Brownie

Przepis na klasyczne Brownie, czyli mocno czekoladowe ciasto. Brownie jest proste w przygotowaniu, intensywnie czekoladowe, wilgotne, miękkie i gliniaste.

Składniki:

  • 350 g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka, temperatura pokojowa
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę (połamaną na kawałki) i masło przełożyć do miski i roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna).
  2. Całe jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem może być lekko ciepła). Następnie wmieszać szpatułką mąkę lub krótko wmiksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników.
  3. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 24 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być upieczony, a środek wilgotny). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na 30 minut na kratce kuchennej.
  5. Następnie wyciągnąć ciasto z formy, chwytając za papier do pieczenia. Można kroić lekko ciepłe lub pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

  • Moja forma ma wymiary 24x 24cm. Jest to wymiar mierzony u góry, a spód formy ma wymiary 21x 21cm.

Kuchnia:

Amerykańska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Brownie Brownie