Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
42 Komentarzy
Babówka

Ciasto drożdżowe z kakao. Ciasto mojego dzieciństwa. Piekła je bardzo często moja babcia, co najmniej raz w tygodniu i było uwielbiane przez wszystkich. To chyba najbrzydsze ciasto na stonie, a jednocześnie jedno z najsmaczniejszych. Podczas pieczenia kakao z masłem znajdujące się w środku po prostu rozsadza ciasto. Pęka gdzie mu się podoba. Im więcej damy nadzienia, tym prawdopodobieństwo pęknięcia większe ;). Koniecznie muszę wam zdradzić, że właśnie w miejscu pęknięcia ciasto jest najpyszniejsze. Dlatego nie żałuję nadzienia i nie przejmuję się jego wyglądem. Spróbujcie. To niebanalna, swojska i tania drożdżówka. Może nie dla gości, ale do domowników gorąco polecam.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 250 ml mleka
  • 1 duża, kopiata łyżka masła lub margaryny (tłuszcz roztopić)

Nadzienie:

  • 240 g słodkiego kakao typu Nesquik (Może być też zwykłe kakao, patrz uwagi)
  • 130 g zimnego masła

Dodatkowo:

  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5- 7 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, dodać płynny tłuszcz i wyrobić ciasto (ręcznie ok. 10 minut lub przy użyciu robota kuchennego). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na prostokąt o wielkości ok. 50x 40cm. Ciasto posypać kakao (pozostawiając spore odstępy od brzegów). Na kakao rozłożyć wiórki z masła.

2

  1. Ciasto zwinąć w roladę, dobrze sklejając boki i złączenie. Roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając ją w podkowę i złączeniem do dołu.

3

  1. Całe ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

4

Uwaga:

  • Zamiast słodkiego kakao można użyć zwykłe, gorzkie tylko należy je wtedy posypać jeszcze cukrem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 17

