Tort Szwarcwaldzki (Schwarzwälder Kirschtorte)


Jeden z ulubionych, klasycznych, niemieckich tortów znanych obecnie na całym świecie. Tort Szwarcwaldzki składa się z czekoladowego biszkoptu, nasączonego wódką wiśniową, przełożonego wiśniowym nadzieniem i bitą śmietaną. Mieszkając w Bawarii, nie mogę pominąć tak popularnego i smacznego tortu.
Składniki:
Biszkopt:
- 140g kuwertury lub czekolady gorzkiej
- 75g masła
- 6 jajek
- 180g cukru
- 100g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 800g wiśni ze słoika (waga samych owoców, soku nie wylewać)
- 500ml soku z wiśni (tego ze słoika)
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (= 40g)
- 2 łyżki cukru
- 100ml wódki wiśniowej (Kirschwasser lub wiśniówki)
- 800ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 5 łyżeczek cukru waniliowego
Do dekoracji:
- 16 wiśni kandyzowanych (świeżych lub z kompotu)
- ok. 150g gotowych wiórków/ płatków czekoladowych lub startej na tarce o dużych oczkach czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
- Przygotować biszkopt. Kuwerturę (lub czekoladę) posiekać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok.
- Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo przestudzoną kuwerturę.
- Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać szpatułką. Białka z mąką dodać do masy z żółtek i delikatnie połączyć. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm posmarowanej masłem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Chłodny biszkopt przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
- Przygotować nadzienie. Wiśnie odsączyć na sitku. Odmierzyć 500ml soku z wiśni. (Gdyby było za mało, uzupełnić wodą).
- Cukier, mąkę ziemniaczaną i trochę soku dobrze wymieszać. Resztę z 500ml soku zagotować. Dodać rozmieszaną mąkę z cukrem i chwilę gotować (ok. 1 minuty), mieszając, aż powstanie kisiel. Dodać wiśnie i wymieszać. Pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać 50ml wódki wiśniowej (lub wiśniówki).
- Dwa blaty biszkoptowe nasączyć wódką wiśniową (pozostawiając trochę wódki do nasączenia trzeciego blatu) i rozłożyć po połowie kisielu z wiśniami. Blaty wstawić na chwilę do lodówki.
- Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy.
- Jeden blat z kisielem ułożyć na paterze. Wyłożyć 1/4 bitej śmietany. Przykryć drugim blatem z kisielem. Nałożyć 1/4 bitej śmietany. Przykryć trzecim blatem. Biszkopt nasączyć pozostałą wódką wiśniową. Boki i wierzch posmarować bitą śmietaną. Resztę bitej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką i zrobić 16 kleksów. Na każdym położyć kandyzowaną wiśnię. (Jeśli chcecie użyć do dekoracji wiśni z kompotu, należy je wcześniej dobrze osączyć na ręczniku papierowym). Boki i środek tortu posypać płatkami czekoladowymi lub startą czekoladą.
- Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
Źródło: Przepis pochodzi ze strony www.chefkoch.de
![]() |
Kuchnia: |
Niemiecka |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Powiązane przepisy
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.