Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
52 Komentarzy

Wilgotne ciasto piernikowe

Ciasto to nazwałam "Ciastem piernikowym", a nie piernikiem, ponieważ nie zawiera ono miodu. Jest to więc "prawie" piernik. Dla mnie dobry piernik nie może być suchy. Ten jest z dodatkiem całego słoika dżemu, dzięki któremu ciasto jest wilgotne, a dzięki przyprawom korzennym bardzo aromatyczne. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Jest gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. Pozostaje wilgotne przez ok. 3 dni.

Polecam wypiek w okresie świąt Bożego Narodzenia.

Przed przystąpieniem do pracy, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 125g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 250ml mleka
  • 420g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 1 słoik dżemu (= 450g, dałam dżem wiśniowy)
  • ewentualnie czekolada lub polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

  1. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ubijając dodawać po kolei po jednym jajku.
  2. Mąkę wymieszać z sodą, kakao i przyprawą korzenną. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo wymieszaną mąkę na przemian z mlekiem. Na końcu dodać stopniowo dżem.
  3. Ciasto wyłożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką lub bułką tartą.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe.
  5. Ciasto można polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną w kapieli wodnej czekoladą.
zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50-60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Wilgotne ciasto piernikowe

Wilgotne ciasto piernikowe

Wilgotne ciasto piernikowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika z Włocławka · 5 lat temu
    Przepis idealny.Doskonale dobrane składniki.Wyszedł śliczny i przepyszny.
    Szybko znikł z naszego stołu,godny polecenia :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Izo[/b] najlepiej nie wyciągać ciasta z piekarnika, bo niedopieczone może opaść, tylko delikatnie je wysunąć, sprawdzić patyczkiem i jeśli jest wilgotne w środku to piec dalej.
    Co do miksera, to zgadzam się, że są takie które na najniższyć obrotach dalej miksują szybko. Ja mam jeden taki mikser ręczny i używam go tylko do ubijania piany, bo do wmieszania np. mąki się nie nadaje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 5 lat temu
    A ja po godzinie wyjęłam z piekarnika, wyglądało ładnie...po włożeniu patyczka okazało się, że w środku płyn :| Starałam się robić wszystko jak w przepisie...czy możliwe jest, że mam za szybki mikser ? Bo nawet na tych najwolniejszych obrotach działa dosyć szybko. Na koniec musiałam mieszać ręcznie bo mikser prawie by się spalił z wysiłku :/

    Wstawiłam jeszcze do piekarnika, ale chyba się nie uratuje :/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    joanna · 5 lat temu
    Brzmi i wygląda smakowicie. Bardzo zbliżony przepis do tego który ja wykorzystuje namiętnie przy niemal każdej okazji.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Magdaleno[/b] całe ciasto można przygotować używając miksera z trzepakami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    magdalena · 6 lat temu
    cukier mam ucierac mozdzierzem czy wystarcza widelki w mikserze do ciezkiego ciasta???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    martyna · 6 lat temu
    ja nie dodaję dżemu ponieważ ja mam pomysł żeby to ciasto posmarować nutellą i na bokach położyć żelki lub jakieś owoce polecam.
    :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 6 lat temu
    Jak myślicie. Lepszy będzie dżem czy powidła wiśniowe?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ola · 6 lat temu
    A może być polewa tofii czy to nie pasuje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 6 lat temu
    właśnie to ciasto jest moim ulubionym jak mam coś zrobić na szybko, zawsze wilgotne, a dżem jest tu właśnie kluczowym składnikiem, mam zwiększoną ilość składników u nas ciasta musi być dużo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 6 lat temu
    Czy dadanie dżemu do ciasta jest konieczne? Nie można go przekroić i posmarować?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mniam · 6 lat temu
    Ciasto pycha Użyłam mniej dżemu - jaki miałam słoik, tyle wpakowałam - ok. 300 gr. i wyszło.
    Dżem porzeczkowy, trochę pesteczki wyczuwalne, więc następnym razem spróbuję z innych owoców.
    U mnie musiało się piec godzinę i 15 min., pewnie taki mam piekarnik.
    Ciasto nie jest za słodkie - mnie to bardzo pasuje.
    Ogólnie - znalazłam sposób na zużycie dżemów, których fanką nie jestem i nie wiedziałam co zrobić z zapasami :))
    Wielkie dzięki za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 7 lat temu
    ja właśnie czekam na mój wypiek, zobaczymy co z niego wyjdzie hehe ponieważ włożyłam je do piekarnika i po chwili uświadomiłam sobie że nie dodałam przyprawy do piernika i była szybka akcja z przelewaniem, mieszaniem i ponownie do piekarnika:/ ehh
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 7 lat temu
    wyszło naprawdę super, ja dodałam orzechy włoskie i na drugi raz dodam więcej cukru bo jest za mało słodkie, chyba że się doda grubą warstwę rozpuszczonej czekolady na wierzch ( ja tak zrobiłam, żeby uratować ciasto). Zniknęło od razu!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kochamfistaszki · 7 lat temu
    re-we-la-cja! nie przeszkodził nawet fakt, że w momencie gdy surowe ciasto wylądowało wygodnie w foremce uświadomiłam sobie, że nie dodałam dżemu! więc z powrotem ciasto z foremki do miski plus dżem, wymieszałam i znów do foremki;) polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 7 lat temu
    Dziękuję za odpowiedź. Jutro będę próbować Mam nadzieję, że wyjdzie Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Karolino[/b] osobno przygotuj sobie miseczkę, w której wymieszasz mąkę z sodą, kakao i przyprawami.
    Ucierasz margarynę z cukrem, następnie dodajesz po jednym jajku. (To wszystko robisz na najwyższych obrotach). Teraz zmniejszasz obroty miksera i dodajesz składniki z miseczki na przemian z mlekiem. Na końcu dajesz dżem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 7 lat temu
    Czy punk 1 i 2 mieszamy ze soba po zrobieniu punktu 2? czy do puntu 1 dodajemy w jednej formie dalej skladniki z punktu 2
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Aniu[/b] przy takich ciastach należy postępować jak przy babkach. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Margaryna, cukier i jajka powinny być dobrze ubite. Natomiast mąka wymieszana z resztą składników należy mieszać na małych obrotach miksera tylko do połączenia składników.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 8 lat temu
    moje ciasto wyszło bardzo zbite w środku.. jakby zakalec w całym cieście co może być tego przyczyną?

Polub nas na ...

Początek strony