Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
41 Komentarzy
Babówka

Ciasto drożdżowe z kakao. Ciasto mojego dzieciństwa. Piekła je bardzo często moja babcia, co najmniej raz w tygodniu i było uwielbiane przez wszystkich. To chyba najbrzydsze ciasto na stonie, a jednocześnie jedno z najsmaczniejszych. Podczas pieczenia kakao z masłem znajdujące się w środku po prostu rozsadza ciasto. Pęka gdzie mu się podoba. Im więcej damy nadzienia, tym prawdopodobieństwo pęknięcia większe ;). Koniecznie muszę wam zdradzić, że właśnie w miejscu pęknięcia ciasto jest najpyszniejsze. Dlatego nie żałuję nadzienia i nie przejmuję się jego wyglądem. Spróbujcie. To niebanalna, swojska i tania drożdżówka. Może nie dla gości, ale do domowników gorąco polecam.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 250 ml mleka
  • 1 duża, kopiata łyżka masła lub margaryny (tłuszcz roztopić)

Nadzienie:

  • 240 g słodkiego kakao typu Nesquik (Może być też zwykłe kakao, patrz uwagi)
  • 130 g zimnego masła

Dodatkowo:

  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5- 7 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, dodać płynny tłuszcz i wyrobić ciasto (ręcznie ok. 10 minut lub przy użyciu robota kuchennego). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na prostokąt o wielkości ok. 50x 40cm. Ciasto posypać kakao (pozostawiając spore odstępy od brzegów). Na kakao rozłożyć wiórki z masła.

2

  1. Ciasto zwinąć w roladę, dobrze sklejając boki i złączenie. Roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając ją w podkowę i złączeniem do dołu.

3

  1. Całe ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

4

Uwaga:

  • Zamiast słodkiego kakao można użyć zwykłe, gorzkie tylko należy je wtedy posypać jeszcze cukrem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 17

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Babówka

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    bogda · 6 lat temu
    "KAKAOWIEC" - :-) to najpiękniejszy zapach pieczonego ciasta z dzieciństwa .Ciasto Babci Agnieszki :-) Dla mnie mimo,że taki skromny i "swojski" zawsze będzie NR.1 Na święta i na co dzień - NAJLEPSZY . Czy komuś może udało się kupić to ciasto w cukierni ???? z makiem są w każdej,a z kakaem jeszcze nie spotkałam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    carolans · 6 lat temu
    Dziękuję za świetny przepis Wypróbowaam przeróżne "zawijańce" i zdecydowanie Twój jest najlepszy (tylko masla też daję ciut mniej, tak "na oko").
    Genialny sposób z takim pólplynnym wnętrzem, dodaję do ulubionych pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 6 lat temu
    To była moja pierwsza próba z ciastem drożdzowym- rezultat DOSKONAŁY . Jedyny minus był taki, że na drugi dzień musiałam zrobić kolejną porcję-tyle, że tym razem podwoiłam ilość składników ( a i tak było mało....)Dałam tylko mniej masła bo za pierwszym razem pływało mi w foremce he he Jak zwykle dokładność tych przepisów pozwoliła na mój kolejny udany debiut. Pięknie dziękuję!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    pamka · 7 lat temu
    mam pytanko odnośnie drozdzy: mogą byc sypkie(instant)?, ile ich dodac? twoja buleczka przepiękna i smakowicie wygląda;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lonka · 7 lat temu
    U nas w rodzinie pieka to zawsze babcia, wspomnienie z dzieciństwa :). Super że dodaaś ten przepis bo waśnie mam zamiar też spróbować to upiec dla córki. Aha u nas babci nazywala to KAKALAK :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Elżbieta · 8 lat temu
    Ciasto tak pięknie wyrosło,że upiekłam wielką niczym tłusty prosiak "babówe".To bardzo luksusowa wersja babówki z dzieciństwa (nazwa funkcjonująca również na Śląsku Cieszyńskim podobnie jak buchta).Pyszny antydepresant kiedy zamiast upalnego lata panuje jesień.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    dharekh · 9 lat temu
    Miłe wspomnienia z tą babówką. Babcia wcześniej robiła z gorzkim kakaem posypanym cukrem. Pewnego dnia miałem straszną chęć na babówkę, a w domu był tylko nesquik, zaproponowałem babci zrobić je właśnie z tym kakaem no i tak już zostało Nie jadłem Asiu Twojej babówki ale mam nadzieję kiedyś spróbować
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 5 miesięcy temu
      Nie wiedziałam Darku, że to twoja zasługa, że babcia zmieniła kakao. Fajnie się dowiedzieć Przy najbliższej okazji upiekę specjalnie dla ciebie i powspominamy babcie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marek · 9 lat temu
    nie przypuszczałem że odnajdę przepis na moje rodzinne ciasto w necie ale widać że nie tylko u mnie w rodzinie to rodzinny przepis i dobrze babcia nazywała je dumnie "ciasto z kakaem" tak mówiła przypomina mi ono najlepsze chwile
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaś · 9 lat temu
    nazwa jest świetna! przepis zapisuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosiaa99 · 9 lat temu
    O mniam! Swietne, do kawy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joasia · 9 lat temu
    Upieklam,ciasto wyszlo przepyszne,pulchniutkie nie za slodkie. Wspaniale wyrabia sie w maszynie do chleba (dalam 20g.suchych drozdzy).Z nuttela smakuje wspaniale.
    Dziekuje za przepis :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 9 lat temu
    nie dość, że nazwa fajna, to jeszcze tak pysznie się prezentuje!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 9 lat temu
    Świetne to ciasto! A nazwa bardzo mi się podoba:) Zapisuję przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joasia · 9 lat temu
    Zaraz zabieram sie do robienia tego ciasta,sprobuje wyrobic w maszynie do chleba i zamiast kakao dodam nutelle :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    komarka · 9 lat temu
    Fajnie się nazywa Takim slusznym kawalkiem poczęstowalabym się do kawy lub kubka mleka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    majka · 9 lat temu
    Ciekawa nazwa A samo ciasto prezentuje sie doskonale. Zjadlabym teraz kawaleczek. I masz racje, ta peknieta czesc musi byc najsmaczniejsza
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Cukrowa Wróżka · 9 lat temu
    Jak to nie jest ładne!
    Jak widać, że smaczne , to i ładne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wiosenka27 · 9 lat temu
    Ja takie ciasto widzę pierwszy raz. Muszę wypróbować:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    viridianka · 9 lat temu
    zdecydowanie z dużą ilością kakao.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jola · 9 lat temu
    Piekę podobne, z tym, ze używam normalnego kakao i posypuje cukrem...a z nesquikiem jest jeszcze prostsze:)

Polub nas na ...

Początek strony