Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Rafaello na krakersach

Kokosowe ciasto na krakersach bez pieczenia. Jest słodkie, smaczne, rozpływające się w ustach. Słone krakersy bardzo dobrze komponują się ze słodką, kokosową masą budyniową. Przepis pochodzi ze strony: www.wielkiezarcie.com, autor: basia19, „Rafaello inaczej”.

Składniki:

  • około 560g krakersów
  • 300g wiórków kokosowych
  • 200g migdałów w płatkach
  • 1 litr mleka
  • 1 ½ szklanki cukru + 2 łyżki cukru do posypki
  • 5 łyżeczek cukru waniliowego
  • 375g masła lub margaryny
  • 6 płaskich łyżek mąki pszennej
  • 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wódki (można pominąć)
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować budyń. W tym celu odlać trochę mleka (około 3/4 szklanki) i wymieszać je z mąkami, cukrem i 3 łyżeczkami cukru waniliowego. Resztę mleka zagotować. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń, ciągle mieszając. Budyń ostudzić.
  2. Masło lub margarynę utrzeć mikserem. Dalej miksując dodawać porcjami zimny budyń. Następnie dodać wódkę. Wyłączyć mikser i dodać 200g wiórków kokosowych i 200g migdałów.
  3. Na blachę prostokątną o wymiarach 25 x 40cm wyłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozsmarować trochę masy. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników. (Mnie wyszły 4 warstwy). Na górze ma być masa budyniowa.

02

  1. Masło roztopić na patelni. Dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego i 100g wiórków kokosowych. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się kokosu. Pozostawić do ostygnięcia. Ostudzonymi wiórkami kokosowymi posypać górę ciasta.
  2. Ciasto wstawić na noc do lodówki.
zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Rafaello na krakersach

Rafaello na krakersach

Rafaello na krakersach

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (77)

  1. Joanna

Olu te 200g wiórków kokosowych i płatków migdałowych należy wmieszać na końcu do masy budyniowej.

  Załączniki
 
  1. Ola

Witam Joannoz Tobą odkryłam swoją nową pasję i co najmniej 2 razy w tygodniu z Tobą piekę widzę, że ten przepis jest dość stary, ale mam pytanie: czy ten kokos i migdały dodajemy do budyniu czy tylko na końcu polewamy? Z nadzieją czekam na...

Witam Joannoz Tobą odkryłam swoją nową pasję i co najmniej 2 razy w tygodniu z Tobą piekę widzę, że ten przepis jest dość stary, ale mam pytanie: czy ten kokos i migdały dodajemy do budyniu czy tylko na końcu polewamy? Z nadzieją czekam na odpowiedz Dziękuje za pyszne przepisy pozdrawiam, Ola

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Moniko możesz dać masło. To bardzo stary przepis. Teraz już w ogóle nie używam margaryny. Nawet nie kupuję. Z margaryną jest na pewno taniej, a jak nie cierpie margaryny w masach to tutaj wychodzi masa smaczna, ale to przez dodatek wódki i dużej...

Moniko możesz dać masło. To bardzo stary przepis. Teraz już w ogóle nie używam margaryny. Nawet nie kupuję. Z margaryną jest na pewno taniej, a jak nie cierpie margaryny w masach to tutaj wychodzi masa smaczna, ale to przez dodatek wódki i dużej ilości wiórków kokosowych i migdałowych. Ale uważam, że warto by było dodać masło. Ja zrobiłabym na maśle tym razem. Czekam na relacje jak zwykle :P

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Monika8507

Joanno będę dziś robić to ciasto. Powiedz proszę czemu akurat do zrobienia tej masy zdecydowałam się na użycie margaryny? Trochę się jej boję w masach, czy w tej masie nie jest wyczuwalna?

  Załączniki
 
  1. Tesia

Ciasto smaczne, proste w wykonaniu. Ja dałam malibu zamiast wódki. Ale jest strasznie ciężkie - niewielki kawałek daje uczucie mega pełności. Może dałoby się coś zrobić żeby je trochę odchudzić - próbował ktoś coś?

  Załączniki
 
  1. MARIUSZ

Witam
Ja również się podłącze do OCH'ów i ACH'ów :-) ciasto proste jak drut-ja robie bez alkoholu bo głównie dzieciaki zajadają ale i tak jest pyszne! POLECAM

  Załączniki
 
  1. Oliwia

Same pyszności! Dodałam trochę mniej cukru, a następnym razem dodam więcej alkoholu. Będę powracać do tego przepisu, Polecam, jest świetny!

  Załączniki
 
  1. Natalia

Ciacho rewelacyjnie dobre i łatwe do przyrządzenia Z reguły Raffaello robię na biszkopcie, ale teraz z braku czasu musiałam znaleźć szybszy przepis na podobne ciasto do mojego i proszę udało się! Polecam

  Załączniki
 
  1. Ela

Robiłam to ciasto wielokrotnie - za każdym razem zachwyca! Moje rady - polecam robić dokładnie według przepisu, na krakersach i budyniu przygotowanym samodzielnie z mąk. Używam składników z Biedronki (margaryna, krakersy solone), a smak jest...

Robiłam to ciasto wielokrotnie - za każdym razem zachwyca! Moje rady - polecam robić dokładnie według przepisu, na krakersach i budyniu przygotowanym samodzielnie z mąk. Używam składników z Biedronki (margaryna, krakersy solone), a smak jest wyśmienity! Robię w czwartek na sobotnie imprezy, dodaję natomiast zdecydowanie więcej alkoholu - spirytus, wódka, Malibu, aż zacznie być leciutko wyczuwalny w masie. Wtedy gotowe ciasto też zyskuje dodatkową szlachetną nutę. Naprawdę polecam, przepis (poza ilością alkoholu, ale to wg uznania) jest doskonały - nic nie zmieniajcie.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. marzena

czy można mąki zastąpić gotowym budyniem z torebki? śmietankowym lub waniliowym?

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony