Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
77 Komentarzy

Rafaello na krakersach

Kokosowe ciasto na krakersach bez pieczenia. Jest słodkie, smaczne, rozpływające się w ustach. Słone krakersy bardzo dobrze komponują się ze słodką, kokosową masą budyniową. Przepis pochodzi ze strony: www.wielkiezarcie.com, autor: basia19, „Rafaello inaczej”.

Składniki:

  • około 560g krakersów
  • 300g wiórków kokosowych
  • 200g migdałów w płatkach
  • 1 litr mleka
  • 1 ½ szklanki cukru + 2 łyżki cukru do posypki
  • 5 łyżeczek cukru waniliowego
  • 375g masła lub margaryny
  • 6 płaskich łyżek mąki pszennej
  • 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wódki (można pominąć)
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować budyń. W tym celu odlać trochę mleka (około 3/4 szklanki) i wymieszać je z mąkami, cukrem i 3 łyżeczkami cukru waniliowego. Resztę mleka zagotować. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń, ciągle mieszając. Budyń ostudzić.
  2. Masło lub margarynę utrzeć mikserem. Dalej miksując dodawać porcjami zimny budyń. Następnie dodać wódkę. Wyłączyć mikser i dodać 200g wiórków kokosowych i 200g migdałów.
  3. Na blachę prostokątną o wymiarach 25 x 40cm wyłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozsmarować trochę masy. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników. (Mnie wyszły 4 warstwy). Na górze ma być masa budyniowa.

02

  1. Masło roztopić na patelni. Dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego i 100g wiórków kokosowych. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się kokosu. Pozostawić do ostygnięcia. Ostudzonymi wiórkami kokosowymi posypać górę ciasta.
  2. Ciasto wstawić na noc do lodówki.
zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Rafaello na krakersach

Rafaello na krakersach

Rafaello na krakersach

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Olu[/b] te 200g wiórków kokosowych i płatków migdałowych należy wmieszać na końcu do masy budyniowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 2 lat temu
    Witam Joanno:)z Tobą odkryłam swoją nową pasję i co najmniej 2 razy w tygodniu z Tobą piekę:) widzę, że ten przepis jest dość stary, ale mam pytanie: czy ten kokos i migdały dodajemy do budyniu czy tylko na końcu polewamy? Z nadzieją czekam na odpowiedz:) Dziękuje za pyszne przepisy:) pozdrawiam, Ola
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Moniko[/b] możesz dać masło. To bardzo stary przepis. Teraz już w ogóle nie używam margaryny. Nawet nie kupuję. Z margaryną jest na pewno taniej, a jak nie cierpie margaryny w masach to tutaj wychodzi masa smaczna, ale to przez dodatek wódki i dużej ilości wiórków kokosowych i migdałowych. Ale uważam, że warto by było dodać masło. Ja zrobiłabym na maśle tym razem. Czekam na relacje jak zwykle :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 3 lat temu
    Joanno będę dziś robić to ciasto. Powiedz proszę czemu akurat do zrobienia tej masy zdecydowałam się na użycie margaryny? Trochę się jej boję w masach, czy w tej masie nie jest wyczuwalna?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tesia · 3 lat temu
    Ciasto smaczne, proste w wykonaniu. Ja dałam malibu zamiast wódki. Ale jest strasznie ciężkie - niewielki kawałek daje uczucie mega pełności. Może dałoby się coś zrobić żeby je trochę odchudzić - próbował ktoś coś?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MARIUSZ · 4 lat temu
    Witam
    Ja również się podłącze do OCH'ów i ACH'ów :-) ciasto proste jak drut-ja robie bez alkoholu bo głównie dzieciaki zajadają ale i tak jest pyszne! POLECAM
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Oliwia · 4 lat temu
    Same pyszności! Dodałam trochę mniej cukru, a następnym razem dodam więcej alkoholu. Będę powracać do tego przepisu, Polecam, jest świetny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 4 lat temu
    Ciacho rewelacyjnie dobre i łatwe do przyrządzenia Z reguły Raffaello robię na biszkopcie, ale teraz z braku czasu musiałam znaleźć szybszy przepis na podobne ciasto do mojego i proszę udało się! Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 4 lat temu
    Robiłam to ciasto wielokrotnie - za każdym razem zachwyca! Moje rady - polecam robić dokładnie według przepisu, na krakersach i budyniu przygotowanym samodzielnie z mąk. Używam składników z Biedronki (margaryna, krakersy solone), a smak jest wyśmienity! Robię w czwartek na sobotnie imprezy, dodaję natomiast zdecydowanie więcej alkoholu - spirytus, wódka, Malibu, aż zacznie być leciutko wyczuwalny w masie. Wtedy gotowe ciasto też zyskuje dodatkową szlachetną nutę. Naprawdę polecam, przepis (poza ilością alkoholu, ale to wg uznania) jest doskonały - nic nie zmieniajcie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marzena · 4 lat temu
    czy można mąki zastąpić gotowym budyniem z torebki? śmietankowym lub waniliowym?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Milka · 4 lat temu
    Zrobiłam to ciasto Bardzo łatwe w zrobieniu, tylko czas trochę się wydłuża zanim budyń wystygnie i kokos. Poza tym wygląda znakomicie a smakuje świetnie, tylko... zrobiłam go wieczorem i rano go nadkroiłam. Krakersy były twarde, nie zmiękły pod wpływem masy...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 4 lat temu
    a ja mam takie pytanie lepsze jest na krakersach czy na herbatnikach ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 lat temu
    Przepis rewelacyjny. Pycha. Pozdrawiam;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emilia · 4 lat temu
    Zaglądam tu dość często sporo przepisów już wykonaąm i są naprawdę dobre lecz to ciasto bylo moim niepowodzeniem:( robilam bez alkoholu ale budyń wogóle nie mial smaku tylko solone krakersy bylo czuć naprawdę zawiodlam się troszkę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Asiamm[/b] tak, można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asiamm · 4 lat temu
    witam. czy zamiast margaryny do masy budyniowej można dodac masło w tej samej ilosci?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Żaneto[/b] jest napisane w pkt. 3.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Żaneta · 4 lat temu
    jakie wymiary blachy ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 lat temu
    A oto moja wariacja tego przepisu Ciasto na herbatnikach w polewie z białej czekolady zabarwionej na zielono
    [img]https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/1498808_597756943605812_792325040_o.jpg
    [/img]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Dodziuuś[/b] budyń należy ugotować samemu z mleka, mąki i cukru według pkt.1.

Polub nas na ...

Początek strony