Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Prosta drożdżówka

Idealna drożdżówka dla tych, którzy boją się ciasta drożdżowego. Nie ma tu ani zaczynu, ani długiego wyrabiania ciasta. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, a po 4 godzinach ciasto jest już prawie gotowe. Ładnie wyrasta, jest mięciutkie i smaczne. Tym razem zrobiłam je z makiem i śliwkami suszonymi.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 50g świeżych drożdży
  • 200g cukru ( 1 szklanka)
  • 230ml oleju (1 szklanka)
  • 250ml lekko ciepłego mleka (1 szklanka)
  • 4 jajka
  • 750g mąki pszennej (5 szklanek)

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 4 łyżki cukru
  • 120g masła (lub margaryny)

Dodatkowo:

  • 250- 300g gotowej masy makowej
  • ok. 400g śliwek kalifornijskich bez pestek
  • migdały

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozkruszyć do dużej miski. Dodać cukier, olej, mleko, jajka i mąkę. Zamieszać łyżką drewnianą, przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny w ciepłe miejsce. (Nie mieszać dokładnie składników, tylko parę razy przemieszać łyżką).
  2. Przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  3. Po 4 godzinach ciasto chwilkę zagnieść na jednolitą masę. (Ciasto jest trochę rzadkie). Ciasto przełożyć do formy o wymiarach ok. 35 x 24cm, wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście zrobić łyżeczką kleksy z masy makowej. W środek śliwki włożyć migdał. Śliwki z migdałami wcisnąć w masę makową.
  4. Z wierzchu ciasto posypać kruszonką.
  5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C. (Piekę na grzałce góra- dół).

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Prosta drożdżówka Prosta drożdżówkaProsta drożdżówka

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (49)

  1. Kasia

Czy zamiast oleju mogę dać roztopione masło? Bardziej odpowiada mi maślany smak ciasta drożdżowego. Przepis genialny :-)

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kasia

Myślę, że można spokojnie spróbować.

  Załączniki
 
  1. Edyta

Drożdżówka wychodzi świetna! Świetnie rośnie i wyśmienicie smakuje! Dziewczyny bierzcie sie do pracy

  Załączniki
 
  1. barBa

Bardzo proste do zrobienia i bardzo dobre.

  Załączniki
 
  1. Marysia

Super przepis.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 9 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Kowi

Rewelacyjny przepis, najprostsze ciasto z możliwych, nawet za bardzo mieszać nie trzeba! Właśnie wyjełam z piekarnika u juz zostało częsciowo zjedzone! super poproszę więcej takich super przepisów!

  Załączniki
 
  1. Anna

Witam serdecznie, czy można mrozić ciasto drożdżowe z jabłkami ? z góry dziękuję

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Anna

Tak, oczywiście.

  Załączniki
 
  1. lusia

witam przepis rewelacyjny wlasnie upieklam pychota:-)

  Załączniki
 
  1. Karolina

Przepis rewelacyjny, moja pierwsza w życiu drożdżówka z rabarbarem i truskawkami i jest czad! rewelacja! zajadam się na ciepło!!!

  Załączniki
 
  1. baba

Witam. Jeżeli dodaję owoce typu truskawki, jagody, rabarbar, to czy należy e docisnąć do ciasta, czy tylko położyć na nim?
Dziękuję za odp ))

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    baba

Wystarczy ułożyć na cieście.

  Załączniki
 
  1. andrzej

wypiekałem drożdżówki już kilka ładnych lat wstecz, ale jestem pod wrażeniem!!! FANTZJA....pięknie wyrosła, spód brązowy zarumieniona z konfiturą wiśniową(własny wyrób)i kruszonką .Pulchna ,sprężysta ,chrupiąca cieniuteńka powłoczka ,środek...

wypiekałem drożdżówki już kilka ładnych lat wstecz, ale jestem pod wrażeniem!!! FANTZJA....pięknie wyrosła, spód brązowy zarumieniona z konfiturą wiśniową(własny wyrób)i kruszonką .Pulchna ,sprężysta ,chrupiąca cieniuteńka powłoczka ,środek delikatnie wilgotny - bajka .DZIEKUJĘ i gratuluję!!!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony