Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
25 Komentarzy

brownie

Przedstawiam przepis na klasyczne Brownie- czekolada, czekolada i jeszcze raz czekolada. Ciasto jest proste w przygotowaniu, czekoladowe i lekko gliniaste.

Składniki:

  • 350g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka
  • 250g masła
  • 150g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna).
  2. Jajka ubić z cukrem mikserem. Dalej miksując na mniejszych obrotach, dodać stopniowo roztopioną czekoladę, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 23 x 23cm wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35- 40 minut w temperaturze 180°C.
zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35- 40 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Brownie

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ren · 9 miesięcy temu
    Moje też wyszło bardzo suche, a przy tym nieprzyjemnie tłuste i mocne. Daleko mu do dobrego Brownie. Pierwszy raz w zyciu jedzenie ciasta czekoladowego nie sprawiało mi ani troche frajdy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marcin · 1 lat temu
    Ja ubijam osobno bialka i osobno zoltka z cukrem do ktorych dodaje czekolade a nastepnie bialko i delikatnie mieszam zeby bylo pulchne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    alex7312 · 2 lat temu
    Moje też wyszło bardzo suche i cholernie esencjonale. Bez kulki loda waniliowego nie do zjedzenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ines · 3 lat temu
    Dziękuje! W takim razie zaraz wypróbuje przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Ines[/b] tu też możesz użyć margaryny :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ines · 3 lat temu
    Zazwyczaj jak czytam w przepisie że składnikiem jest masło, to dodaje po prostu margarynę, bo tak jest taniej i wszystko wychodzi. Czy tu koniecznie jest masło?Jeśli tak, to jakieś konkretne? Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 3 lat temu
    Tego konkretnego przepisu szukałam. Już kiedyś piekłam brownie z tego przepisui znów mam ochotę...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 4 lat temu
    Brownie wyszło wyśmienite, trzymałam się ściśle przepisu. Jeśli ktoś lubi mega czekoladowe ciasta to to ciasto jest strzałem w dziesiątkę. Chciałam jeszcze dodać, że jest to najciekawszy i "najsmaczniejszy" blog o jedzeniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Moha · 4 lat temu
    To prawda, zapach ciasta jest równie pyszny jak samo ciasto. Brownie wyszło identycznie jak na zdjęciu, więc myślę, że teraz czas na jakąś mniej klasyczną wersję ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jolanta · 4 lat temu
    świetnie wygląda dzisiaj piekę mam nadzieję że mi wyjdzie bo jeszcze nigdy nie jadłam ani nie robiłam bownies
    mam nadzieję że będzie warto;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ela · 5 lat temu
    nie wiem czemu, bo robiłam dokładnie wg przepisu, piekłam 34minuty, ale wyszedł mi tak suchy że się rozsypuje po dotknięciu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Karolino[/b] jajka ubijaj z cukrem mikserem na najwyższych obrotach, aż masa będzie puszysta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina1992 · 5 lat temu
    Czyli że... z tych jajek to ma taka piana wyjść, tak(punkt 2)?
    Nigdy tego ciasta nie robiłam i nie jadłam dlatego się pytam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    Ja będę robić je dziś będzie to moje pierwsze ciasto ciekawe co mi z tego wyjdzie dam znać jak mi poszło ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Piotr · 6 lat temu
    Właśnie zrobiłem :lol:
    Stygnie...
    Ale sam zapach sprawia że się rozpływam ;-)
    A z ubijaniem jajek to radzę najpierw ubić białko z cukrem potem dodać żółtka a dalej jak w przepisie :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    dorota20w · 8 lat temu
    ale cudownie wygląda !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Cezonia · 8 lat temu
    A ja tylko raz jadłam Brownies.. Wstyd, bo takie dobre
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 8 lat temu
    Wygląda pięknie! Uwielbiam brownies, takie ciężkie, mega czekoladowe, pyszne!
    Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zaytoon · 8 lat temu
    Nigdy jeszcze nie jadłam prawdziwego brownies. Czekoladowo-ciężkiego. Pysznego.

    Wygląda straszliwie apetycznie!

    Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 8 lat temu
    Dzięki Dziewczyny ;-)

Polub nas na ...

Początek strony