Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

brownie

Przedstawiam przepis na klasyczne Brownie- czekolada, czekolada i jeszcze raz czekolada. Ciasto jest proste w przygotowaniu, czekoladowe i lekko gliniaste.

Składniki:

  • 350g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka
  • 250g masła
  • 150g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna).
  2. Jajka ubić z cukrem mikserem. Dalej miksując na mniejszych obrotach, dodać stopniowo roztopioną czekoladę, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 23 x 23cm wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35- 40 minut w temperaturze 180°C.
zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35- 40 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Brownie

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (24)

  1. Marcin

Ja ubijam osobno bialka i osobno zoltka z cukrem do ktorych dodaje czekolade a nastepnie bialko i delikatnie mieszam zeby bylo pulchne

  Załączniki
 
  1. alex7312

Moje też wyszło bardzo suche i cholernie esencjonale. Bez kulki loda waniliowego nie do zjedzenia

  Załączniki
 
  1. Ines

Dziękuje! W takim razie zaraz wypróbuje przepis

  Załączniki
 
  1. Joanna

Ines tu też możesz użyć margaryny :-)

  Załączniki
 
  1. Ines

Zazwyczaj jak czytam w przepisie że składnikiem jest masło, to dodaje po prostu margarynę, bo tak jest taniej i wszystko wychodzi. Czy tu koniecznie jest masło?Jeśli tak, to jakieś konkretne? Pozdrawiam!

  Załączniki
 
  1. Natalia

Tego konkretnego przepisu szukałam. Już kiedyś piekłam brownie z tego przepisui znów mam ochotę...

  Załączniki
 
  1. Martyna

Brownie wyszło wyśmienite, trzymałam się ściśle przepisu. Jeśli ktoś lubi mega czekoladowe ciasta to to ciasto jest strzałem w dziesiątkę. Chciałam jeszcze dodać, że jest to najciekawszy i "najsmaczniejszy" blog o jedzeniu.

  Załączniki
 
  1. Moha

To prawda, zapach ciasta jest równie pyszny jak samo ciasto. Brownie wyszło identycznie jak na zdjęciu, więc myślę, że teraz czas na jakąś mniej klasyczną wersję ;-)

  Załączniki
 
  1. Jolanta

świetnie wygląda dzisiaj piekę mam nadzieję że mi wyjdzie bo jeszcze nigdy nie jadłam ani nie robiłam bownies
mam nadzieję że będzie warto

  Załączniki
 
  1. ela

nie wiem czemu, bo robiłam dokładnie wg przepisu, piekłam 34minuty, ale wyszedł mi tak suchy że się rozsypuje po dotknięciu.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony