Szybki blok czekoladowy
Ocena użytkowników: 5 / 5
Pyszny blok czekoladowy. Bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Wystarczy połamać orzechy i herbatniki, wymieszać z resztą składników, owinąć w folię i wstawić do lodówki.
Tak dobry, że nie potrafiłam mu się oprzeć :)
Składniki:
- 400g herbatników
- 200g orzechów włoskich
- 200g masła
- 100g cukru
- 3 łyżki kakao
- 100ml mleka
Sposób przygotowania:
- Herbatniki i orzechy połamać na małe kawałki i razem wymieszać. (Można je włożyć do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka połamać, tylko nie za drobno).
- Mleko, cukier i kakao wymieszać i zagotować. Dodać masło i rozpuścić je ciągle mieszając. Masę dodać do herbatników i orzechów i dobrze wymieszać.
- Masę wyłożyć na folię spożywczą i uformować w kształcie wałka, zawinąć w folię i wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godziny. (Zrobiłam 2 mniejsze wałeczki).
- Gdy masa będzie twarda, pokroić nożem na plasterki.
Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, „Süße Wurst”.
Czas przygotowania: |
około 20 min. | |
Czas oczekiwania: |
2 godz. | |
Trudność: | proste | |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy jeżeli masa byłaby za luźna można dodać trochę mąki?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie, ponieważ bloku nie pieczemy.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.mi niestety nie wyszedl....jest miekki, trzeba jesc lyzeczką i meeega slodki
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, dzisaj robilam pierwszy raz. Wyszedl rewelacyjny- tak sądzą moje króliki doświadczalne :) ja nie jadlam, dieta niestety... :) zalaczam zdjecie wyrobu i polecam kazdemu !. Dzieki za przepis oby wiecej takich:)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.W związku z ilością herbatników (400 g) musiałam zrobić podwójną masę z mleka, cukru i kakao i masła, bo pierwsza ledwo pokryła mi te herbatniki z dodatkami (nie miało zatem najmniejszych szans, by wyglądać tak jak na zdjęciach). Całe szczęście, że miałam w domu zapasowe masło. Przepis powinien być dostosowany do masy płynnej - herbatników w powyższym przepisie powinno być max 250 gram. Na pewno nie 400. Teraz czekam, by zobaczyć jak wyszło.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.[b]Lifko[/b] tak, tylko wyłóż ją folią spożywczą.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.a czy można masę wlać do podłużnej blachy zamiast zawijać ją w folię?
- {"set":null,"list":{"2":3,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wszystko ilościowo z przepisu, niestety zamiast masy wyszła ciecz.
- {"set":null,"list":{"5":1,"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.a mi nie wyszło, w ogole się nie ścięła ta masa, nie wiem co zrobilam źle... ;/
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Na tym blogu wszystko jest nie tak. Zobacz ilu osoba to nie wyszło. Ja dwa razy dałam zrobić z siebie głupa. Nie polecam przepisów z tej strony. Straciłam pieniądze bo czas to trudno ale wydatek był i nic z tego nie zostalo
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ilekroć robię ten blok czekoladowy z tego przepisu, zawsze mi wychodzi.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.właśnie wstawiłam blok do lodówki, dałam połowę herbatników, bo tylko tyle miałam, ale wydaje się, że będzie w sam raz ;) dziękuję za łatwy i szybki przepis :) a do tego taki pyszny!
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.a czy zamiast masła może być margaryna :-*
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.w żadnym razie
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bardzo pyszny blok! Wczesniej robilysmy z mlekiem w proszku, ale ten przepis jest o wiele latwiejszy i tanszy! Jedynie uzylysmy mniej cukru, zeby nie bylo za slodkie :) Mialysmy tez troche za malo masy wiec roztopilysmy troszke masla (lyzeczke) z mlekiem i kakao. Aby masa nie wsiakala w ciasteczka to proponuje odczekac chwile az masa ostygnie i dopiero dodac ciasteczka :) Pozdrawiam i BARDZO DZIEKUJE ZA SUPER PRZEPIS :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.[b]Justyno[/b] myślę, że tak. Tylko musisz ich dodać na oko, bo one są lżejsze od herbarników.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy do bloku zamiast herbatników można dać suche wafelki?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.[b]Aniu[/b] proporcje są prawidłowe. Podaję link do oryginały: [url="http://www.chefkoch.de/rezepte/819701186480470/Suesse-Wurst.html"]Kliknij na ten link[/url]
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Moim zdaniem w przepisie są nieprawidłowe proporcje. Użyłam tylko 1/3 połamanych herbatników i nie wyszedł mi żaden blok czekoladowy tylko herbatniki oblepione czekoladą
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mam to samo
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszły mi herbatniki w czekoladowej zalewie, masa czekoladowa była bardzo leista i wsiąkła w ciasteczka. Co mogło pójść nie tak?
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":0,"6":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.[b]Agnieszko[/b] formujesz od razu.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy masę należy formować od razu, na gorąco? Czy powinno się poczekać aż nieco przestygnie? Pozdrawiam
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.aż mi ślinka cieknie :cry:
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pyszny jest ten blok czekoladowy.Dziękuę!!
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bardzo łatwy i szybki blok. Dodałam trochę mniej ciastek "na oko". Wyszedł przepyszny. Polecam
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się