Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
13 Komentarzy

sernik z ricottą i malinami

Pyszny, aksamitny i kremowy sernik z dodatkiem serka ricotty. Ser ricotta nadaje sernikowi delikatności, a maliny wzbogacają jego smak.

Składniki:

  • 300g mrożonych malin
  • 150g mąki pszennej
  • 250g cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100g masła lub margaryny
  • 6 jajek
  • 500g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 500g sera ricotta
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

Sposób przygotowania:

  1. Maliny rozmrozić.
  2. Z mąki, 75g cukru, 2 łyżeczek cukru waniliowego, proszku do pieczenia, szczypty soli, 1 jajka, pokrojonego na kawałki masła (lub margaryny) zagnieść kruche ciasto. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Spód tortownicy i boki wylepić ciastem. Wstawić do lodówki.
  3. Rozmrożone maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Pestki wyrzucić.
  4. 5 jajek ubić z 175g cukru i 2 łyżeczkami cukru waniliowego na puszystą masę. Kolejno, nie wyłączając miksera dodawać stopniowo sery i jeden budyń śmietankowy.
  5. Maliny wymieszać z drugim budyniem. Do malin dodać ¼ masy serowej i wymieszać.
  6. Na kruche ciasto wykładać na przemian masę serową z masą z malinami, robiąc kleksy łyżką.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Po 45 minutach pieczenia ewentualnie przykryć folią aluminiową.
  8. Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. (Najlepiej przy uchylonych drzwiczkach piekarnika).

Uwaga: Sernik udekorowałam jogurtem malinowym wymieszanym z serkiem kremowych (1:1) i posypałam startą czekoladą.

Przepis pochodzi ze strony: www.lecker.de, „Marmor- Käsekuchen mit Himbeeren”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki
kcal Wartości odżywcze (porcja):

320 kcal/ 1340kJ

Białko: 11g, Tłuszcz: 16g, Węglowodany: 33g

sernik z ricottą i malinami

sernik z ricottą i malinami

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    natalia · 3 lat temu
    Pani jest poprostu genialna ! Ciesze sie ze trafilam na Pani strone !! Idealna organizacja i przejzystosc brawo ! Bierzemy sie za wypieki z dziecmi ! Dziekujemy serdecznie za pomysly i motywacje ! Pozdrawiam serdecznie .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agata · 3 lat temu
    Bardzo smaczny sernik. Jedyna zmiana jakiej dokonałam to twarozek śmietankowy zmieniłam na zwykły twaróg. Po prostu pyszny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 4 lat temu
    Upiekłam! Powiem tak- serniczek jest PRZEPYSZNY, delikatny, aksamitny z wyczuwalnym malinowym smakiem. Ja udekorowałam go granche (przepis przy innym serniku) na bazie śmietany i rozpuszczonej białej czekolady i dodatkowo ozdobiłam świeżymi malinami. To dodatkowo podniosło walory smakowe i sprawiło, że sernik był nieprzeciętny i oryginalny. Jedyny błąd jaki popełniłam, to nie przykryłam sernika po 45 minutach i lekko się podpiekł od góry. Polecam ten przepis. Jest drogi, dlatego przeznaczam go na specjalne okazje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Magdo[/b] ciasto wyklej tak mniej więcej do połowy wysokości tortownicy lub lekko powyżej.
    Masy serowe wykładaj łyżką robiąc kleksy na kruche ciasto, raz jasną raz czerwoną masę (nie jak w cieście zebra).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 4 lat temu
    Mam 2 pytanie odnoście tego serniczka, 1. Czy ciastem wyklejam całą wysokość tortownicy? 2. Co to znaczy "wykładać na przemian"? Czy wykładać tę masę tak jak w przypadku ciasta zebry? Czyli łyżka masy serowej na środek, a na nią łyżka masy malinowej, i tak do wyczerpania?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewka · 4 lat temu
    Najlepszy sernik jaki jadłam ;-) Z pewnością zagości na stałe w moim domu :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Aniu[/b] możesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 lat temu
    Czy zamiast serka ricoty mogę użyć mascarpone?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Magdo[/b] bez cukru. Przepraszam, zaraz dopiszę w składnikach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 4 lat temu
    Czy budynie śmietankowe mają być z cukrem czy bez cukru?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gin · 5 lat temu
    Prześliczny marmurek - ten róż mnie oczarował
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 6 lat temu
    Ciasto jest rewelacyjne - faktycznie delikatniejsze niz zwykly sernik - robilam raz i wszystkim smakowalo i teraz robie znow na święta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Megann · 7 lat temu
    Wyglada pieknie i smakuje pewnie bosko bo ricotta jest delikatniejsza od zwykłego twarogu

Polub nas na ...

Początek strony