Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Lekki sernik na zimno z serków homogenizowanych i galaretki na biszkoptach podłużnych. Sernik wzbogaciłam dodatkiem brzoskwiń i truskawek. Smaczny, orzeźwiający i łatwy do przygotowania.

Składniki:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 2 serki homogenizowane waniliowe (każdy po 150g)
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki
  • 300g truskawek
  • 300g biszkoptów podłużnych

Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 ½ szklance gorącej wody. Ostudzić.
  2. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. 200g truskawek pokroić w drobną kostkę.
  3. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć biszkoptami.

2

  1. Ostudzoną galaretkę wymieszać z jednym serkiem. Gdy zacznie tężeć dodać truskawki i wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki.
  2. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 1 ½ szklance gorącej wody. Ostudzić.
  3. Gdy galaretka z serkiem zastygnie, wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów.
  4. Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę.
  5. Ostudzoną galaretkę wymieszać z drugim serkiem. Gdy zacznie tężeć dodać brzoskwinie i wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki.
  6. Gdy galaretka z serkiem zastygnie, udekorować górę sernika pozostałymi truskawkami.
  7. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Ostudzić. Gdy zacznie tężeć wylać na truskawki.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (21)

  1. Iza

Super przepis, prosty . Był to moj pierwszy "wypiek" i już nie ostatni trochę się zagapiłam i 1 warstwa galaretki za szybko mi się ścięła ale to nie był duży problem , tylko trochę mam twardy spód. Następnym razem powinno wyjść idealnie

  Załączniki
 
  1. Kamila

Pycha robiłam według przepisu i udało się :lol:

  Załączniki
 
  1. Joanna

Beatko tak, należy je rozmrozić wcześniej.

  Załączniki
 
  1. beatka

witam pania czy do ciasta nadaja sie mrozone truskawki? musze je rozmrazac wczesniej?pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna

Justyno poncz nie jest konieczny, choć można go zrobić. Zrób jak uważasz, tak i tak będzie dobrze.

  Załączniki
 
  1. Justyna

Będę robiła to ciasto na pieczonym biszkopcie i mam pytanie czy lepiej biszkopt trochę nasączyć żeby wszystko razem lepiej się trzymało czy nie ma takiej potrzeby? Zastanawiam się po prostu czy przy zwykłym biszkopcie ciasto nie będzie się...

Będę robiła to ciasto na pieczonym biszkopcie i mam pytanie czy lepiej biszkopt trochę nasączyć żeby wszystko razem lepiej się trzymało czy nie ma takiej potrzeby? Zastanawiam się po prostu czy przy zwykłym biszkopcie ciasto nie będzie się rozjeżdżać przy krojeniu?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Miko możesz tak zrobić.

  Załączniki
 
  1. mika

a można zrobić to ciasto w kwadratowej formie 24 cm i upiec biszkopt przekrawając go na pół

  Załączniki
 
  1. monika

Ciast pyszne wszystkim smakowalo :lol:

  Załączniki
 
  1. Karolina

Zrobilam - ciasto jest pyszne. Troche mi nie wyszlo,bo pierwsza galaretke wylalam za wczesnie,ale w smaku i tak bylo bardzo dobre.A na przyszlosc bede juz wiedziec-bo ciacho na pewno zrobie jeszcze nieraz.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony