Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

sernik z ricottą i malinami

Pyszny, aksamitny i kremowy sernik z dodatkiem serka ricotty. Ser ricotta nadaje sernikowi delikatności, a maliny wzbogacają jego smak.

Składniki:

  • 300g mrożonych malin
  • 150g mąki pszennej
  • 250g cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100g masła lub margaryny
  • 6 jajek
  • 500g twarogu zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)
  • 500g sera ricotta
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

Sposób przygotowania:

  1. Maliny rozmrozić.
  2. Z mąki, 75g cukru, 2 łyżeczek cukru waniliowego, proszku do pieczenia, szczypty soli, 1 jajka, pokrojonego na kawałki masła (lub margaryny) zagnieść kruche ciasto. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Spód tortownicy i boki wylepić ciastem. Wstawić do lodówki.
  3. Rozmrożone maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Pestki wyrzucić.
  4. 5 jajek ubić z 175g cukru i 2 łyżeczkami cukru waniliowego na puszystą masę. Kolejno, nie wyłączając miksera dodawać stopniowo sery i jeden budyń śmietankowy.
  5. Maliny wymieszać z drugim budyniem. Do malin dodać ¼ masy serowej i wymieszać.
  6. Na kruche ciasto wykładać na przemian masę serową z masą z malinami, robiąc kleksy łyżką.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. na dolnej szynie piekarnika w temperaturze 180°C. Po 45 min. pieczenia ewentualnie przykryć folią aluminiową.
  8. Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. (Najlepiej przy uchylonych drzwiczkach piekarnika).

Uwaga: Sernik udekorowałam jogurtem malinowym wymieszanym z serkiem kremowych (1:1) i posypałam startą czekoladą.

Przepis pochodzi ze strony: www.lecker.de, „Marmor- Käsekuchen mit Himbeeren”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki
kcal Wartości odżywcze (porcja):

320 kcal/ 1340kJ

Białko: 11g, Tłuszcz: 16g, Węglowodany: 33g

sernik z ricottą i malinami

sernik z ricottą i malinami

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony