Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
104 Komentarzy

Piernik staropolski

Szukając przepisu na prawdziwy piernik natrafiłam właśnie na piernik staropolski. Czytałam o nim mnóstwo pozytywnych opinii, więc postanowiłam go upiec. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Piernik jest bardzo smaczny, klasyczny, wymagający leżakowania, nie jest wilgotny, jest zbity jak prawdziwy piernik i jest miękki, ale nie puszysty. Najczęściej jest przekładany powidłami, marcepanem lub masami. Wymaga przygotowania co najmniej miesiąc przed świętami, dlatego już czas się za niego zabrać. Ciasto wymaga leżakowania 3- 4 tygodni, a upieczone placki 7- 10 dni. Placki przełożyłam na 2 dni przed spożyciem, aby ciasto dobrze się skleiło i przeszło smakiem.  Pierwszą warstwę przełożyłam powidłami śliwkowymi z czekoladą, a drugą marcepanem i dżemem z owoców leśnych. Dżem dodałam dla lepszego sklejenia warstw.

Składniki:

  • ½ litra miodu
  • 2 niepełne szklanki cukru (u mnie 280g)
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 1kg + 1 szklanka mąki tortowej (u mnie 1150g zwykłej pszennej)
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki mleka (125ml)
  • szczypta soli
  • 2 lub 3 opakowania przyprawy do piernika ( u mnie 2 opakowania)
  • bakalie (u mnie 1 szklanka posiekanych orzechów i ½ szklanki rodzynek)

Dodatkowo:

  • ok. 600g powideł śliwkowych
  • 150g czekolady gorzkiej
  • 400g masy marcepanowej
  • ok. 400g dżemu (u mnie dżem z owoców leśnych)
  • polewa czekoladowa (dowolna, u mnie rozpuszczone 2 czekolady gorzkie z ok. 100g masła)

Sposób przygotowania:

  1. Miód, cukier i margarynę podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Sodę rozpuścić w zimnym mleku.
  3. Do ostudzonej masy miodowej dodać mąkę wymieszaną z przyprawą, jajka, sól i rozpuszczoną sodę. Ciasto zagnieść na jednolitą masę. Pod koniec wyrabiania dodać bakalie.  
  4. Ciasto przełożyć do naczynia kamionkowego, szklanego lub emaliowanego. Przykryć folią spożywczą i okryć ściereczką. Tak przygotowane naczynie odstawić w chłodne miejsce np. do piwnicy, spiżarni lub lodówki na 3- 4 tygodnie.
Ciasto zaraz po wyrobieniu:

02

Ciasto po 4 tygodniach:

03

  1. Po tym czasie upiec ciasto w temperaturze 180°C. Czas pieczenia zależy od formy, w której pieczemy ciasto. (Według mnie, najlepiej jest podzielić ciasto na 3 części i upiec 3 jednakowe placki tak, aby uzyskać 3 równe warstwy piernika. Piekłam jeden placek po drugim w formie prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 35 x 24cm, ok. 25 minut jeden placek. Można oczywiście użyć dowolną formę do pieczenia. Ciasta nie powinno być jednak więcej niż 5cm, gdyż ciasto podczas pieczenia sporo urośnie. Ciasto po upieczeniu ma być zarumienione, najlepiej jest też sprawdzić ciasto patyczkiem.) Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. Zimne placki owinąć w ściereczkę i odstawić na kolejne 7-10 dni, aby ciasto zmiękło.

04

  1. Po tym czasie placki można dowolnie przełożyć. (Ja przełożyłam placki po 7 dniach i pozostawiłam ciasto jeszcze na 2 dni).
  2. Pierwszą warstwę ciasta przełożyłam powidłami śliwkowymi z czekoladą. W tym celu należy podgrzać powidła w garnku na małym ogniu razem z kawałkami czekolady, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Gorące powidła wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim plackiem. (Robiłam z 450g powideł i jednej czekolady, ale według mnie mogłoby być więcej tej masy, dlatego zwiększyłam ilość powideł i czekolady w przepisie, zróbcie jak wolicie ;))
  3. Masę marcepanową rozwałkować na prostokąt wielkości placka. Dżem lekko pogrzać, aby zrobił się lekko płynny. Drugi placek posmarować połową dżemu, na dżem wyłożyć marcepan i przykryć ostatnim plackiem wysmarowanych od spodu resztą dżemu (tak, że marcepan sklei się od spodu i góry z dżemem). Przełożone ciasto lekko docisnąć, owinąć w ściereczkę i pozostawić na 2 dni.
  4. Po 2 dniach ciasto pokroiłam w poprzek dłuższego boku na 3 równe części tak, że powstały 3 pierniki.
  5. Pierniki polać polewą czekoladową.

