Ciasto czekoladowe z orzechami


Bardzo czekoladowe ciasto z kawałkami orzechów. Przypomina brownie, ale w odróżnieniu od niego jest troszkę bardziej puszyste. Z pewnością coś dla wielbicieli czekolady. Dużą zaletą jest szybkość jego przygotowania.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
- 90 g masła
- 320 g cukru
- 70 g kakao
- 3 jajka (rozmiar M)
- 120 ml wody
- 190 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ¼ łyżeczki soli
- 150 g orzechów pekan lub włoskich
- 100 g czekolady gorzkiej (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Formę o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Orzechy i czekoladę posiekać nie za drobno.
- Mąkę wymieszać w miseczce z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą.
- Masło roztopić. Następnie zmiksować z cukrem i kakao. Dalej ucierając, dodawać po kolei po jednym jajku i 120 ml wody. Dodać mieszankę mączną i wymieszać szpatułką. Na końcu wmieszać orzechy i czekoladę.
- Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Ciasto można piec do suchego patyczka lub też po sprawdzeniu patyczkiem, patyczek może być lekko wilgotny).
- Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 10 minut. Następnie jeszcze ciepłe pokroić w kwadraty. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
Źródło: Na podstawie przepisu z gazety: "Lisa. Kochen&Backen. 66 hübsche Geschenke aus der Küche".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.