Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
8 Komentarzy
Ciasto- deser lodowy

Zamiast samych lodów z bitą śmietaną, można zaserwować je w bardziej eleganckiej formie - w formie ciasta. Pieczemy biszkopt, układamy na nim lody i przykrywamy bitą śmietaną osłodzoną bezami. Pyszne, proste i eleganckie.

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 60g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
  • 60g skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 1 łyżka wody

Dodatkowo:

  • 1000ml ulubionych lodów
  • parę bez (kupnych lub domowych)
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem. (Dobrze jest przesiać przez sitko. Proszek do pieczenia można pominąć). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wyłożyć do tortownicy.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Na chłodny biszkopt wyłożyć lody, robiąc kleksy łyżką.
  6. Śmietanę ubić na sztywno. Wmieszać parę pokruszonych bez. (Dałam 4 większe). Wyłożyć śmietanę na lody. Posypać pokruszonymi bezami.
  7. Ciasto zjeść od razu lub zamrozić*.

Uwaga:

  • Osobiście ciasto smakuje mi najlepiej ze świeżo przygotowaną śmietaną. Jeśli nie planujecie rozkrojenia i zjedzenia ciasta od razu, to możecie je zamrozić. Przed podaniem należy ciasto wyciągnąć na blat, odczekać chwilę i dopiero pokroić. Gdy śmietana lekko zmięknie, będzie się ją łatwiej kroić. Lody miękną szybciej niż śmietana, więc śmietana nie będzie całkowicie rozmrożona.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Ciasto- deser lodowy Ciasto- deser lodowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony