Ciasto Bounty

Ciasto ekspresowe. Zarówno ciasto jak i masa jest bardzo szybkie do przygotowania. To jedno z tych ciast, które zawsze się udaje. Proste w przygotowaniu, nawet dla początkujących w kuchni. W smaku jak murzynek z masą kokosową.

Składniki na formę o wymiarach ok. 40x 30 cm:

Ciasto:

  • 250 g masła, temperatura pokojowa
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao (lub 30 g)
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 4 łyżki mleka, temperatura pokojowa

Masa:

  • 500 ml mleka
  • 6 łyżek kaszy manny (dałam 80g)
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 200 g wiórków kokosowych

Polewa czekoladowa:

  • 200 g czekolady gorzkiej (o zawartości ok. 50% kakao)
  • 100 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

  1. Formę do pieczenia o wymiarach ok. 40x 30 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać.
  3. Miękkie masło ucierać z cukrem na wysokich obrotach przez ok. 10 minut. Dalej miksując dodać po kolei po jednym jajku (miksując każde jajko przez ok. 1 minutę). Następnie dodawać stopniowo mieszankę mączną i mleko, mieszając robotem kuchennym na najniższych obrotach lub szpatułką. Gotowe ciasto wyłożyć do przygotowanej formy.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować masę: Masło pokroić na kawałki. Mleko zagotować. Dodać kaszę manną i potem masło, ciągle mieszając trzepaczką. Chwilę gotować, mieszając, aż kasza napęcznieje (ok. 1- 2 minuty). Wmieszać cukier i wiórki kokosowe. Gotową, gorącą masę wylać na chłodne ciasto. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewę wylać na masę.
  7. Ciasto wstawić do lodówki, aby polewa zgęstniała.

Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: www.chefkoch.de, autor: Pumuckl alias Heike, "Bounty- Mogel- Kuchen".

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasto Bounty Ciasto Bounty