Rafaello na krakersach


Kokosowe ciasto na krakersach bez pieczenia. Jest smaczne, słodkie, sycące i rozpływające się w ustach. Słone krakersy bardzo dobrze komponują się ze słodką, kokosową masą budyniową.
Składniki na formę o wymiarach ok. 25- 40 cm:
Masa budyniowa:
- 1 litr mleka
- 250 g cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 6 płaskich łyżek (lub 60 g) mąki pszennej
- 6 płaskich łyżek (lub 60 g) skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 375 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
- 2 łyżki wódki (można pominąć)
- 200 g wiórków kokosowych
- 200 g migdałów w płatkach
Posypka:
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki masła
Dodatkowo:
- ok. 560 g krakersów
Sposób przygotowania:
- Przygotować budyń: W tym celu odlać trochę mleka (ok. 200 ml) i wymieszać dokładnie trzepaczką z mąką, skrobią, cukrem i 3 łyżeczkami cukru waniliowego. Resztę mleka zagotować. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotować i dalej mieszając gotować co najmniej 1 minutę, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia. (Można przemieszać delikatnie trzepaczką co jakiś czas, ale nie za dużo, aby nie rozrzedzić budyniu).
- Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać porcjami chłodny budyń. Następnie dalej miksując, wlać cienkim strumieniem wódkę. Wyłączyć mikser i wmieszać szpatułką po 200 g wiórków kokosowych i płatków migdałowych.
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 25 x 40cm wyłożyć warstwą krakersów. Na krakersach rozsmarować trochę masy budyniowej tak, aby przykryła krakersy. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu ma być masa budyniowa. (U mnie wyszły 4 warstwy krakersów).
- Przygotować posypkę: Masło roztopić na patelni. Dodać cukier, cukier waniliowy i wiórki kokosowe. Smażyć na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż wiórki się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia. Ostudzonymi wiórkami kokosowymi posypać górę ciasta.
- Ciasto wstawić na noc do lodówki.
Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: wielkiezarcie.com
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 24- 30 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.