Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
48 Komentarzy

Wilgotne ciasto piernikowe

Ciasto to nazwałam "Ciastem piernikowym", a nie piernikiem, ponieważ nie zawiera ono miodu. Jest to więc "prawie" piernik. Dla mnie dobry piernik nie może być suchy. Ten jest z dodatkiem całego słoika dżemu, dzięki któremu ciasto jest wilgotne, a dzięki przyprawom korzennym bardzo aromatyczne. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Jest gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. Pozostaje wilgotne przez ok. 3 dni.

Polecam wypiek w okresie świąt Bożego Narodzenia.

Przed przystąpieniem do pracy, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 125g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 250ml mleka
  • 420g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 1 słoik dżemu (= 450g, dałam dżem wiśniowy)
  • ewentualnie czekolada lub polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

  1. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ubijając dodawać po kolei po jednym jajku.
  2. Mąkę wymieszać z sodą, kakao i przyprawą korzenną. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo wymieszaną mąkę na przemian z mlekiem. Na końcu dodać stopniowo dżem.
  3. Ciasto wyłożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką lub bułką tartą.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe.
  5. Ciasto można polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną w kapieli wodnej czekoladą.
zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50-60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Wilgotne ciasto piernikowe

Wilgotne ciasto piernikowe

Wilgotne ciasto piernikowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Myniolinko [/b] dokładnie, chcę zdążyć do Świąt :-* , a siostra na mnie jeszcze naciska, bo uwielbia pierniki ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    myniolinka · 9 lat temu
    najważniejsze, że wilgotne! nie cierpię suchych pierników.. z przepisu nie omieszkam skorzystać pozdrawiam
    ps. testuj te pierniki bo Święta tuż tuż i będzie jak znalazl
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Sisters4cooking, Cukrowa Wróżko, Majanko [/b] dziękuję :-)
    [b]Karmelitko[/b] mam zamiar przetestować parę przepisów na piernik. Właśnie przeczuwałam, że z dżemem może wyjść fajny ;-)
    [b]Cezonia[/b] można i w kącie :lol: Jak ja bym patrzyła tylko na męża i dzieci to bym piekła tylko suche babki i ciasteczka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Cezonia · 9 lat temu
    I co ja biedna mam zrobić jak mój mąż nie lubi piernika ?
    (Jeść sama w kącie )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka. · 9 lat temu
    zawsze wykorzystuję dżem! ;] wtedy ciasto jest niebywałe w smaku. a Twoje wygląda naprawdę kusząco ;]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 9 lat temu
    Pysznie wygląda! Uwielbiam takie wilgotne aromatyczne ciasta, zachciało mi się piernika:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Cukrowa Wróżka · 9 lat temu
    Podoba mi się ten pomysł z dżemem..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sisters4cooking · 9 lat temu
    też lubię, gdy piernik nie jest suchy. Twój wygada pysznie!

Polub nas na ...

Początek strony