Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Gruszkowe ciasto z budyniem

To taki murzynek z gruszkami wzbogacony o lekki krem budyniowy. Można oczywiście zrezygnować z kremu, jeśli potrzebujemy szybki placek. Dla mających nieco więcej czasu polecam z kremem, dzięki, któremu ciasto jest wyjątkowe i eleganckie.

Składniki:
Ciasto:

  • 8 dojrzałym, miękkich gruszek (ok. 1250g)
  • sok z cytryny
  • 375g masła
  • 370g cukru
  • szczypta soli
  • parę kropelek aromatu rumowego
  • 6 jajek
  • 375g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60g kakao
  • 120ml mleka (temperatura pokojowa)

Krem:

  • 4 listki żelatyny (= 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 750ml mleka
  • 2 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 300ml słodkiej śmietany 30- 36%

Do dekoracji:

  • 50g czekolady (dałam gorzką)
  • posiekane pistacje

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyć, obrać, wyciąć środki i pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki (tj. ćwiartki można jeszcze przekroić na pół). Skropić sokiem z cytryny.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem, solą i aromatem rumowym na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, przy czym każde jajko miksować ok. 2 minut.
  3. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.  
  4. Zmniejszyć obrotu miksera. Wymieszaną mąkę dodać do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Nie miksować  długo, tylko do połączenia składników.
  5. Ciasto przełożyć  do formy prostokątnej o wymiarach ok. 40x 30cm, wyłożonej papierem do pieczenia (U mnie 35x 24cm, ale można spokojnie użyć większą formę, bo ciasto wyszło wysokie). Można formę najpierw posmarować margaryną i dopiero wyłożyć papier, wówczas papier nie będzie się ślizgał. Na cieście ułożyć pokrojone gruszki.  
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C. (Termoobieg 160°C).
  7. W międzyczasie namoczyć żelatynę.
  8. Ok. 10 łyżek mleka wymieszać z budyniami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Dodać wymieszane budynie. Ciągle mieszając, pogotować chwilkę (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Odstawić garnek z budyniem na bok. Dodać żelatynę i mieszając rozpuścić ją w budyniu. Budyń ostudzić w zimnej wodzie od czasu do czasu mieszając.
  9. Śmietanę ubić na sztywno.
  10. Ostudzony budyń ponownie zamieszać i delikatnie wmieszać ubitą śmietanę. Krem budyniowy wyłożyć na ciasto gruszkowe. Ciasto wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
  11. Czekoladę rozpuścić z kąpieli wodnej i udekorować nią ciasto. Posypać pistacjami.

Przepis pochodzi z gazety: „Versunkene Kuchen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40- 45 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ponad 2 godz.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Gruszkowe ciasto z budyniem

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (24)

  1. Weronika

Ciasto jest przepyszne!
Na początku zrobił mi się zakalec i pomyślałam, że źle połączyłam składniki, ale po dodaniu wszystkiego wyszła gładka, jednolita masa.
Ciasto wyszło bardzo wysokie i puszyste, a masa budyniowa i murzynek świetnie się...

Ciasto jest przepyszne!
Na początku zrobił mi się zakalec i pomyślałam, że źle połączyłam składniki, ale po dodaniu wszystkiego wyszła gładka, jednolita masa.
Ciasto wyszło bardzo wysokie i puszyste, a masa budyniowa i murzynek świetnie się równoważą.
Polecam!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Aga

Pani Joanno ciasto wygląda obłędnie. Zrobiłam je na Swięta, nie miałam pistacji, więc użyłam posypki. Pozdrawiam.[img]http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1439471946345704&set=p.1439471946345704&type=1&theater[/img]

  Załączniki
 
  1. Joanna

Angelo tak. Większe owoce najlepiej pokroić na kawałki (tak jak gruszki w przepisie).

  Załączniki
 
  1. Angela

Czy zamiast gruszek można dodać inne owoce, np. śliwki? Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. sylwetka

sprawdzone, świetne

  Załączniki
 
  1. Joanna

Bożeno pulchne.

  Załączniki
 
  1. Bożena

Chciałabym się dowiedzieć czy to ciasto kakaowe wychodzi pulchne a nie zbite?

  Załączniki
 
  1. Janek87

Bardzo dobre ciasto, szczególnie dla miłośników gruszek i pieczenia . Zmodyfikowałem tylko jedną rzecz , dodałem jedną dużą łyżkę syropu paola o smaku gruszkowym na rzecz minimalnie mniejszej ilości cukru , wyszło przepyszne!

  Załączniki
 
  1. Joanna

Angeliko tak, całe jajka.

  Załączniki
 
  1. Angelika

Ciasto wygląda pięknie, mam zamiar je zrobić na roczek córeczki, mam tylko jedno pytanie do ciasta. Do ciasta idą 6 całych jaj, tak? bez oddzielania na żółtka i białka?

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony