Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
36 Komentarzy
Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami znany jest również pod nazwą makowiec japoński. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa.

Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Jeśli ktoś woli, może je przygotować z połowy porcji i upiec w formie o wymiarach 24x 24cm.

Składniki na ok. 24 porcje:

  • 500g suchego maku (może być zmielony)
  • 500g cukru pudru
  • 800g jabłek
  • 12 łyżek kaszy manny
  • 12 jajek
  • 250g masła (lub margaryny)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy
  • cukier puder do posypania
  • mleko do sparzenia maku

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać gorącym mlekiem do przykrycia, przykryć talerzem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Można również mak gotować chwilę w mleku). Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z soku.
  3. Oddzielić żółtka od białek.
  4. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo kaszę mannę, jabłka, mak, parę kropli olejku i proszek do pieczenia.
  5. Ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej.
  6. Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie można schłodzić w lodówce.

2

  1. Makowiec posypać cukrem pudrem.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Makowiec z jabłkami Makowiec z jabłkami Makowiec z jabłkamiMakowiec z jabłkami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 7 lat temu
    Ja osobiscie znam to ciasto pod nazwa ,,placek japonski,, i jest w moim domu od baaardzo dawna wiec goraca polecam do wyprubowania bo jest naprawde przepyszny.pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 7 lat temu
    Piekłam ten makowiec na Święta i szczerze go polecam! zachwycił nawet wytrawne kucharki. Przepis jest idealny, prosty efekt zachwycający. To będzie na pewno jedyny przepis z którego będę korzystać piekąc makowca.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    tadam · 7 lat temu
    Szalony przepis. Polecam inne przepisy na to samo ciasto. Kto to widział: pół kilo cukru, 12 jajek. Kobieto!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aniado · 8 lat temu
    Wielokrotnie już wypróbowane! Fantastyczne! Przepis "poszedł w świat"! Wkrótce mam zamiar pochwalić się nim na moim blogu Pzdr Aniado
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Ewa · 1 lat temu
      Polecam wszystkim pani sie przerazila pol kilem cukru ha ha ha ja dodaje jesze miod u nas w domu wszyscy uwielbiaja kutie a wiadomo ze kutia jest slodka wiec robie go na oko smakuje i jak jest ok to hop do piekarnika ciasto zachwyca gosci w mojej restauracji dziekuje za przepis ewa rewelacja ps robie go na kruchym spodzie ..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    luna · 8 lat temu
    Dziekuje za pyszny przepis. Dodalam do ciasta orzechy i rodzynki. Zapachnialo w moim domu makiem i swietami....:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 9 lat temu
    Pychotka.Pieke takie i gdy juz jest do jedzenia to polowa znika momentalnie.Naprawde jest super.Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Claudia · 9 lat temu
    jest podobne tylko mniej jajek i bez gotowania maku a tez przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    OSa · 9 lat temu
    Koniecznie kopiuję. Brzmi bardzo ciekawie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosiaa99 · 9 lat temu
    A ja znam to ciasto! Nie mam pojecia czy przepis podbny czy nie, ale jeszcze w polsce zawsze na swieta bylo identyczne z wygladu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    An-na · 9 lat temu
    To również mój ulubiony makowiec z dzieciństwa i wczesnej młodości! Czasami mam ochotę go sobie przypomnieć, w wersji nieco "podrasowanej"
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 9 lat temu
    piękna kolorystyka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aniado · 9 lat temu
    Wspaniale wygląda, a wedle Twoich słów, równie dobrze smakuje. Przepis zapisuję do wypróbowania:) Pzdr Aniado
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 9 lat temu
    Musi świetnie smakować! Wygląda wspaniale, chciałoby się zjeść:))
    Pozdrowienia:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asieja · 9 lat temu
    to i jedno z moich ulubionych ciast. bo takie mokre, bo mocno makowe, bo bez spodu. pyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mietowka22 · 9 lat temu
    super ciasto ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka. · 9 lat temu
    ciekawe są te jabłka z makiem.
    pysznie brzmią.

Polub nas na ...

Początek strony