Ciasto drożdżowe z truskawkamiBardzo lubię to ciasto drożdżowe. Jest długo świeże i miękkie. Zazwyczaj drożdżówka jest najlepsza na pierwszy dzień. Ta zachowuje swoją świeżość również na następny dzień. Przez swoją lekkość nie udźwignie za dużo owoców i po upieczeniu może lekko opaść. Z połówkami truskawek wyszła pyszna.

1 szklanka= 250ml

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej + 50g
  • 40g świeżych drożdży
  • 150g cukru
  • 120g masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 1/3 szklanki mleka
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 70g masła
  • ½ szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • ok. 800g świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, 3 łyżkami mąki i 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka. Zaczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Masło (lub margarynę) roztopić, a następnie ostudzić.
  3. Żółtka utrzeć z resztą cukru i szczyptą soli.
  4. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, utarte żółtka, cukier waniliowy i resztę lekko ciepłego mleka. Dodawać porcjami roztopiony tłuszcz i wyrabiać ciasto. (Ciasto się klei). Dosypać jeszcze 50g mąki i wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  5. W tym czasie przygotować kruszonkę. Zagnieść masło z cukrem pudrem i mąką. Wstawić do lodówki.
  6. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić na połówki.
  7. Gdy ciasto wyrośnie, rozłożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Polecam ręce posmarować olejem, żeby ciasto się do nich nie kleiło).
  8. Na cieście ułożyć truskawki i posypać kruszonką.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami