Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
9 Komentarzy
Ciasto czekoladowe z orzechami

Bardzo czekoladowe ciasto z kawałkami orzechów. Przypomina brownie, ale w odróżnieniu od niego jest troszkę bardziej puszyste. Z pewnością coś dla wielbicieli czekolady. Dużą zaletą jest szybkość jego przygotowania.

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 90 g masła
  • 320 g cukru
  • 70 g kakao
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 120 ml wody
  • 190 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 150 g orzechów pekan lub włoskich
  • 100 g czekolady gorzkiej (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Formę o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Orzechy i czekoladę posiekać nie za drobno.
  3. Mąkę wymieszać w miseczce z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą.
  4. Masło roztopić. Następnie zmiksować z cukrem i kakao. Dalej ucierając, dodawać po kolei po jednym jajku i 120 ml wody. Dodać mieszankę mączną i wymieszać szpatułką. Na końcu wmieszać orzechy i czekoladę.
  5. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Ciasto można piec do suchego patyczka lub też po sprawdzeniu patyczkiem, patyczek może być lekko wilgotny).
  7. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 10 minut. Następnie jeszcze ciepłe pokroić w kwadraty. Pozostawić w formie do ostygnięcia.

Źródło: Na podstawie przepisu z gazety: "Lisa. Kochen&Backen. 66 hübsche Geschenke aus der Küche".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasto czekoladowe z orzechami Ciasto czekoladowe z orzechami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 1 miesięcy temu
    Czy zamiast masła mogę dodać margarynę ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 1 lat temu
    Ciasto smaczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ilona · 5 lat temu
    Ciasto pyszne, zrobiłam je godzinę temu i już połowę zjedliśmy, słodkie, mocno czekalodowe, orzechy dopełniają smak, jestem pod wielkim wrażeniem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    helen · 8 lat temu
    ciasto jest świetne,szybkie i bardzo pyszne ale mało go ;), a jak myślicie czy można by tak "podwójną" porcję zrobić i wtedy na normalną blachę wyłożyć? ktoś próbował?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 8 lat temu
    Wspaniałe! Kocham takie ciasta :))
    Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka. · 8 lat temu
    mocno czekoladowe.
    napakowane czekoladą i orzechami "po uszy" ;]
    a raczej po brzeg blachy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Arven · 8 lat temu
    Muszę sobie zapisać, bo w brownie zawsze przerażał mnie ten zakalec - a skoro to ciasto jest nieco bardziej puszyste, to może spróbuję?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    viri · 8 lat temu
    super ciasto mocno czekoladowe! to mi się podoba!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wiosenka27 · 8 lat temu
    wygląda obiecująco pysznie:)

Polub nas na ...

Początek strony