Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
57 Komentarzy

Babówka

Babówka to najbardziej popularne i uwielbiane przez całą moją rodzinę ciasto. Piekła je zawsze moja babcia praktycznie co najmniej raz w tygodniu. Piękność tego ciasta nie idzie w parze ze smakiem. Ciasto właściwie zawsze pęknie podczas pieczenia. Im więcej włożymy kakao do środka, tym większe prawdopodobieństwo, że pęknie. Jednak babówka najsmaczniejsza jest właśnie z dużą ilością kakao tak, aby kakao było w środku ciasta płynne. To nic, że podczas pieczenia pęknie. Optycznie, może nie wygląda to za ładnie, ale jak dla mnie to właśnie ta pęknięta część jest najsmaczniejsza. Poniżej przedstawiam dwie wersje. Pierwszą właśnie z dużą ilością kakao, drugą z mniejszą tak, aby każdy mógł sam zadecydować, który przepis woli.

Składniki:
Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  •  2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 250ml mleka
  • 1 duża, kopiata łyżka masła lub margaryny (tłuszcz roztopić)

Nadzienie:
Wersja z dużą ilością kakao:

  • 240g słodkiego kakao typu Nesquik
  • 150g zimnego masła

Wersja z małą ilością kakao:

  • 80g słodkiego kakao typu Nesquik
  • 100g zimnego masła

Dodatkowo:

  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodać płynny tłuszcz i wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć go na blat posypany mąką i rozwałkować na prostokąt o wielkości ok. 50x 40cm. Ciasto posypać kakao (pozostawiając spore odstępy od brzegów). Na kakao położyć wiórki z masła.

02

  1. Ciasto zwinąć w roladę, dobrze sklejając boki i złączenie. Roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając ją w podkowę i złączeniem do dołu. Górę i boki ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem.

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C.

04

Uwaga: Zamiast słodkiego kakao można użyć zwykłe, tylko należy wtedy posypać jeszcze kakao cukrem.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Wersja z dużą ilością kakao:

Babówka

Wersja z małą ilością kakao:

Babówka

Babówka

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 6 miesięcy temu
    Naprawdę super drożdżowe... Ostatnio mam fazę na drożdżowe wypieki i wypróbowałam już kilka przepisów, ale ciasto z tego chyba najbardziej mi pasuje. Nadaje się niemal do wszystkiego, zawsze wychodzi. Inne niby ok, ale do tego wracam. Dziś upiekłam z niego bułeczki z dżemem jagodowym, wcześniej były z serem. Robiłam też makowca. Ostatnio zwyczajnie zastępuje ciasto z innych przepisów tym właśnie.
    Wersja z kakao też świetna, ale to nie koniec możliwości tego ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Teresa · 8 miesięcy temu
    Wszystko wyszło idealnie zgodnie z przepisem!!!!! Mniaaaaam:p
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Barbara · 1 lat temu
    Dzięki za przepis ☺ coś pysznego.
    Mąż upomina się o placka co tydzień. ..
    Wczoraj piekłam dziś końcówka ☺☺☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Linka · 2 lat temu
    Ja chciałam tylko powiedzieć, że to najlepszy i najmilszy przepis na ciasto drożdżowe i jeśli robię jakiekolwiek to tylko z TEGO przepisu.
    Robiłam już z rabarbarem w tortownicy, z serem, do babówki w środek włożyłam cząstki banana, albo zamiast kakao dżem PYCHA
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Linka · 2 lat temu
    Miałam problem z rozkładaniem masła ale najzwyczajniej mieszam masło z kakao i cukrem i tym smaruję. I od tamtej pory nie mam problemu z suchym środkiem
    Ciasto super! Dziś robię babówkę w wersji makowiec
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Kuchareczko[/b] moja babcia też często robiła ze zwykłym kakao i posypywała go cukrem. Zdarza się, że miejscami kakao zostanie suche, a to dlatego, że nie połączyło się z masłem (tj. akurat nie było w tym miejscu masła, które podczas pieczenia rozpuściłoby się i połączyło z kakao). Dlatego ważne jest, aby równomiernie rozłożyć masło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kuchareczka · 2 lat temu
    Witam,

    w Sobotę piekłam Babówke wg Twego przepisu jednakze pojawil sie maly problem- kakao nie rozpuscilo sie i wyszlo suche, wszystko zrobilam tak jak w przepisie tyle, że kakao dalam naturalne. Jaki moze byc tego powod? napewno sproboje tez z nesquikiem ale nie ukrywam ze wole naturalne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    miki · 3 lat temu
    Ja robiac ti cias0o tez dodalam wiecej maki bo konsystencja byla zbyt kleista
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kati · 3 lat temu
    Zamiast wiórek masla dodac powodlo duzo lepsze polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 3 lat temu
    Mam pytanie co do konsystencji ciasta. Dziś robię je po raz drugi, wychodzi mi dość lepkie jak na ciasto drożdżowe (zawsze uczono mnie że ma odchodzić od ręki) i dodaje jeszcze sporo mąki. Czy konsystencja ma być tak jak na tradycyjne ciasto czy faktycznie inna?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Leno[/b] ciasto możesz posypać kruszonką przed włożeniem do pieca, na rozkłócone żółtko.
    Musisz ją dobrze docisnąć do ciasta. Cześć kruszonki na pewno pospada. Na takim kształcie będzie miała się cieżko utrzymać. Możesz spróbować zrobić "zaporę" z papieru do pieczenia w koło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lena · 4 lat temu
    Pamiętam to ciasto z dzieciństwa, babcia zawsze je robiła, teraz ja mam taki zamiar Wielkie dzięki za przepis Moja babcia jeszcze posypywała je kruszonką, tylko nie wiem niestety czy taką kruszonkę należałoby posypać na ciasto zanim się włoży do piekarnika czy lepiej w trakcie, czy pod koniec pieczenia, może jakaś sugestia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marysia · 4 lat temu
    Wspomnienia z dziecinstwa wrocily... Moja babcia robila to ciasto zarowno z kakao jak i z powidlami - palce lizac! Uwielbiam to ciasto do kawy badz tez ze szklanka zimnego mleka!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Astheart · 4 lat temu
    Co do tej nazwy regionalnej, ja mieszkam na Slasku Cieszyńskim, ale za Olza. Takie ciasto to tutaj nazywa sie w naszej slaskiej gwarze ZAWIOK i BABÓWKA to babka, tzn. okragle ciasto z formy z dzira w srodku.
    Tez robie takie zawioki, ale ja daje zwykle kakao i oprocz masla posypuje jeszcze cukrem. Wychodzi pysznie i wszystcy lubia!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Marto[/b] na 240g kakao dodałam 150g masła. (Jest podane w składnikach).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 4 lat temu
    Witaj .Pamietam to ciasto z mojego dziecinstwa .Zrobilam i prawie mi wyszlo....Pytanie ile dac wiorek maslowych do 240 g kakao ,by kakao bylo po upieczeniu mokre?Mnie wyszlo to nadzienie troche za suche dalam ok cwiartki masla.ede wdzieczna za odpowiedz Marta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kinia · 4 lat temu
    Ja również zrobiłam wspaniale ciasto tylko zamiast masła dałam jak to moja babcia robiła powidło super polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda C. · 5 lat temu
    Rewelacyjna!!! Zrobiłam wczoraj, bo miałam kostkę drożdży. Boję się drożdżowych ciast, nie lubię ich wyrabiać... Ale Babówka mnie zachwyciła! Owszem bałagan był w całej kuchni, ale warto było. Dziękuję za przepis! Zrobiłam dwie: jedną z tradycyjnym kakao i drugą z białym serem i rodzynkami. Pyszota!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monika8507 · 5 lat temu
    REWELACJA! Babówka z tego przepisu gosci u Nas w domu praktycznie co kilka dni, kiedy tylko zostają mi drożdze. Robilam już ją z kakao, śliweczkową nutellą i marmoladami za każdym razem wychodzi przepyszna.Idealna do pracy na drugie sniadanie! POLECAM wypróbować bo naprawdę warto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 5 lat temu
    Lonka dokładnie, moja babunia też była mistrzynią w ciaststach drożdzowych. z kakaem to był mój ukochany. jeszcze robiła z jabłkami i orzechami. Też wspomnienia wróciły...

Polub nas na ...

Początek strony