Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
11 Komentarzy
Białkowiec

Białkowiec to super ciasto na wykorzystanie białek. Potrzebne jest ok. 7- 8 sztuk. Ciasto jest ekspresowe. Na jego przygotowanie potrzebne jest dosłownie 10 minut.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki suchego maku
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • 125g masła ( lub margaryny)
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka białek (ok. 7- 8 sztuk, w zależności od wielkości jajek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: parę kropelek aromatu migdałowego (pasuje do maku) lub rumowego (pasuje do kokosu)
  • lukier lub czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Masło (lub margarynę) roztopić i ostudzić.
  2. Mąkę, mak, wiórki kokosowe, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać roztopione masło i aromat. Wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do ciasta.
  4. Gotowe ciasto wyłożyć do formy keksowej (u mnie o długości 30cm, ale może być krótsza) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej bułka tartą.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie polukrować lub polać roztopioną czekoladą lub polewą.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Białkowiec Białkowiec

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 1 lat temu
    Upiekłam, wyszło pyszne takie w sam raz do herbatki jednak od razu zmniejszyłam ilość cukru - dałam pół szklanki - wyszło super. Nie za słodkie. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    iwona · 3 lat temu
    Ciasto przepyszne!Dziękuje :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 3 lat temu
    Przez ile ciasto może stać? lodówka czy poza nią? Planuje zrobić na święta i nie wiem czy mogę dzień przed czy koniecznie tylko w dniu gdy zjemy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izabela · 3 lat temu
    Witam Zostało mi z pewnego deseru sporo białek i ten przepis był bardzo pomocny. Mak i kokos (nie miałam w domu) zastąpiłam sezamem, orzechami zmielonymi i posiekaną czekoladą, a i tak wyszedł smaczny Dziekuję za inspirację
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 4 lat temu
    Nie przepadam za kokosem,czy jesli go pomine wplynie to na smak ciasta? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ziutka · 4 lat temu
    Właśnie wyciągnęłam z piekarnika i konsumuje na ciepło :-) PYCHA! ale dałam mniej cukru (150ml) bo nie lubie zbyt słodkich ciast. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 4 lat temu
    A proszę mi doradzić czy mak mielony nadaje się do tej babki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 4 lat temu
    Witam. Chciałabym upiec jutro to ciacho. Czym można zastąpić mak i kokos?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Aneto powiedziałabym, że możesz wziąć szklankę maku lub szklankę kokosu, ale żeby te dwa składniki jednocześnie zastąpić to trudno doradzić. Może spróbuj z płatkami migdałowymi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    nowa · 4 lat temu
    Wyszedł przepyszny! Do tego tani, strasznie łatwy i szybki w przygotowaniu. Gorąco polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anka · 5 lat temu
    ciasto pyszne - nawet po dwóch dniach wilgotne i bardzo smaczne :)))
    joanno - czy to ciasto można wykorzystać w innym przepisie - np. do tortu?
    pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gospodyni@@@@ · 5 lat temu
    właśnie kończę piec ciasto z tego przepisu ładnie pachnie myślę że będzie wszystkim smakowało.Dziekuje!!

Polub nas na ...

Początek strony