Lubisz ten przepis? Udostępnij na
77 Komentarzy

Kokosowe ciasto na krakersach bez pieczenia. Jest słodkie, smaczne, rozpływające się w ustach. Słone krakersy bardzo dobrze komponują się ze słodką, kokosową masą budyniową. Przepis pochodzi ze strony: www.wielkiezarcie.com, autor: basia19, „Rafaello inaczej”.
Składniki:
- około 560g krakersów
- 300g wiórków kokosowych
- 200g migdałów w płatkach
- 1 litr mleka
- 1 ½ szklanki cukru + 2 łyżki cukru do posypki
- 5 łyżeczek cukru waniliowego
- 375g masła lub margaryny
- 6 płaskich łyżek mąki pszennej
- 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wódki (można pominąć)
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
- Ugotować budyń. W tym celu odlać trochę mleka (około 3/4 szklanki) i wymieszać je z mąkami, cukrem i 3 łyżeczkami cukru waniliowego. Resztę mleka zagotować. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń, ciągle mieszając. Budyń ostudzić.
- Masło lub margarynę utrzeć mikserem. Dalej miksując dodawać porcjami zimny budyń. Następnie dodać wódkę. Wyłączyć mikser i dodać 200g wiórków kokosowych i 200g migdałów.
- Na blachę prostokątną o wymiarach 25 x 40cm wyłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozsmarować trochę masy. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników. (Mnie wyszły 4 warstwy). Na górze ma być masa budyniowa.

- Masło roztopić na patelni. Dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego i 100g wiórków kokosowych. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się kokosu. Pozostawić do ostygnięcia. Ostudzonymi wiórkami kokosowymi posypać górę ciasta.
- Ciasto wstawić na noc do lodówki.



Lubisz ten przepis? Udostępnij na
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie
Polityka prywatności.
Najczęściej komentowane