Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
61 Komentarzy

szybki blok czekoladowy

Pyszny blok czekoladowy. Bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Wystarczy połamać orzechy i herbatniki, wymieszać z resztą składników, owinąć w folię i wstawić do lodówki.
Tak dobry, że nie potrafiłam mu się oprzeć :)

Składniki:

  • 400g herbatników
  • 200g orzechów włoskich
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 100ml mleka

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki i orzechy połamać na małe kawałki i razem wymieszać. (Można je włożyć do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka połamać, tylko nie za drobno).
  2. Mleko, cukier i kakao wymieszać i zagotować. Dodać masło i rozpuścić je ciągle mieszając. Masę dodać do herbatników i orzechów i dobrze wymieszać.
  3. Masę wyłożyć na folię spożywczą i uformować w kształcie wałka, zawinąć w folię i wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godziny. (Zrobiłam 2 mniejsze wałeczki).
  4. Gdy masa będzie twarda, pokroić nożem na plasterki.

Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, „Süße Wurst”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

2 godz.
trudnosc Trudność: proste
koszt Koszt: średni

szybki blok czekoladowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwka · 6 lat temu
    Bardzo łatwy i szybki blok. Dodałam trochę mniej ciastek "na oko". Wyszedł przepyszny. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sylwia · 6 lat temu
    mi tak samo nie wyszedl, za duzo herbatnikow, dorobilam masy ale i tak jej bylo za malo, nie wiem jak innym wychodzi;/bo mi wyszly herbatniki o smaku czekoladowym
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Olu[/b] normalne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 6 lat temu
    witam, a mleko to jakie normalne czy w proszku ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Adam · 6 lat temu
    Ten blok nie gęstnieje nie wiem dla czego proszę o pomoc...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Amatorka · 6 lat temu
    Właściwie to był mój pierwszy "wypiek". Wyszedł świetny! Z tym, że ja zamiast orzeszków dodałam 100g rodzynek. Herbatników dodałam tylko 300g. O smaku kakaowym. A całość polałam kakaowym lukrem i ozdobiłam kolorową posypką i kokosem. Wspaniały przepis. Szybki, prosty, tani, smakowity. Dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Elwira · 6 lat temu
    Troszeczkę kleisty ale przepyszyny zniknął szybko
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 6 lat temu
    nie chcąco pomyliłam się w ilości herbatników zamiast 400g kupiłam 250g ale i tak był przepyszny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 6 lat temu
    :-) No naprawdę pszyny deser i pyszny szczerze bardzo latwy a koszt niewielki . Ale bylam pod wrażeniem dlatego że ten deser zrobila mi moja 10 letnia córcia na siepodziankę Naprawdę super deserek:) Pozdrwaiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monika8507 · 6 lat temu
    Potwierdzam że jest pyszny i potwierdzam że jest szybki kolejny idealny przepis tani prosty i bardzo smaczny. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda M. · 6 lat temu
    mi za pierwszym razem na margarynie nawet wyszedł....był super i akurat za drugim razem coś nie tak chyba było z margaryną bo mi się chyba zważyła-tak myślę bo zaczął tłuszcz wypływać z bloku-ale i tak był pyszny i twardy :P
    dlatego chyba lepiej wybierać masełko
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 6 lat temu
    Witam!robiłam wczoraj blok z tego przepisu i moim zdaniem jest za dużo herbatników i kakao,ale każdy ma ma swój smak.Ja włożyłam masę to pojemnika plastikowego wyłożonym folią aluminiową i boki się nie zsiadły i nie jest taki jak powinien być.Nie wiem dlaczego.Może ktoś wie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izka · 6 lat temu
    Juz mi slinka leci, wlasnie go wyciagam z lodowy.Nie wiem jak wam moze wychodzic za twardy lub za miekki ,mnie wyszedl za pierwszym razem idealnie dzieki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 6 lat temu
    Super przepis. Naprawdę polecam. Już dawno nie jadłam czegoś tak pysznego!!! Zrobienie zajęło parę minut i kosz bardzo niski. Robiłam wcześniej blok czekoladowy z mlekiem w proszku, ale ten jest o niebo lepszy!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Veronica · 7 lat temu
    przepis zaskakujący, zazwyczaj spotyka mleko w proszku, co znacznie podraża koszt produkcji. Jednak zdecydowałam się go zrobić i wyszło znakomicie! tylko dodałam jedną zmianę: żeby sie nie brudziło włożyłam masę pomiędzy wafle, mmm pycha , dzięki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Emilio[/b] porównałam oryginalny przepis i wszystkie składniki się zgadzają. Powinno być dobrze, Poczekaj parę godz. jak masa poleży w lodówce to zgęstnieje. Dałaś prawdziwe masło bez dodatku oleju? Ostatnio Marta pisała, że jej się znowu kruszył, czyli wyszedł za suchy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emilia · 7 lat temu
    Masa kakaowa wyszla niestety bardzo rzadka. Nie da sie jej zupelnie uformowac w waleczki. Musialam przelac do szklanej formy. Podana ilosc orzechow i herbatnikow wydaje mi sie zbyt duza jak na ilosc masy kakaowej. Moze czegos brakuje w tym przepisie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    hmmm, nie powinien się kruszyć. Wygląda na to, że miał za mało płynnych składników. Jeśli tak się dzieje, to można dodać troszkę więcej mleka lub masła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marta · 7 lat temu
    mi sie bardzo kruszył, nie mogłam go w ogóle pokroić, czym to może być spowodowane?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    W tym przepisie należy użyć zwykłe mleko.

Polub nas na ...

Początek strony