orzechów. Z pewnością coś dla wielbicieli czekolady. Dużą zaletą jest również szybkość jego przygotowania.

Składniki:

  • 90g masła
  • 330g cukru
  • 70g kakao
  • 3 jajka
  • 190g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 150g orzechów pekan (zastępczo orzechów włoskich)

Sposób przygotowania:

  1. Formę o wymiarach ok. 24x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Orzechy posiekać na dość duże kawałki.
  3. Masło roztopić. Kolejno utrzeć mikserem z cukrem i kakao. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku i 120ml wody.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą. Dodać do utartego masła. Na końcu wmieszać orzechy.
  4. Ciasto przełożyć do formy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C).
  6. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i jeszcze ciepłe pokroić w kwadraty. Pozostawić w formie do ostygnięcia.

Uwaga: Można dodać dodatkowo jeszcze 150g pokrojonej w dość grube kawałki czekoladę.
Smacznego.

Przepis pochodzi z gazety: „Lisa. Kochen&Backen. 66 hübsche Geschenke aus der Küche“.

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
porcje

Liczba porcji:

16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

ciasto czekoladowe z orzechami pekan

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (10)

  1. Ilona

Ciasto pyszne, zrobiłam je godzinę temu i już połowę zjedliśmy, słodkie, mocno czekalodowe, orzechy dopełniają smak, jestem pod wielkim wrażeniem, niestety musiałam przedłużyć pieczenie o 10 minut ale wyszedł super

  Załączniki
 
  1. Joanna

Helen myślę, że spokojnie możesz zrobić z podwójnej porcji na zwykłą formę. Zwiększ tylko trochę czas pieczenia (na wyczucie i najlepiej sprawdź patyczkiem, czy już upieczone ;-) )

  Załączniki
 
  1. helen

ciasto jest świetne,szybkie i bardzo pyszne ale mało go , a jak myślicie czy można by tak "podwójną" porcję zrobić i wtedy na normalną blachę wyłożyć? ktoś próbował?

  Załączniki
 
  1. gosiaa99

dopiero wstlala, popijam poranna kawe.. a tutaj TO! Teraz to ja mam gdzies sniadanie ;-))
Ale na prawde cudownie wyglada ;=)
Pozdrawiam cieplo!

  Załączniki
 
  1. Majana

Wspaniałe! Kocham takie ciasta )
Pozdrawiam.

  Załączniki
 
  1. karmel-itka.

mocno czekoladowe.
napakowane czekoladą i orzechami "po uszy" ;]
a raczej po brzeg blachy.

  Załączniki
 
  1. asieja

ta jego lekka gliniastośc całkiem mi się podoba.

  Załączniki
 
  1. Arven

Muszę sobie zapisać, bo w brownie zawsze przerażał mnie ten zakalec - a skoro to ciasto jest nieco bardziej puszyste, to może spróbuję?

  Załączniki
 
  1. viri

super ciasto mocno czekoladowe! to mi się podoba!

  Załączniki
 
  1. wiosenka27

wygląda obiecująco pysznie

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony