Murzynek z gruszkami i kremem budyniowym

Kakaowe ciasto z gruszkami, wzbogacone o lekki krem budyniowy. Krem budyniowy zrobiony jest z budyniu waniliowego i bitej śmietany, która nadaje mu lekkości. Można oczywiście zrezygnować z kremu, jeśli potrzebujemy szybkie ciasto. Dla mających nieco więcej czasu polecam z kremem, dzięki, któremu ciasto jest wyjątkowe i eleganckie.

Ciasto jest wysokie i puszyste. Ma ok. 6,5 cm z kremem.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto kakaowe:

  • ok. 1 kg dojrzałym, miękkich gruszek
  • 1 cytryna
  • 375 g masła, temperatura pokojowa
  • 370 g cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu rumowego (opcjonalnie)
  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 375 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (z lekką górką)
  • 60 g kakao
  • 120 ml mleka, temperatura pokojowa

Krem budyniowy:

  • 4 listki żelatyny (lub 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 750 ml mleka
  • 2 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (każde po ok. 37- 40g)
  • 2 łyżki cukru
  • 300 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej

Dekoracja:

  • 50 g czekolady (u mnie gorzkiej)
  • posiekane orzechy np. pekan, włoskie, pistacje

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Może być większa forma, ponieważ ciasto jest wysokie). Odstawić na bok.
  2. Gruszki umyć, osuszyć, obrać, pokroić w ósemki i wyciąć środki. Skropić sokiem z cytryny.
  3. Przygotować ciasto kakaowe: W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać.
  4. Miękkie masło miksować z cukrem, szczyptą soli i ewentualnie aromatem rumowym ok. 5 minut na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Następnie dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku, przy czym każde jajko miksować ok. 2 minut.
  5. Zmniejszyć obroty miksera na niskie. Wymieszaną mąkę dodawać do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  6. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  7. Na cieście ułożyć pokrojone gruszki.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka ok. 1 godziny, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg 160°C). Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie do ostygnięcia.

2

  1. Przygotować krem budyniowy: Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Odstawić na bok do napęcznienia.
  2. Ok. 125 ml mleka wymieszać z budyniami w proszku, najlepiej przy użyciu trzepaczki. Resztę mleka zagotować z cukrem, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Dodać rozmieszane budynie i zagotować, mieszając trzepaczką. Ciągle mieszając, gotować 1 minutę, aż budyń zgęstnieje. Ściągnąć garnek z pieca i dodać napęczniałą żelatynę (jeśli jest w listkach, to wyciągnąć ją z wody), mieszając, aby rozpuściła się w budyniu. Budyń ostudzić w zimnej wodzie, mieszając od czasu do czasu.
  3. Śmietankę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie trzepaczką do chłodnego budyniu.
  4. Krem budyniowy wyłożyć na ciasto gruszkowe. Ciasto wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, aby krem stężał.
  5. Czekoladę posiekać, roztopić w kąpieli wodnej i udekorować nią ciasto. Posypać posiekanymi orzeszkami.
  6. Ciasto przechowywać w lodówce ze względu na krem, ale przed podaniem polecam wyciągnąć je wcześniej z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej.

Źródło: Na podstawie przepisu z gazety: "Versunkene Kuchen".

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Murzynek z gruszkami i kremem budyniowym Murzynek z gruszkami i kremem budyniowym Murzynek z gruszkami i kremem budyniowym