Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
11 Komentarzy

ciasto czekoladowe z orzechami pekan

Bardzo czekoladowe ciasto. Przypomina brownies (i taka jest też jego oryginalna nazwa), ale w odróżnieniu od prawdziwego brownies  ciasto jest troszkę bardziej puszyste i jest tylko lekko „gliniaste”. Ciasto jest pyszne i do tego jest w nim sporo orzechów. Z pewnością coś dla wielbicieli czekolady. Dużą zaletą jest również szybkość jego przygotowania.

Składniki:

  • 90g masła
  • 330g cukru
  • 70g kakao
  • 3 jajka
  • 190g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 150g orzechów pekan (zastępczo orzechów włoskich)

Sposób przygotowania:

  1. Formę o wymiarach ok. 24x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Orzechy posiekać na dość duże kawałki.
  3. Masło roztopić. Kolejno utrzeć mikserem z cukrem i kakao. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku i 120ml wody.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą. Dodać do utartego masła. Na końcu wmieszać orzechy.
  4. Ciasto przełożyć do formy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C).
  6. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i jeszcze ciepłe pokroić w kwadraty. Pozostawić w formie do ostygnięcia.

Uwaga: Można dodać dodatkowo jeszcze 150g pokrojonej w dość grube kawałki czekoladę.
Smacznego.

Przepis pochodzi z gazety: „Lisa. Kochen&Backen. 66 hübsche Geschenke aus der Küche“.

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
porcje

Liczba porcji:

16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

ciasto czekoladowe z orzechami pekan

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 9 miesięcy temu
    Ciasto smaczne ale czas pieczenia i temperatura do bani podana. Piec w 180 przez 40 mi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ilona · 4 lat temu
    Ciasto pyszne, zrobiłam je godzinę temu i już połowę zjedliśmy, słodkie, mocno czekalodowe, orzechy dopełniają smak, jestem pod wielkim wrażeniem, niestety musiałam przedłużyć pieczenie o 10 minut ale wyszedł super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Helen[/b] myślę, że spokojnie możesz zrobić z podwójnej porcji na zwykłą formę. Zwiększ tylko trochę czas pieczenia (na wyczucie i najlepiej sprawdź patyczkiem, czy już upieczone ;-) )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    helen · 7 lat temu
    ciasto jest świetne,szybkie i bardzo pyszne ale mało go ;), a jak myślicie czy można by tak "podwójną" porcję zrobić i wtedy na normalną blachę wyłożyć? ktoś próbował?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosiaa99 · 7 lat temu
    dopiero wstlala, popijam poranna kawe.. a tutaj TO! Teraz to ja mam gdzies sniadanie ;-))
    Ale na prawde cudownie wyglada ;=)
    Pozdrawiam cieplo!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Wspaniałe! Kocham takie ciasta :))
    Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka. · 7 lat temu
    mocno czekoladowe.
    napakowane czekoladą i orzechami "po uszy" ;]
    a raczej po brzeg blachy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asieja · 7 lat temu
    ta jego lekka gliniastośc całkiem mi się podoba.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Arven · 7 lat temu
    Muszę sobie zapisać, bo w brownie zawsze przerażał mnie ten zakalec - a skoro to ciasto jest nieco bardziej puszyste, to może spróbuję?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    viri · 7 lat temu
    super ciasto mocno czekoladowe! to mi się podoba!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wiosenka27 · 7 lat temu
    wygląda obiecująco pysznie:)

Polub nas na ...

Początek strony