Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Drożdżowe ciasto ze śliwkami w polewie śmietanowej

Urozmaicona wersja zwykłego ciasta drożdżowego ze śliwkami. Ciasto wzbogacone jest dodatkiem zmielonych migdałów, a całość polana jest polewą śmietanową i udekorowana migdałami i pistacjami.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 250g mąki pszennej
  • 100g zmielonych migdałów
  • 40g cukru
  • szczypta soli
  • ½ opakowania drożdży instant = 3,5g
  • 150ml mleka
  • 50g miękkiego masła
  • 1 jajko

Polewa:

  • 200ml słodkiej śmietany 30%
  • 2 jajka
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 40g cukru
  • szczypta cynamonu

Dekoracja:

  • ok.20g posiekanych pistacji
  • cukier puder

Dodatkowo:

  • 600- 700g śliwek (na tortownice 26cm) lub 1kg (na tortownice 28cm)
  • 100g migdałów w słupki

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z migdałami, cukrem, solą i drożdżami. Dodać lekko ciepłe mleko, masło i jajko. Wyrobić ciasto. Ciasto jest bardzo klejące. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 min, aż podwoi swoją objętość.
  2. W międzyczasie śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować.
  3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do tortownicy (26 lub 28cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Śliwki ułożyć na cieście. Posypać migdałami w słupki. Przykryć i pozostawić na 20 minut.

02

  1. Składniki na polewę wymieszać. Polewę wylać na ciasto.
  2. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku, na drugiej szynie od dołu, ok. 60 minut w temperaturze 190°C (termoobieg 160°C). Ostudzić.
  3. Ostudzone ciasto posypać pistacjami i cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z gazety: „Versunkene Kuchen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni
kcal Wartości odżywcze (porcja):

288 kcal/ 1206kJ

Białko: 6g, Tłuszcz: 21g, Węglowodany: 19g

Drożdżowe ciasto ze śliwkami w polewie śmietanowej

Drożdżowe ciasto ze śliwkami w polewie śmietanowej

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (7)

  1. asieja

wszystko jest piękne w tym cieście

  Załączniki
 
  1. myniolinka

Asiu pyszności! szczególnie śmietanowa polewa... musi się świetnie komponować ze śliwkami!
ps. zapraszam na czereśniowe

  Załączniki
 
  1. Majana

Wygląda pięknie! Uwielbiam drożdżowe ciasta z owocami Mniam, to jest takie śliczne

  Załączniki
 
  1. Paula

cudownie wyglądają te kawałeczki pistacji na wierzchu tej pyszności!

  Załączniki
 
  1. Izaa

cudnie wygląda..... bardzo lubię drożdżowe

  Załączniki
 
  1. Danusia

pyszniutkie jest i takie kolorowe (:
pozdrawiam.

  Załączniki
 
  1. Grażyna

Uwielbiam drożdzowe, a w takiej wersji musi być pycha

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony