Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
62 Komentarzy

krajanka budyniowo- jabłkowa

To drugie ciasto, które upiekłam mężowi do pracy na urodziny. Wybrałam ciasto bardzo proste i „neutralne”, składające się z ciasta ucieranego, budyniu, jabłek i bitej śmietany. Chyba mało, kto nie lubi takiego ciasta.

Składniki:

Ciasto:

  • 120g cukru
  • 3 jajka
  • 60ml oleju
  • 60ml wody
  • 150g mąki pszennej
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 60g cukru
  • ½ litra soku jabłkowego
  • 3 jabłka

Dodatkowo:

  • ½ litra słodkiej śmietany 30- 36%
  • cynamon

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.  
  3. Białka ubić na sztywną pianę.
  4. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo olej z wodą. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać ubite białka.
  5. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30x 40cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
  7. Przygotować masę budyniową. Budynie w proszku wymieszać z małą ilością soku jabłkowego i cukrem. Resztę soku zagotować. Dodać rozmieszany budyń i szybko wymieszać. Gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając.
  8. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do budyniu.
  9. Budyń wylać na ciasto i pozostawić do ostygnięcia. Ciasto wstawić do lodówki.
  10. Śmietanę ubić i wyłożyć na zimne ciasto. Posypać z góry cynamonem.

Przepis pochodzi z tej strony, autor: altbaerli, „Schnitte- Altbaerli”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

krajanka budyniowo- jabłkowakrajanka budyniowo- jabłkowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 1 lat temu
    Ciasto pyszne, rozpływa się w ustach. Nie zmieniałam w przepisie nic, wychodzi super. Bardzo dobrze się kroi. Jak dla mnie, same plusy - szybkie, niedrogie i zbiera same pozytywne opinie wśród gości. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izabela · 2 lat temu
    Pani Joasiu, proszę wybaczyć pytanie jeżeli było niezasadne, jednak nigdy nie piekłam ciasta z olejem w składzie; a że do wszystkiego co nowe i nieznane podchodze z lekkim ale należytym dystansem; pomyślałam, iż masło będzie lepszym rozwiązaniem niż olej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Izabelo[/b] oj nie wiem. Piekłam dzisiaj właśnie krajankę rabarbarową na tym samych cieście, ale użyłam oleju. Jaki jest sens zamiany oleju na masło?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izabela · 2 lat temu
    Witam, czy olej w cieście mogę zastąpić roztopionym masłem? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgosia · 2 lat temu
    upiekłam na święta - PYCHOTA
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 3 lat temu
    Boskie ciacho... normalnie rozpływa się w ustach Często robię ciasta z jabłkami a to robiłam dzisiaj pierwszy raz i jem już 4 kawałek Polecam gorąco
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Iwono[/b] będąc ostrożnym poczekałabym jednak, aż ciasto ostygnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 3 lat temu
    Witam pani Joanno właśnie robię krajankę budyniowo-jabłkową i mam pytanie czy mogę wyłożyć budyń na jeszcze ciepłe ciasto. Pozdrawiam Iwona
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Aniu[/b] tak, możesz tak zrobić.Budyń możesz ugotować na soku o dowolnym smaku i dodać inne owoce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    AniaK · 3 lat temu
    Zastanawia mnie czy wyszłaby zamiana budyniu i soku na truskawkowy i analogicznie jabłek na pokrojone truskawki. Czy nie wpłynie to za bardzo na jakość masy budyniowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Natalio[/b] śmietanę możesz wyłożyć dzień wcześniej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 4 lat temu
    Pani Joanno czy bitą śmietanę można położyć na ciasto dzień przed podaniem czy lepiej tego samego dnia kiedy chcę je podać? To moje pierwsze ciasto pieczone i nie mam doświadczenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Kkamyk[/b] ja ubijam śmietanę zawsze na sztywno. Nie zauważyłam, żeby śmietana odchodziła. Może dlatego, że zastygła masa budyniowa jest dość śliska. Nie bardzo mogę coś doradzić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kkamyk17 · 4 lat temu
    Witam. Robiłam tę krajankę już kilka razy i za każdym razem wychodziła wspaniale. Jedyne pytanie jakie mam dotyczy śmietany. Podczas krojenia ubita śmietana często odchodzi mi z ciasta. Nie wiem czy ubijałam ją za długo? Moja śmietana jest sztywna ale jeszcze dość puszysta zanim wykładam ją na ciasto. Może powinna być bardziej "lana"?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monika · 4 lat temu
    Wspaniałe ciasto.łatwe i delikatne.Polecam i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Ewo[/b] tak. Najlepiej, żeby było chłodne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 4 lat temu
    Czy ciasto należy wystudzić przed wylaniem budyniu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asia · 4 lat temu
    Ciasto jest przepyszne, polecam dawno nie jadłam tak dobrego jabłecznika!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    GAYA · 4 lat temu
    Ciasto jest rewelacyjne. Zrobiłam dla Włochów i pomimo,ze maja dobrych cukierników, nikt takiej pychoty jescze u nich nie zasmakował. Przepisy na tej stronie są buonissimi- czyli rewelacyjne.
    Robię wszystko w moim "mercedesie" staruszku TM21. Pozdrawiam serdecznie z Mediolanu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Iwono[/b] jak wolisz. Jeśli nie przeszkadza Ci chrupiące jabłko to dałabym surowe. Z gotowaniem raczej bym się nie bawiła tylko starła jabłka na tarce.

Polub nas na ...

Początek strony