Krajanka budyniowo- jabłkowa

To drugie ciasto, które upiekłam mężowi do pracy na urodziny. Wybrałam ciasto bardzo proste i „neutralne”, składające się z ciasta ucieranego, budyniu, jabłek i bitej śmietany. Chyba mało, kto nie lubi takiego ciasta.
Składniki:
Ciasto:
- 120g cukru
- 3 jajka
- 60ml oleju
- 60ml wody
- 150g mąki pszennej
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 60g cukru
- ½ litra soku jabłkowego
- 3 jabłka
Dodatkowo:
- ½ litra słodkiej śmietany 30- 36%
- cynamon
Sposób przygotowania:
- Oddzielić żółtka od białek.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo olej z wodą. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać ubite białka.
- Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30x 40cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
- Przygotować masę budyniową. Budynie w proszku wymieszać z małą ilością soku jabłkowego i cukrem. Resztę soku zagotować. Dodać rozmieszany budyń i szybko wymieszać. Gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do budyniu.
- Budyń wylać na ciasto i pozostawić do ostygnięcia. Ciasto wstawić do lodówki.
- Śmietanę ubić i wyłożyć na zimne ciasto. Posypać z góry cynamonem.
Przepis pochodzi z tej strony, autor: altbaerli, „Schnitte- Altbaerli”.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 20 min. |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Powiązane przepisy
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.