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Babówka

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maria97 · 1 dni temu
    Czy zwykłego kakao też ma być 240g?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 21 godzin temu
      Tak, mniej więcej
      Ilość kakao zależy od Ciebie. Możesz dać dużo mniej, ale z większą ilością jest smaczniejsze Moja babcia robiła to zawsze na oko. Po prostu posypała ciasto kakao, cukrem i dała na to wiórki z masła
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 2 dni temu
    Super przepis. Pierwszy raz robiłam, ale napewno nie ostatni. Kakao jeszcze nie widać ale jest
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angelika · 11 dni temu
    Świetny przepis. Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 28 dni temu
    Czy to ciasto można zawijać w tzw. "warkocz" czy nie bardzo?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 1 lat temu
    Naprawdę super drożdżowe... Ostatnio mam fazę na drożdżowe wypieki i wypróbowałam już kilka przepisów, ale ciasto z tego chyba najbardziej mi pasuje. Nadaje się niemal do wszystkiego, zawsze wychodzi. Inne niby ok, ale do tego wracam. Dziś upiekłam z niego bułeczki z dżemem jagodowym, wcześniej były z serem. Robiłam też makowca. Ostatnio zwyczajnie zastępuje ciasto z innych przepisów tym właśnie.
    Wersja z kakao też świetna, ale to nie koniec możliwości tego ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Teresa · 1 lat temu
    Wszystko wyszło idealnie zgodnie z przepisem!!!!! Mniaaaaam:p
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Barbara · 2 lat temu
    Dzięki za przepis ☺ coś pysznego.
    Mąż upomina się o placka co tydzień. ..
    Wczoraj piekłam dziś końcówka ☺☺☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Linka · 3 lat temu
    Ja chciałam tylko powiedzieć, że to najlepszy i najmilszy przepis na ciasto drożdżowe i jeśli robię jakiekolwiek to tylko z TEGO przepisu.
    Robiłam już z rabarbarem w tortownicy, z serem, do babówki w środek włożyłam cząstki banana, albo zamiast kakao dżem PYCHA
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Linka · 4 lat temu
    Miałam problem z rozkładaniem masła ale najzwyczajniej mieszam masło z kakao i cukrem i tym smaruję. I od tamtej pory nie mam problemu z suchym środkiem
    Ciasto super! Dziś robię babówkę w wersji makowiec
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kuchareczka · 4 lat temu
    Witam, w sobotę piekłam Babówke wg Twego przepisu jednakze pojawil sie maly problem- kakao nie rozpuscilo sie i wyszlo suche, wszystko zrobilam tak jak w przepisie tyle, że kakao dalam naturalne. Jaki moze byc tego powod? napewno sproboje tez z nesquikiem ale nie ukrywam ze wole naturalne.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 5 miesięcy temu
      Moja babcia też robiła często ze zwykłym kakao i posypywała go cukrem Musisz masło rozłożyć równomiernie, bo jeśli gdzieś podczas pieczenia nie dojdzie, tam zostanie suche kakao.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    miki · 4 lat temu
    Ja robiac ti cias0o tez dodalam wiecej maki bo konsystencja byla zbyt kleista
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kati · 4 lat temu
    Zamiast wiórek masla dodac powodlo duzo lepsze polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 lat temu
    Mam pytanie co do konsystencji ciasta. Dziś robię je po raz drugi, wychodzi mi dość lepkie jak na ciasto drożdżowe (zawsze uczono mnie że ma odchodzić od ręki) i dodaje jeszcze sporo mąki. Czy konsystencja ma być tak jak na tradycyjne ciasto czy faktycznie inna?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lena · 5 lat temu
    Pamiętam to ciasto z dzieciństwa, babcia zawsze je robiła, teraz ja mam taki zamiar Wielkie dzięki za przepis Moja babcia jeszcze posypywała je kruszonką, tylko nie wiem niestety czy taką kruszonkę należałoby posypać na ciasto zanim się włoży do piekarnika czy lepiej w trakcie, czy pod koniec pieczenia, może jakaś sugestia?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 5 miesięcy temu
      Ciasto możesz posypać kruszonką przed włożeniem do piekarnika, na rozkłócone żółtko.
      Musisz ją dobrze docisnąć do ciasta. Cześć kruszonki na pewno spadnie. Na takim kształcie będzie miała się cieżko utrzymać. Możesz spróbować zrobić "zaporę" z papieru do pieczenia wkoło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marysia · 5 lat temu
    Wspomnienia z dziecinstwa wrocily... Moja babcia robila to ciasto zarowno z kakao jak i z powidlami - palce lizac! Uwielbiam to ciasto do kawy badz tez ze szklanka zimnego mleka!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Astheart · 5 lat temu
    Co do tej nazwy regionalnej, ja mieszkam na Slasku Cieszyńskim, ale za Olza. Takie ciasto to tutaj nazywa sie w naszej slaskiej gwarze ZAWIOK i BABÓWKA to babka, tzn. okragle ciasto z formy z dzira w srodku.
    Tez robie takie zawioki, ale ja daje zwykle kakao i oprocz masla posypuje jeszcze cukrem. Wychodzi pysznie i wszystcy lubia!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 5 lat temu
    Witaj .Pamietam to ciasto z mojego dziecinstwa .Zrobilam i prawie mi wyszlo....Mnie wyszlo to nadzienie troche za suche dalam ok cwiartki masla. Marta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kinia · 5 lat temu
    Ja również zrobiłam wspaniale ciasto tylko zamiast masła dałam jak to moja babcia robiła powidło super polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda C. · 6 lat temu
    Rewelacyjna!!! Zrobiłam wczoraj, bo miałam kostkę drożdży. Boję się drożdżowych ciast, nie lubię ich wyrabiać... Ale Babówka mnie zachwyciła! Owszem bałagan był w całej kuchni, ale warto było. Dziękuję za przepis! Zrobiłam dwie: jedną z tradycyjnym kakao i drugą z białym serem i rodzynkami. Pyszota!

Polub nas na ...

Początek strony