Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Białkowiec

Białkowiec to super ciasto na wykorzystanie białek. Potrzebne jest ok. 7- 8 sztuk. Ciasto jest ekspresowe. Na jego przygotowanie potrzebne jest dosłownie 10 minut.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki suchego maku
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • 125g masła ( lub margaryny)
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka białek (ok. 7- 8 sztuk, w zależności od wielkości jajek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: parę kropelek aromatu migdałowego (pasuje do maku) lub rumowego (pasuje do kokosu)
  • lukier lub czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Masło (lub margarynę) roztopić i ostudzić.
  2. Mąkę, mak, wiórki kokosowe, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać roztopione masło i aromat. Wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do ciasta.
  4. Gotowe ciasto wyłożyć do formy keksowej (u mnie o długości 30cm, ale może być krótsza) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej bułka tartą.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie polukrować lub polać roztopioną czekoladą lub polewą.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Białkowiec Białkowiec

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (16)

  1. Sylwia

Upiekłam, wyszło pyszne takie w sam raz do herbatki jednak od razu zmniejszyłam ilość cukru - dałam pół szklanki - wyszło super. Nie za słodkie. Polecam

  Załączniki
 
  1. iwona

Ciasto przepyszne!Dziękuje :-)

  Załączniki
 
  1. kasia

Przez ile ciasto może stać? lodówka czy poza nią? Planuje zrobić na święta i nie wiem czy mogę dzień przed czy koniecznie tylko w dniu gdy zjemy

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    kasia

Kasiu możesz zrobić spokojnie 1- 2 dni przed. Zawiń w ściereczkę, włóż do worka i pozostaw na blacie.

  Załączniki
 
  1. Izabela

Witam Zostało mi z pewnego deseru sporo białek i ten przepis był bardzo pomocny. Mak i kokos (nie miałam w domu) zastąpiłam sezamem, orzechami zmielonymi i posiekaną czekoladą, a i tak wyszedł smaczny Dziekuję za inspirację

  Załączniki
 
  1. Kasia

Nie przepadam za kokosem,czy jesli go pomine wplynie to na smak ciasta? Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kasia

Kasiu zamiast kokosu dodaj również mak, czyli łącznie powinnaś użyć 1 szklankę suchego maku.

  Załączniki
 
  1. ziutka

Właśnie wyciągnęłam z piekarnika i konsumuje na ciepło :-) PYCHA! ale dałam mniej cukru (150ml) bo nie lubie zbyt słodkich ciast. Polecam

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 6 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Aneta

A proszę mi doradzić czy mak mielony nadaje się do tej babki?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Aneta

Nie.

  Załączniki
 
  1. Aneta

Witam. Chciałabym upiec jutro to ciacho. Czym można zastąpić mak i kokos?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Aneta

Aneto powiedziałabym, że możesz wziąć szklankę maku lub szklankę kokosu, ale żeby te dwa składniki jednocześnie zastąpić to trudno doradzić. Może spróbuj z płatkami migdałowymi?

  Załączniki
 
  1. nowa

Wyszedł przepyszny! Do tego tani, strasznie łatwy i szybki w przygotowaniu. Gorąco polecam!

  Załączniki
 
  1. anka

ciasto pyszne - nawet po dwóch dniach wilgotne i bardzo smaczne ))
joanno - czy to ciasto można wykorzystać w innym przepisie - np. do tortu?
pozdrawiam

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 6 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Joanna Moderator    anka

Tak, oczywiście.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony