Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
7 Komentarzy

Drożdżowe ciasto ze śliwkami w polewie śmietanowej

Urozmaicona wersja zwykłego ciasta drożdżowego ze śliwkami. Ciasto wzbogacone jest dodatkiem zmielonych migdałów, a całość polana jest polewą śmietanową i udekorowana migdałami i pistacjami.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 250g mąki pszennej
  • 100g zmielonych migdałów
  • 40g cukru
  • szczypta soli
  • ½ opakowania drożdży instant = 3,5g
  • 150ml mleka
  • 50g miękkiego masła
  • 1 jajko

Polewa:

  • 200ml słodkiej śmietany 30%
  • 2 jajka
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 40g cukru
  • szczypta cynamonu

Dekoracja:

  • ok.20g posiekanych pistacji
  • cukier puder

Dodatkowo:

  • 600- 700g śliwek (na tortownice 26cm) lub 1kg (na tortownice 28cm)
  • 100g migdałów w słupki

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z migdałami, cukrem, solą i drożdżami. Dodać lekko ciepłe mleko, masło i jajko. Wyrobić ciasto. Ciasto jest bardzo klejące. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 min, aż podwoi swoją objętość.
  2. W międzyczasie śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować.
  3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do tortownicy (26 lub 28cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Śliwki ułożyć na cieście. Posypać migdałami w słupki. Przykryć i pozostawić na 20 minut.

02

  1. Składniki na polewę wymieszać. Polewę wylać na ciasto.
  2. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku, na drugiej szynie od dołu, ok. 60 minut w temperaturze 190°C (termoobieg 160°C). Ostudzić.
  3. Ostudzone ciasto posypać pistacjami i cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z gazety: „Versunkene Kuchen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni
kcal Wartości odżywcze (porcja):

288 kcal/ 1206kJ

Białko: 6g, Tłuszcz: 21g, Węglowodany: 19g

Drożdżowe ciasto ze śliwkami w polewie śmietanowej

Drożdżowe ciasto ze śliwkami w polewie śmietanowej

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony