Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Gruszkowe ciasto z budyniem

To taki murzynek z gruszkami wzbogacony o lekki krem budyniowy. Można oczywiście zrezygnować z kremu, jeśli potrzebujemy szybki placek. Dla mających nieco więcej czasu polecam z kremem, dzięki, któremu ciasto jest wyjątkowe i eleganckie.

Składniki:
Ciasto:

  • 8 dojrzałym, miękkich gruszek (około 1250g)
  • Sok z cytryny
  • 375g masła
  • 370g cukru
  • szczypta soli
  • parę kropelek aromatu rumowego
  • 6 jajek
  • 375g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60g kakao
  • 120ml mleka (temperatura pokojowa)

Krem:

  • 4 listki żelatyny (= 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 750ml mleka
  • 2 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 300ml słodkiej śmietany 30- 36%

Do dekoracji:

  • 50g czekolady (dałam gorzką)
  • posiekane pistacje

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyć, obrać, wyciąć środki i pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki (tj. ćwiartki można jeszcze przekroić na pół). Skropić sokiem z cytryny.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem, solą i aromatem rumowym na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, przy czym każde jajko miksować około 2 minut.
  3. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.  
  4. Zmniejszyć obrotu miksera. Wymieszaną mąkę dodać do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Nie miksować  długo, tylko do połączenia składników.
  5. Ciasto przełożyć  do formy prostokątnej (około 40x 30cm. U mnie 35x24cm, ale można spokojnie użyć większą formę, bo ciasto wyszło wysokie.) wyłożonej papierem do pieczenia. Można formę najpierw posmarować margaryną i dopiero wyłożyć papier, wówczas papier nie będzie się ślizgał. Na cieście ułożyć pokrojone gruszki.  
  6. Piec w nagrzanym piekarniku około 40- 45 minut w temperaturze 180°C. (Termoobieg 160°C.)
  7. W międzyczasie namoczyć żelatynę.
  8. Około 10 łyżek mleka wymieszać z budyniami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Dodać wymieszane budynie. Ciągle mieszając, pogotować chwilkę (ok. 1 min), aż budyń zgęstnieje. Odstawić garnek z budyniem na bok. Dodać żelatynę i mieszając rozpuścić ją w budyniu. Budyń ostudzić w zimnej wodzie od czasu do czasu mieszając.
  9. Śmietanę ubić na sztywno.
  10. Ostudzony budyń ponownie zamieszać i delikatnie wmieszać ubitą śmietanę. Krem budyniowy wyłożyć na ciasto gruszkowe. Ciasto wstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki.
  11. Czekoladę rozpuścić z kąpieli wodnej i udekorować nią ciasto. Posypać pistacjami.

Przepis pochodzi z gazety: „Versunkene Kuchen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40- 45 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ponad 2 godz.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Gruszkowe ciasto z budyniem

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony