Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
43 Komentarzy
Prosta drożdżówka

Idealna drożdżówka dla tych, którzy boją się ciasta drożdżowego. Nie ma tu ani zaczynu, ani długiego wyrabiania ciasta. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, a po 4 godzinach ciasto jest już prawie gotowe. Ładnie wyrasta, jest mięciutkie i smaczne. Tym razem zrobiłam je z makiem i śliwkami suszonymi.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 50g świeżych drożdży
  • 200g cukru ( 1 szklanka)
  • 230ml oleju (1 szklanka)
  • 250ml lekko ciepłego mleka (1 szklanka)
  • 4 jajka
  • 750g mąki pszennej (5 szklanek)

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 4 łyżki cukru
  • 120g masła (lub margaryny)

Dodatkowo:

  • 250- 300g gotowej masy makowej
  • ok. 400g śliwek kalifornijskich bez pestek
  • migdały

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozkruszyć do dużej miski. Dodać cukier, olej, mleko, jajka i mąkę. Zamieszać łyżką drewnianą, przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny w ciepłe miejsce. (Nie mieszać dokładnie składników, tylko parę razy przemieszać łyżką).
  2. Przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  3. Po 4 godzinach ciasto chwilkę zagnieść na jednolitą masę. (Ciasto jest trochę rzadkie). Ciasto przełożyć do formy o wymiarach ok. 35 x 24cm, wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście zrobić łyżeczką kleksy z masy makowej. W środek śliwki włożyć migdał. Śliwki z migdałami wcisnąć w masę makową.
  4. Z wierzchu ciasto posypać kruszonką.
  5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C. (Piekę na grzałce góra- dół).

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Prosta drożdżówka Prosta drożdżówkaProsta drożdżówka

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra · 17 dni temu
    Czy zamiast oleju mogę dać olej kokosowy ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 1 lat temu
    Czy zamiast oleju mogę dać roztopione masło? Bardziej odpowiada mi maślany smak ciasta drożdżowego. Przepis genialny :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 1 lat temu
    Drożdżówka wychodzi świetna! Świetnie rośnie i wyśmienicie smakuje! Dziewczyny bierzcie sie do pracy:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    barBa · 1 lat temu
    Bardzo proste do zrobienia i bardzo dobre.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marysia · 1 lat temu
    Super przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kowi · 2 lat temu
    Rewelacyjny przepis, najprostsze ciasto z możliwych, nawet za bardzo mieszać nie trzeba! Właśnie wyjełam z piekarnika u juz zostało częsciowo zjedzone! super poproszę więcej takich super przepisów!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 2 lat temu
    Witam serdecznie, czy można mrozić ciasto drożdżowe z jabłkami ? z góry dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    lusia · 2 lat temu
    witam przepis rewelacyjny wlasnie upieklam pychota:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 3 lat temu
    Przepis rewelacyjny, moja pierwsza w życiu drożdżówka z rabarbarem i truskawkami i jest czad! rewelacja! zajadam się na ciepło!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    baba · 3 lat temu
    Witam. Jeżeli dodaję owoce typu truskawki, jagody, rabarbar, to czy należy e docisnąć do ciasta, czy tylko położyć na nim?
    Dziękuję za odp :)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    andrzej · 3 lat temu
    wypiekałem drożdżówki już kilka ładnych lat wstecz, ale jestem pod wrażeniem!!! FANTZJA....pięknie wyrosła, spód brązowy zarumieniona z konfiturą wiśniową(własny wyrób)i kruszonką .Pulchna ,sprężysta ,chrupiąca cieniuteńka powłoczka ,środek delikatnie wilgotny - bajka .DZIEKUJĘ i gratuluję!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 3 lat temu
    właśnie zrobiłam ciasto teraz czekam aż wyrośnie mam nadzieję,że wyjdzie bo obiecałam mężowi że dostanie do pracy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anita · 3 lat temu
    Witam

    Przepis super :-) W przeciągu tygodnia piekłam drożdżówkę dwa razy, pycha ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 3 lat temu
    Świetny przepis. Ciasto zawsze się udaje. Wypróbowałam je już chyba z wszystkimi rodzimymi owocami. Pyszności ☺ dziękuję ☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    @nia · 3 lat temu
    do końca nie mogłam uwierzyć, że coś wyjdzie... a wyszło, i to wyszło pysznie! polecam przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Radosława · 3 lat temu
    Witam serdecznie! Jestem nowa i mam dwie lewe ręce do ciast, szczególnie do drożdzowych. Ale przeczytałam komentarze dziewczyn i stwierdziłam że jeżeli to ciasto mi się nie uda...to już nigdy nie spróbuje:). Więc....czekam te 4 godziny...:). Napiszę co mi wyszło;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 lat temu
    A więc, piekę dość dużo i już od dawna ale do drożdżowych nigdy nie miałam "ręki". I proszę z tego przepisu wyszło bardzo ładne i dobre ciasto Zrobiłam ze śliwkami. Dziękuje za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 4 lat temu
    drożdżówka pycha, wszystkim smakowało, robi się łatwo, szybko i bezboleśnie, bardzo dziękuję za super przepis:) pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 4 lat temu
    Kapitalna drożdżóweczka! Kiedyś robiłam drożdżówki wg przepisów typu *wyrabiać ciasto 1000 razy ręką* i dlatego robiłam je rzadko. Ostatnio coś mnie wzięło i znalazłam ten przepis-rewelacja! Prosty, bez męczarni nabijania powietrza w ciasto, kwestia rozpoczęcia rano i upieczenia koło południa. Przesadziłam tylko z ilością jabłek i kruszonki na wierzchu i musiałam dopiekać jeszcze ok.25 min ale i tak jest pyyyyyyyyyszne!!! Dzięki i polecam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 4 lat temu
    Mój hit! Od tygodnia codziennie eksperymentuje z tym ciastem- robiłam już z truskawkami, gruszkami i czereśniami. Zdecydowanie z gruszkami najlepszy. Uwielbiam sposób jego wykonania i cudowną jego puszystość szczerze polecam wypróbować na pewno się nie zawiedziecie! A jutro w końcu slonecznikowiec po tygodniu drozdzowego

Polub nas na ...

Początek strony