Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

sernik z ricottą i malinami

Pyszny, aksamitny i kremowy sernik z dodatkiem serka ricotty. Ser ricotta nadaje sernikowi delikatności, a maliny wzbogacają jego smak.

Składniki:

  • 300g mrożonych malin
  • 150g mąki pszennej
  • 250g cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100g masła lub margaryny
  • 6 jajek
  • 500g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 500g sera ricotta
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

Sposób przygotowania:

  1. Maliny rozmrozić.
  2. Z mąki, 75g cukru, 2 łyżeczek cukru waniliowego, proszku do pieczenia, szczypty soli, 1 jajka, pokrojonego na kawałki masła (lub margaryny) zagnieść kruche ciasto. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Spód tortownicy i boki wylepić ciastem. Wstawić do lodówki.
  3. Rozmrożone maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Pestki wyrzucić.
  4. 5 jajek ubić z 175g cukru i 2 łyżeczkami cukru waniliowego na puszystą masę. Kolejno, nie wyłączając miksera dodawać stopniowo sery i jeden budyń śmietankowy.
  5. Maliny wymieszać z drugim budyniem. Do malin dodać ¼ masy serowej i wymieszać.
  6. Na kruche ciasto wykładać na przemian masę serową z masą z malinami, robiąc kleksy łyżką.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Po 45 minutach pieczenia ewentualnie przykryć folią aluminiową.
  8. Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. (Najlepiej przy uchylonych drzwiczkach piekarnika).

Uwaga: Sernik udekorowałam jogurtem malinowym wymieszanym z serkiem kremowych (1:1) i posypałam startą czekoladą.

Przepis pochodzi ze strony: www.lecker.de, „Marmor- Käsekuchen mit Himbeeren”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki
kcal Wartości odżywcze (porcja):

320 kcal/ 1340kJ

Białko: 11g, Tłuszcz: 16g, Węglowodany: 33g

sernik z ricottą i malinami

sernik z ricottą i malinami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (13)

  1. natalia

Pani jest poprostu genialna ! Ciesze sie ze trafilam na Pani strone !! Idealna organizacja i przejzystosc brawo ! Bierzemy sie za wypieki z dziecmi ! Dziekujemy serdecznie za pomysly i motywacje ! Pozdrawiam serdecznie .

  Załączniki
 
  1. agata

Bardzo smaczny sernik. Jedyna zmiana jakiej dokonałam to twarozek śmietankowy zmieniłam na zwykły twaróg. Po prostu pyszny!

  Załączniki
 
  1. Magda

Upiekłam! Powiem tak- serniczek jest PRZEPYSZNY, delikatny, aksamitny z wyczuwalnym malinowym smakiem. Ja udekorowałam go granche (przepis przy innym serniku) na bazie śmietany i rozpuszczonej białej czekolady i dodatkowo ozdobiłam świeżymi...

Upiekłam! Powiem tak- serniczek jest PRZEPYSZNY, delikatny, aksamitny z wyczuwalnym malinowym smakiem. Ja udekorowałam go granche (przepis przy innym serniku) na bazie śmietany i rozpuszczonej białej czekolady i dodatkowo ozdobiłam świeżymi malinami. To dodatkowo podniosło walory smakowe i sprawiło, że sernik był nieprzeciętny i oryginalny. Jedyny błąd jaki popełniłam, to nie przykryłam sernika po 45 minutach i lekko się podpiekł od góry. Polecam ten przepis. Jest drogi, dlatego przeznaczam go na specjalne okazje.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Magdo ciasto wyklej tak mniej więcej do połowy wysokości tortownicy lub lekko powyżej.
Masy serowe wykładaj łyżką robiąc kleksy na kruche ciasto, raz jasną raz czerwoną masę (nie jak w cieście zebra).

  Załączniki
 
  1. Magda

Mam 2 pytanie odnoście tego serniczka, 1. Czy ciastem wyklejam całą wysokość tortownicy? 2. Co to znaczy "wykładać na przemian"? Czy wykładać tę masę tak jak w przypadku ciasta zebry? Czyli łyżka masy serowej na środek, a na nią łyżka masy...

Mam 2 pytanie odnoście tego serniczka, 1. Czy ciastem wyklejam całą wysokość tortownicy? 2. Co to znaczy "wykładać na przemian"? Czy wykładać tę masę tak jak w przypadku ciasta zebry? Czyli łyżka masy serowej na środek, a na nią łyżka masy malinowej, i tak do wyczerpania?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Ewka

Najlepszy sernik jaki jadłam ;-) Z pewnością zagości na stałe w moim domu :-)

  Załączniki
 
  1. Joanna

Aniu możesz.

  Załączniki
 
  1. Ania

Czy zamiast serka ricoty mogę użyć mascarpone?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Magdo bez cukru. Przepraszam, zaraz dopiszę w składnikach.

  Załączniki
 
  1. Magda

Czy budynie śmietankowe mają być z cukrem czy bez cukru?

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony