Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
16 Komentarzy
Tort lodowy z bezami

Dwukolorowy tort lodowo- bezowy. Składa się z warstwy waniliowej i czekoladowej przełożonej bezami. Słodki, idealny deser w upalne dni.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 80g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ok. 100g bez kupnych lub domowych* (z tego przepisu: "Bezy")
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix (opcjonalnie)
  • starta czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 24cm (może być również 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
  2. Bezy połamać na kawałki. Odstawić na bok.
  3. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  4. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  5. Białka ubić na sztywną pianę.
  6. Ubić śmietanę. (Można dodać śmietan-fixy).
  7. Do ubitych żółtek wmieszać delikatnie szpatułką ubite białka, a następnie śmietanę.
  8. Ok. 40g bez rozłożyć na dnie tortownicy.
  9. Wyłożyć połowę masy. Rozłożyć 40g bez. Resztę masy wymieszać szpatułką z chłodną, ale płynną czekoladą. Wyłożyć do formy. Wierzch posypać resztą bez i startą czekoladą.
  10. Tortownicę przykryć folią spożywczą lub włożyć w duży worek do mrożenia i wstawić do zamrażarki na noc.
  11. Tort można kroić zaraz po wyciągnięciu, a pozostałą część od razu wstawić ponownie do zamrażarki. (Gdyby okazał się za twardy do krojenia, należy pozostawić go na blacie na ok. 15 minut).

Uwaga:

* Wystarczy upiec bezy z 2 białek

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Tort lodowy z bezami Tort lodowy z bezami Tort lodowy z bezami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 1 miesięcy temu
    Jaka wysokość ma mniej więcej ten torcik?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Jest raczej niski, ale dokładnie nie podam, bo nie mierzyłam. Nie mierzę ciast na wysokość, chyba, że mam torty ekstra wysokie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    alex · 1 lat temu
    Tort przepyszny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 3 lat temu
    Torcik wygląda bardzo ładnie. Mam zamiar go zrobić, ale najpierw mam pytanie, czy można nie dawać na spód papieru do pieczania? Czy jest to konieczne? Będę robić nie w tortownicy, ale w prostokątnej blaszce. I nie wiem co mam później z nim zrobić, przecież go nie zjem
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Według mnie, jeśli wyłożysz formę prostokątną (spód i brzegi) papierem do pieczenia lub folią spożywczą tak, aby papier (lub folia) wystawał poza formę to ułatwi on wyciągnięcie torta z formy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiki · 4 lat temu
    Witam mam pytanie torcik juz zrobiony jest w zamrazalninu i tu pytanie jesli nastepnego dnia go podam to pozniej ma on trafic spowrotem do zamrazalnika czy lodowki? I jaka ma date waznosci Dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 5 lat temu
    Zrobilam owocową wersję tego torcika i nie wiem jak to wyglądalo w przypadku innych osób, ale ja nie polecam tego wariantu. Torcik wszyedl baaaaaaaaaaaardzo twardy. Czekoladowy byl naprawde smaczny i aż rozplywal się w ustach, ale owocowego ze względu na jego twardą jak kamień konsystencję aż się nie chcialo jeść. Więc polecam trzymać się przepisu Pani Joanny:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 5 lat temu
    witam. Mam pytanie odnośnie owocowej wersji tego lodowego tortu. Proszę o poradę ile gramów zmiksowanych malin czy też np. truskawek można dodać do polowy masy zamisat rozpuszczonej czekolady? Robilam wersje z czekoladą i jest genialna ale mam ochotę na coś owocowego i nie wiem jakich proporcji użyć
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 5 lat temu
    Czy jeżeli zamiast gorzkiej czekolady dodam 100g mlecznej torcik nie wyjdzie za slodki? Pytam się bo niestety nie przepadam za gorzką czekoladą i zazwyczaj jej smak bardzo mi przeszkadza w wypiekach a nawet w samych polewach. Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka Ww · 5 lat temu
    Pani Joanno torcik wyszedł przepyszny . Chciałabym zrobić troszeczkę inny wariant - zamiast czekoladowej masy zrobić ją owocową . Mam mrożone maliny i właśnie je chciałabym wykorzystać do masy . Myślę że rozbiję je zmrożone na masę blenderem , a potem wymieszam z ubitymi jajkami i śmietaną . Myślę że powinno wyjść dobrze. Czy może ma pani inną sugestię co do przyrządzenia tej mieszanki ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    lilka · 5 lat temu
    Zrobiam torcik na urodziny męża :-) To byl prawdziwy hit!!!!! Delikatny i puszysty.Niebo w gębie :-) Przygotowalam go dzień wczesniej,dalam do zamrazalnika i wyjęlam 20 min przed podaniem na stól tak jak mi podpowiedzialaś.Będę go często robić na święta i różne okazje bo malo przy nim pracy,można zrobić nawet dwa dni wcześniej no i ten aksamitny smak... Cudo.Chcę zrobić wariację i dodam do masy zmiksowane maliny lub truskawki czy jagody.Mam nadzieję,że wyjdą pyszne lody owocowe.Dziękuję za przepis,pozdrawiam Lilka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania175 · 5 lat temu
    A ja właśnie szukałam czegoś co mogłabym zaserwować koleżance, która mnie odwiedzi i weszłam na tą stronkę:) wydaje mi się całkiem smakowita ta delicja i jutro będę robić, brakuje mi tylko bezy:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 6 lat temu
    Zrobiam ten deser. Dla mnie i mojej rodziny REWELACJA! Po prostu pycha. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 7 lat temu
    Oj, jaka uczta. Ambrozja, o bogowie wiele bym dała za skosztowanie takich pyszności:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka. · 7 lat temu
    delicja!
    istna rozpustna delicja!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 7 lat temu
    O, takie leciutkie torty to to, co lubię!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Wygląda bajecznie! Z bezami, mniaaam:))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 7 lat temu
    takie leciutkie torciki lodowe mogę jeść nawet zimą

Polub nas na ...

Początek strony