Przepis na ciasto można znaleźć na wielu stronach, ja korzystałam ze strony Wielkie Żarcie.

Piernik staropolski

Piernik staropolski

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 7 lat temu
    Sam przepis wygląda smacznie jak się go czyta, a takie przepisy lubię;), ale mam pytanie, dlaczego nie może być w lodówce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 8 lat temu
    Właśnie upiekłam placki. Pachnie w całym mieszkaniu niesamowicie.Czuć święta.Robię z tego przepisu już kolejny raz i ciasto znika ze stołu w święta w pierwszej kolejności. Gratuluje przepisu i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    eshai · 8 lat temu
    Po trzech tygodniach odwiedziłam moją masę w piwnicy. Pachnie obłędnie, ma piękny brązowy kolor. Nie mogę się doczekac efektu;)Jeszcze niecałe dwa tygodnie i pieczenie;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    eshai · 8 lat temu
    moja masa właśnie powędrowała do piwnicy, mam nadzieję, że wszystko się uda;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 9 lat temu
    Skoro robisz go co roku to masz doświadczenia i nie sądzę, że coś źle zrobiłaś. Pierwsze co mi przyszło do głowy to za ciepłe miejsce przechowania, ale pewnie zawsze przechowujesz tak samo. Ja trzymałam w piwnicy, chodź jak na piwnice to jest dość ciepła i też się bałam, że ciasto skiśnie. Może jajka? Trudno powiedzieć. Szkoda, że na ponowne zagniatanie ciasta już za późno. Niektórzy trzymają ciasto w lodówce, wtedy ciasto nie powinno skisnąć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka35 · 9 lat temu
    nie wiem czemu bo robie ten piernik od lat ale zaśmierdlo mi się ciasto
    mialo 3tygodnie :-x skislo na amen :-?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Magdo [/b]w takim razie musisz skrócić czas leżakowania. Trzymam kciuki, żeby wyszedł taki jak powinien ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MagdaM · 9 lat temu
    Piękny ten piernik!!!! Ja dopiero dzisiaj odnalazłam Twój przepis i natychmiast przystąpiłam do tworzenie tego cuda!!! Mam nadzieję, że 23 dni wystarczą aby się udał!! Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monia · 9 lat temu
    Ok.dzieki:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Moniu[/b] może być masło. Poczekaj cierpliwie jeszcze 2 tyg i zobaczysz, że wszystko się uda. Ciasto może być twarde, bo leżakuje w zimnie. Jak go wyciągniesz do ciepła to na pewno zmięknie. Ciasto jest elastyczne i łatwo się go wykłada na blachę. Powodzenia ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monia · 9 lat temu
    moje ciato leżakuje już 2 tyg ...jeszcze 2 :)...jest ono dosyć twarde i suche...czy to dobrze?..zamiast margaryny uzylam masla ...może to jest przyczyna..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka123 · 9 lat temu
    Waśnie się zabieram do roboty :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Nanami[/b] to nic nie szkodzi, jeśli tylko dodałaś mleko i sodę nie powinno się nic stać ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nanami95 · 9 lat temu
    Hej mam pytanie, w jakim celu w przepisie na piernik staropolski sodę rozpuszcza się w mleku? Zapomniałam tego zrobić i teraz nie wiem co dalej !!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaś · 9 lat temu
    wygląda zjawiskowo!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Danusiu[/b] ciasto ma leżakować w chłodnym miejscu. Może być ewentualnie lodówka. Sporo ludzi trzyma ciasto w lodówce na dolnej półce. Ja trzymałam w piwnicy, bo w lodówce nie mam, aż na tyle miejsca ;-)
    [b]Gosiu[/b] trzymam kciuki za pierwszy piernik :-)
    [b]Ewelajna[/b] dokładnie. Trzeba zaplanować pieczenie tego piernika. Na szybkiego się nie da 8)
    Dziękuję wszystkim za pochwały :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    smakuje.blox.pl · 9 lat temu
    ale piękny !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justin&Dorothy · 9 lat temu
    Twój piernik to istne dzieło sztuk!! Wygląda rewelacyjnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosiaa99 · 9 lat temu
    Kochana...jaki piekny jejku! Ja chce kawalek!: -)
    Na prawde boski ci wyszedl
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewelajna · 9 lat temu
    Robiłam w zeszłym roku. Ona naprawdę potrzebuje tyle czasu, aby był dobry. Zbyt szybkie próby jedzenia(testowałam...) rozczarowują, ale cierpliwość w tym wypadku jest bardzo uzasadniona:)

    Pozdrawiam ciepło:)

Polub nas na ...

Początek strony