Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

krajanka budyniowo- jabłkowa

To drugie ciasto, które upiekłam mężowi do pracy na urodziny. Wybrałam ciasto bardzo proste i „neutralne”, składające się z ciasta ucieranego, budyniu, jabłek i bitej śmietany. Chyba mało, kto nie lubi takiego ciasta.

Składniki:

Ciasto:

  • 120g cukru
  • 3 jajka
  • 60ml oleju
  • 60ml wody
  • 150g mąki pszennej
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 60g cukru
  • ½ litra soku jabłkowego
  • 3 jabłka

Dodatkowo:

  • ½ litra słodkiej śmietany 30- 36%
  • cynamon

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.  
  3. Białka ubić na sztywną pianę.
  4. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo olej z wodą. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać ubite białka.
  5. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30x 40cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
  7. Przygotować masę budyniową. Budynie w proszku wymieszać z małą ilością soku jabłkowego i cukrem. Resztę soku zagotować. Dodać rozmieszany budyń i szybko wymieszać. Gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając.
  8. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do budyniu.
  9. Budyń wylać na ciasto i pozostawić do ostygnięcia. Ciasto wstawić do lodówki.
  10. Śmietanę ubić i wyłożyć na zimne ciasto. Posypać z góry cynamonem.

Przepis pochodzi z tej strony, autor: altbaerli, „Schnitte- Altbaerli”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

krajanka budyniowo- jabłkowakrajanka budyniowo- jabłkowa

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (62)

  1. Marta

Ciasto pyszne, rozpływa się w ustach. Nie zmieniałam w przepisie nic, wychodzi super. Bardzo dobrze się kroi. Jak dla mnie, same plusy - szybkie, niedrogie i zbiera same pozytywne opinie wśród gości. Polecam

  Załączniki
 
  1. Izabela

Pani Joasiu, proszę wybaczyć pytanie jeżeli było niezasadne, jednak nigdy nie piekłam ciasta z olejem w składzie; a że do wszystkiego co nowe i nieznane podchodze z lekkim ale należytym dystansem; pomyślałam, iż masło będzie lepszym rozwiązaniem...

Pani Joasiu, proszę wybaczyć pytanie jeżeli było niezasadne, jednak nigdy nie piekłam ciasta z olejem w składzie; a że do wszystkiego co nowe i nieznane podchodze z lekkim ale należytym dystansem; pomyślałam, iż masło będzie lepszym rozwiązaniem niż olej

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Izabelo oj nie wiem. Piekłam dzisiaj właśnie krajankę rabarbarową na tym samych cieście, ale użyłam oleju. Jaki jest sens zamiany oleju na masło?

  Załączniki
 
  1. Izabela

Witam, czy olej w cieście mogę zastąpić roztopionym masłem? Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Małgosia

upiekłam na święta - PYCHOTA

  Załączniki
 
  1. Paula

Boskie ciacho... normalnie rozpływa się w ustach Często robię ciasta z jabłkami a to robiłam dzisiaj pierwszy raz i jem już 4 kawałek Polecam gorąco

  Załączniki
 
  1. Joanna

Iwono będąc ostrożnym poczekałabym jednak, aż ciasto ostygnie.

  Załączniki
 
  1. Iwona

Witam pani Joanno właśnie robię krajankę budyniowo-jabłkową i mam pytanie czy mogę wyłożyć budyń na jeszcze ciepłe ciasto. Pozdrawiam Iwona

  Załączniki
 
  1. Joanna

Aniu tak, możesz tak zrobić.Budyń możesz ugotować na soku o dowolnym smaku i dodać inne owoce.

  Załączniki
 
  1. AniaK

Zastanawia mnie czy wyszłaby zamiana budyniu i soku na truskawkowy i analogicznie jabłek na pokrojone truskawki. Czy nie wpłynie to za bardzo na jakość masy budyniowej?

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony