Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Drożdżowe ciasto ze śliwkami w polewie śmietanowej

Urozmaicona wersja zwykłej drożdżówki. Smakuje jak zwyczajne ciasto drożdżowe ze śliwkami, urozmaicone dodatkiem zmielonych migdałów do ciasta, polane polewą ze śmietany i udekorowane migdałami i pistacjami.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 250g mąki pszennej
  • 100g zmielonych migdałów
  • 40g cukru
  • szczypta soli
  • ½ opakowania drożdży instant = 3,5g
  • 150ml mleka
  • 50g miękkiego masła
  • 1 jajko

Polewa:

  • 200ml słodkiej śmietany 30%
  • 2 jajka
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 40g cukru
  • szczypta cynamonu

Dekoracja:

  • ok.20g posiekanych pistacji
  • cukier puder

Dodatkowo:

  • 600- 700g śliwek (na tortownice 26cm) lub 1kg (na tortownice 28cm)
  • 100g migdałów w słupki

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z migdałami, cukrem, solą i drożdżami. Dodać lekko ciepłe mleko, masło i jajko. Wyrobić ciasto. Ciasto jest bardzo klejące. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 min, aż podwoi swoją objętość.
  2. W międzyczasie śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować.
  3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do tortownicy (26 lub 28cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Śliwki ułożyć na cieście. Posypać migdałami w słupki. Przykryć i pozostawić na 20 min.

02

  1. Składniki na polewę wymieszać. Polewę wylać na ciasto.
  2. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku, na drugiej szynie od dołu, około 60min. w temperaturze 190°C (termoobieg 160°C). Ostudzić.
  3. Ostudzone ciasto posypać pistacjami i cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z gazety: „Versunkene Kuchen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni
kcal Wartości odżywcze (porcja):

288 kcal/ 1206kJ

Białko: 6g, Tłuszcz: 21g, Węglowodany: 19g

Drożdżowe ciasto ze śliwkami w polewie śmietanowej

Drożdżowe ciasto ze śliwkami w polewie śmietanowej

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony