Zapraszam czytelników do rejestracji na stronie Domowe-Wypieki. Na zarejestrowanych czytelników czekają dodatkowe ciekawe udogodnienia .. własna książka kucharska, forum, własne albumy zdjęć. Czytaj więcej tutaj ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Tort lodowy z bezami

Dwukolorowy tort lodowo- bezowy. Składa się z warstwy waniliowej i czekoladowej przełożonej bezami. Słodki, idealny deser w upalne dni.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 80g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ok. 100g bez kupnych lub domowych* (z tego przepisu: "Bezy")
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix (opcjonalnie)
  • starta czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 24cm (może być również 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
  2. Bezy połamać na kawałki. Odstawić na bok.
  3. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  4. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  5. Białka ubić na sztywną pianę.
  6. Ubić śmietanę. (Można dodać śmietan-fixy).
  7. Do ubitych żółtek wmieszać delikatnie szpatułką ubite białka, a następnie śmietanę.
  8. Ok. 40g bez rozłożyć na dnie tortownicy.
  9. Wyłożyć połowę masy. Rozłożyć 40g bez. Resztę masy wymieszać szpatułką z chłodną, ale płynną czekoladą. Wyłożyć do formy. Wierzch posypać resztą bez i startą czekoladą.
  10. Tortownicę przykryć folią spożywczą lub włożyć w duży worek do mrożenia i wstawić do zamrażarki na noc.
  11. Tort można kroić zaraz po wyciągnięciu, a pozostałą część od razu wstawić ponownie do zamrażarki. (Gdyby okazał się za twardy do krojenia, należy pozostawić go na blacie na ok. 15 minut).

Uwaga:

* Wystarczy upiec bezy z 2 białek

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Tort lodowy z bezami Tort lodowy z bezami Tort lodowy z bezami

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Paula

    Torcik wygląda bardzo ładnie. Mam zamiar go zrobić, ale najpierw mam pytanie, czy można nie dawać na spód papieru do pieczania? Czy jest to konieczne? Będę robić nie w tortownicy, ale w prostokątnej blaszce. I nie wiem co mam później z nim zrobić, przecież go nie zjem :)

  • W odpowiedzi na: Paula

    Według mnie, jeśli wyłożysz formę prostokątną (spód i brzegi) papierem do pieczenia lub folią spożywczą tak, aby papier (lub folia) wystawał poza formę to ułatwi on wyciągnięcie torta z formy ;)

  • Wiki

    Witam mam pytanie torcik juz zrobiony jest w zamrazalninu i tu pytanie jesli nastepnego dnia go podam to pozniej ma on trafic spowrotem do zamrazalnika czy lodowki? I jaka ma date waznosci :) Dziekuje

  • W odpowiedzi na: Wiki

    Pokrój na kawałki i resztę włóż z powrotem do zamrażalnika.

  • Iza

    Zrobilam owocową wersję tego torcika i nie wiem jak to wyglądalo w przypadku innych osób, ale ja nie polecam tego wariantu. Torcik wszyedl baaaaaaaaaaaardzo twardy. Czekoladowy byl naprawde smaczny i aż rozplywal się w ustach, ale owocowego ze względu na jego twardą jak kamień konsystencję aż się nie chcialo jeść. Więc polecam trzymać się przepisu Pani Joanny:)

  • Iwona

    witam. Mam pytanie odnośnie owocowej wersji tego lodowego tortu. Proszę o poradę ile gramów zmiksowanych malin czy też np. truskawek można dodać do polowy masy zamisat rozpuszczonej czekolady? Robilam wersje z czekoladą i jest genialna ale mam ochotę na coś owocowego i nie wiem jakich proporcji użyć ;)

  • Iza

    Czy jeżeli zamiast gorzkiej czekolady dodam 100g mlecznej torcik nie wyjdzie za slodki? Pytam się bo niestety nie przepadam za gorzką czekoladą i zazwyczaj jej smak bardzo mi przeszkadza w wypiekach a nawet w samych polewach. Pozdrawiam:)

  • W odpowiedzi na: Iza

    Będzie za słodki. Możesz dodać mleczną czekoladę, ale zmniejsz ilość użytego cukru.

  • Agnieszka Ww

    Pani Joanno torcik wyszedł przepyszny . Chciałabym zrobić troszeczkę inny wariant - zamiast czekoladowej masy zrobić ją owocową . Mam mrożone maliny i właśnie je chciałabym wykorzystać do masy . Myślę że rozbiję je zmrożone na masę blenderem , a potem wymieszam z ubitymi jajkami i śmietaną . Myślę że powinno wyjść dobrze. Czy może ma pani inną sugestię co do przyrządzenia tej mieszanki ?

  • lilka

    Zrobiam torcik na urodziny męża :-) To byl prawdziwy hit!!!!! Delikatny i puszysty.Niebo w gębie :-) Przygotowalam go dzień wczesniej,dalam do zamrazalnika i wyjęlam 20 min przed podaniem na stól tak jak mi podpowiedzialaś.Będę go często robić na święta i różne okazje bo malo przy nim pracy,można zrobić nawet dwa dni wcześniej no i ten aksamitny smak... Cudo.Chcę zrobić wariację i dodam do masy zmiksowane maliny lub truskawki czy jagody.Mam nadzieję,że wyjdą pyszne lody owocowe.Dziękuję za przepis,pozdrawiam Lilka

Pokaż więcej

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony