Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
104 Komentarzy

Piernik staropolski

Szukając przepisu na prawdziwy piernik natrafiłam właśnie na piernik staropolski. Czytałam o nim mnóstwo pozytywnych opinii, więc postanowiłam go upiec. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Piernik jest bardzo smaczny, klasyczny, wymagający leżakowania, nie jest wilgotny, jest zbity jak prawdziwy piernik i jest miękki, ale nie puszysty. Najczęściej jest przekładany powidłami, marcepanem lub masami. Wymaga przygotowania co najmniej miesiąc przed świętami, dlatego już czas się za niego zabrać. Ciasto wymaga leżakowania 3- 4 tygodni, a upieczone placki 7- 10 dni. Placki przełożyłam na 2 dni przed spożyciem, aby ciasto dobrze się skleiło i przeszło smakiem.  Pierwszą warstwę przełożyłam powidłami śliwkowymi z czekoladą, a drugą marcepanem i dżemem z owoców leśnych. Dżem dodałam dla lepszego sklejenia warstw.

Składniki:

  • ½ litra miodu
  • 2 niepełne szklanki cukru (u mnie 280g)
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 1kg + 1 szklanka mąki tortowej (u mnie 1150g zwykłej pszennej)
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki mleka (125ml)
  • szczypta soli
  • 2 lub 3 opakowania przyprawy do piernika ( u mnie 2 opakowania)
  • bakalie (u mnie 1 szklanka posiekanych orzechów i ½ szklanki rodzynek)

Dodatkowo:

  • ok. 600g powideł śliwkowych
  • 150g czekolady gorzkiej
  • 400g masy marcepanowej
  • ok. 400g dżemu (u mnie dżem z owoców leśnych)
  • polewa czekoladowa (dowolna, u mnie rozpuszczone 2 czekolady gorzkie z ok. 100g masła)

Sposób przygotowania:

  1. Miód, cukier i margarynę podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Sodę rozpuścić w zimnym mleku.
  3. Do ostudzonej masy miodowej dodać mąkę wymieszaną z przyprawą, jajka, sól i rozpuszczoną sodę. Ciasto zagnieść na jednolitą masę. Pod koniec wyrabiania dodać bakalie.  
  4. Ciasto przełożyć do naczynia kamionkowego, szklanego lub emaliowanego. Przykryć folią spożywczą i okryć ściereczką. Tak przygotowane naczynie odstawić w chłodne miejsce np. do piwnicy, spiżarni lub lodówki na 3- 4 tygodnie.
Ciasto zaraz po wyrobieniu:

02

Ciasto po 4 tygodniach:

03

  1. Po tym czasie upiec ciasto w temperaturze 180°C. Czas pieczenia zależy od formy, w której pieczemy ciasto. (Według mnie, najlepiej jest podzielić ciasto na 3 części i upiec 3 jednakowe placki tak, aby uzyskać 3 równe warstwy piernika. Piekłam jeden placek po drugim w formie prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 35 x 24cm, ok. 25 minut jeden placek. Można oczywiście użyć dowolną formę do pieczenia. Ciasta nie powinno być jednak więcej niż 5cm, gdyż ciasto podczas pieczenia sporo urośnie. Ciasto po upieczeniu ma być zarumienione, najlepiej jest też sprawdzić ciasto patyczkiem.) Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. Zimne placki owinąć w ściereczkę i odstawić na kolejne 7-10 dni, aby ciasto zmiękło.

04

  1. Po tym czasie placki można dowolnie przełożyć. (Ja przełożyłam placki po 7 dniach i pozostawiłam ciasto jeszcze na 2 dni).
  2. Pierwszą warstwę ciasta przełożyłam powidłami śliwkowymi z czekoladą. W tym celu należy podgrzać powidła w garnku na małym ogniu razem z kawałkami czekolady, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Gorące powidła wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim plackiem. (Robiłam z 450g powideł i jednej czekolady, ale według mnie mogłoby być więcej tej masy, dlatego zwiększyłam ilość powideł i czekolady w przepisie, zróbcie jak wolicie ;))
  3. Masę marcepanową rozwałkować na prostokąt wielkości placka. Dżem lekko pogrzać, aby zrobił się lekko płynny. Drugi placek posmarować połową dżemu, na dżem wyłożyć marcepan i przykryć ostatnim plackiem wysmarowanych od spodu resztą dżemu (tak, że marcepan sklei się od spodu i góry z dżemem). Przełożone ciasto lekko docisnąć, owinąć w ściereczkę i pozostawić na 2 dni.
  4. Po 2 dniach ciasto pokroiłam w poprzek dłuższego boku na 3 równe części tak, że powstały 3 pierniki.
  5. Pierniki polać polewą czekoladową.

Przepis na ciasto można znaleźć na wielu stronach, ja korzystałam ze strony Wielkie Żarcie.

Piernik staropolski

Piernik staropolski

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zosia · 7 lat temu
    Witam!Mój piernik z Twojego przepisu też wyszedł pyszny i wszystkim bardzo smakował. Teraz będę tylko taki piernik piekła.Dziękuję za przepis :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Asiu[/b] razem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 7 lat temu
    Piernik pyszny, cala rodzina sie zachwyca jego smakiem, poniewaz wyszlo go calkiem duzo i bedziemy go jesc jeszcze przez 2 dni. W moim pierniku nie uzylam masy marcepanowej, poniewaz nie mialam skad jej wziac. Ciasto przelozylam ta sama masa z domowych powidel sliwkowych. Efekt byl oszalamiajacy, serdecznie dziekuje za przepis. Oczywiscie w przyszlym roku rowniez z wielka checia zrobie ten piernik.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 7 lat temu
    Witam! Chciałabym dowiedzieć się, w jaki sposób robisz polewę czekoladową z tego przepisu - czy rozpuszczasz masło i czekoladę razem w jednym rondelku, czy może osobno?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Olu[/b] w przepisie jest napisane, że placki miękną 7- 10dni, więc biorąc zapas lepiej nastawić się na te 10 dni. Mnie akurat zmiękły po 7, ale może to trwać dłużej. Poza tym placki przełożone leżały u mnie jeszcze 2 dni. Placki możesz już przełożyć. Lepiej niech szybciej zmiękną niż ryzykować ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 7 lat temu
    Droga Joanno,
    dopiero dzisiaj wypiekłam placki na piernik, wychodząc z założenia, że 7 dni do Wigilii to wystarczający czas, by zmiękły (zasugerowałam się przy tym Twoim przepisem). Widzę jednak, że innym dziewczętom poleciłaś pieczenie najpóźniej 14.12, tak więc zastanawiam się, czy powinnam czekać z przekładaniem placków do weekendu, czy mimo wszystko przełożyć je już teraz, by placki były miękkie... Bo na tym mi akurat zależy Moja wątpliwość jest następująca: jeśli będę zmuszona przełożyć placki już teraz, to czy dżem i konfitura w cieście będą wciąż jadalne w Wigilię? I czy nie wsiąkną za bardzo w piernik, "znikając" niemal całkowicie do tego czasu? Jak myślisz?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    jan · 7 lat temu
    To co wypisane jest na temat pierników jest bardzo śmieszne ,przecież wystarczy podejrzeć cukierników i pomyśleć- dlaczego ciasto piernikowe może leżakować nawet kilka lat i nic nie śmierdzi. Podpowiem tylko.że nie powinno leżakować ciasto tylko tzw. zaparzenie do sporządzenia piernika.Tak robili nasi przodkowie również w Toruniu. Te opisy nie mają nic wspólnego z piernikiem to są wyroby piernikopodobne lub o smaku piernika podobnie jak wyroby czekoladopodobne. Należy sporządzić syrop z wody cukru miodu prawdziwego , cukru palonego(smołka)całość gotować do temperatury 105-110 0c następni schłodzić do75-80 oC i wsypać mąkę wymieszać i poddać procesowi leżakowania minimum 2 tygodnie im dłużej tym lepiej ponieważ w tym tzw. zaparzeniu zachodzą procesy biochemiczne, dzięki którym późniejsze ciasto piernikowe nabiera swoich właściwości. po tym okresie dopiero dodajemy przyprawy,jaja inne dodatki oraz środki spulchniające chemiczne tzw. amoniak w proszku lub proszek do pieczenia. receptura to już inna sprawa DDRUGA metoda sporządzenia ciasta - to ten syrop gorący studzimy do temperatury pokojowej i od razu możemy przystąpić do sporządzenia ciasta i jego wypieku pamiętając,że proszek do pieczenia dodajemy wówczas ,gdy ciasto jest zimne by nie nastąpiła przedwczesna reakcja chemiczna uwalniania gazów (ciasto nie urośnie)Blaty piernikowe można po wypieczeniu składać nawet tego samego dnia na marmoladę prażoną tzn. zagotowaną, doprawioną smakowo i gorącą . Po złożeniu blatów na marmoladę przyciskamy je dla lepszego sklejenia a na drugi dzień lub później wykończamy polewą kakaową lub kuwerturą(czekolada to nazwa handlowa tabliczki kuwertury)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Zosiu[/b] to jest piernik, który powinien leżakować. Jeśli chcesz mieć go na święta, to musisz mu odpuścić leżakowanie. Możesz go zostawić na 2- 3 dni i później już piec. Nie wiem jak to się odbije na smaku pienika, ale jeśli za późno upieczesz placki i Ci nie zmiękną to będziesz miała piernik jak dobrze pójdzie na sylwestra ;-)
    Gotowe placki od razu przełóż powidłami, żeby miękły.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zosia · 7 lat temu
    Witaj, dziś zabrałam się za piernik, zrobiłam masę wg przepisu (ciasto wyszło trochę klejące -czy to poprawna forma?;)) wiem, że zabrałam się trochę późno w związku z tym mam pytanie czy ciasto po upieczeniu jest tak twarde, że potrzebuje aż 7-10 dni aby zmiękło? Planowałam je upiec 2 dni przed świętami, czy to nie za późno? czy lepiej skrócić czas leżakowania i upiec 7 dni wcześniej? pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Magdo[/b] nie wiem czy to jest dobry pomysł zabierać się tak późno za ten piernik. Jeśli chcesz to próbuj, ale radzę ewentualnie skrócić czas leżakowania. Tak 14 grudnia już najpóźniej upiec placki i od razu je przełóż, żeby od powideł i dżemu szybciej zmiękły.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    magda · 7 lat temu
    Witam, dziś jest 3 grudzień, czy zdążę zrobić dobry piernik staropolski? jeżeli zrobię ciasto jutro to ile dni może-musi leżeć i potem już upieczone?chodzi mi czy można skrócić czas leżakowania ciasta i czy tak dlugo muszą leżeć upieczone placki? Jestem Pani fanką...i proszę o szybką odpowiedź :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zdzisław · 7 lat temu
    Ja zaczynam pieczenie pierników również z końcem listopada. U mnie ciasto nie leżakuje tylko od razu piekę. Natomiast upieczone pierniki mogą leżakować do 4 tygodni a nawet dłużej.Do tej ilości mąki dodaję jeszcze 250 ml dobrej gęstej śmietany i miód oczywiście gryczany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Zosiu[/b] dowolny. Osobiście dałabym o łagodnym smaku np. wielokwiatowy, akacjowy, lipowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zosia · 7 lat temu
    Hej. Chciałabym się dowiedzieć jaki jest najlepszy miód do piernika, bo właśnie zabieram się do robienia tego piernika i nie wiem jaki wybrać miód. Twój piernik wygląda przepysznie. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dom Kaja · 7 lat temu
    We wtorek, zaczynam akcję BOŻE NARODZENIE 2012 a zaczynam od... tego właśnie piernika, który robię pierwszy raz. Trzymajcie kciuki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Olu[/b] powiedziałabym, ze to jest raczej obojętne. Ja przykryłam miskę szczelnie folią spożywczą i na to dałam ściereczką. Niektórzy przykrywają szczelnie, a niektórzy tylko samą ściereczką, albo dają folię aluminiową robią dziurki (aby dochodziło powietrze) ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 7 lat temu
    W przepisie jest napisane, żeby ciasto przykryć folią , czyli ciasto nie może mieć dostępu powietrza czy można poprostu tą folię położyć luźno ? Może głupie pytanie, ale nie chce żeby się zepsuło :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Wiedźminie[/b] owinięte w ściereczkę możesz włożyć do szafki. Ja trzymałam na szafce ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiedźmin · 7 lat temu
    Upieczone placki odstawić do lodówki czy mogą leżeć 10 dni w szafce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Karolino[/b] może być również w lodówce. Dużo osób trzyma właśnie w lodówce i ciasto wychodzi jak powinno. Zaraz usunę tą notkę na górze. (Tak podawał oryginalny przepis).

Polub nas na ...

Początek strony