Tarta ananasowo-kokosowa

Słodka i sycąca tarta na migdałowym spodzie z budyniem kokosowym i smażonym ananasem.

Składniki:

  • 150g mąki pszennej
  • 150g zmielonych migdałów
  • 180g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 białka
  • 150g zimnego masła + 1 łyżka
  • 400ml mleka kokosowego w puszce
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 100ml mleka
  • 1 puszka ananasa w plasterkach (waga samych owoców około 350g)
  • fasola do obciążenia ciasta
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, migdały, 70g cukru, sól, 1 jajko, 150g zimnego masła pokrojonego na kawałki zagnieść na jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
  2. W tym czasie zagotować mleko kokosowe. Budyń wymieszać z 40g cukru i mlekiem. Dodać do mleka kokosowego i gotować na małym ogniu ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Kolejno przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Ananas odsączyć. Następnie na łyżce masła obsmażyć plastry z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym.
  4. Formę na tartę o średnicy 28cm wysmarować masłem i wykleić w niej ciasto. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać fasolę. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu ściągnąć z ciasta papier razem z fasolą. (Jeśli ciasto byłoby wilgotne w środku, najlepiej podpiec je jeszcze bez papieru i fasoli ok. 5- 10 minut).
  5. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo 70g cukru i ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  6. Na podpieczone ciasto wyłożyć budyń. Na budyniu ułożyć plastry ananasa. Pianę z białek przełożyć do szprycy i udekorować nią ciasto.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 150°C.

Lekko zmieniony przepis z kalendarza „REWE”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni
kcal Wartości odżywcze (porcja):

1100kJ/ 260kcal

Białko: 5g, Tłuszcz: 13g, Węglowodany: 29g

Tarta ananasowo-kokosowa

Tarta ananasowo-kokosowa

Powiązane przepisy